По следите на един музеен експонат от IV век

Марио Иванов
Снимка: Венета Павлова

Реставрирана стъклена чаша от IV век е един от онези 250 експоната, представени в 12-тата национална изложба „Българска археология 2018“, която се откри преди дни в Националния археологически институт с музей.

Става въпрос за луксозна стъклена чаша от IV век век, изключително фина изработка, открита в некропол до Ямбол. Според д-р Марио Иванов - главен асистент в Археологическия музей, подобни чаши са много редки и досега това е вторият открит у нас експонат. Той е откривате на другата стъклена чаша - при разкопките на древна Сердика, а днес тя се съхранява в Музея за история на София.

Представеният експонат в Националния археологически институт с музей  обаче е изключително ценен, защото върху него се откриват четири цвята – син, зелен, кафяв и лилав. Тази история обаче не свърша тук, а ни отвежда по-далеч – в Германия, където през първата половина на 4-ти век са се произвеждали подобни чаши. Според д-р Марио Иванов, този тип стъклени чаши са едни от най-красивите и атрактивни съдове от Античността.