За защитените гори и за всички нас

Снимка: БГНЕС

„Бях се самоназначил за инспектор на дъждовните и снежни бури. И изпълнявах задълженията си добросъвестно, въпреки че не получавах нито цент за това“, пише  Хенри Дейвид Торо - американският писател и философ, известен не само с книгите си, но и с личния си пример – човек, който не само възхвалява простотата и чистотата на природата, но дори се оттегля да живее сред пустошта.  
Нели ДончеваА ние говорим не само за пътешествия, но и за защитените зони, за старите гори и за горите с висока консервационна стойност. Но и ще ви дадем идеи как можем всички ние да се назначим за инспектори на защитените гори.
Въобще пътуването е хубаво нещо, но когато сме на път можем да станем свидетели на незаконен дърводобив. Какво се прави в такива случаи и къде може да се подаде сигнал и въобще – колко често се получават подобни сигнали за незаконна сеч, ще ни каже Нели Дончева от отдел "Гори" на WWF.
А също и как самите ние, когато имаме съмнения, можем от проверим на дигиталната платформа на горите в България, която организацията е създала, къде какво се случва – дали там където се сече, има разрешително за сеч, дали става въпрос за защитени гори, за вековни гори или за гори с висока консервационна стойност.
Като идеята е съвсем ясна и точна, както казва Нели Дончева  – да има повече публичност какво става в горите.