Хелиана Велинова: В България има много компании, които работят на световно ниво, за които ние не знаем

Ива Дойчинова, Жюстин Томс и Хелиана Велинова
Снимка: Кирил Чобанов

Четири жени стоят зад проекта „Създателите, дигиталните оптимисти на България“. 

Това са Жюстин Томс, Горица Белогушева, Хелиана Велинова и Силвина Фурнаджиева. По техните думи целта им е да се срещат с ексцентрици, интроверти, работохолици, екстроверти, все симпатяги, хора, отдадени на работата си.

За да научим повече за проекта водещата Ива Дойчинова беше поканила в „Нашият ден“ две от тях – Жюстин Томс и Хелиана Велинова.

Жюстин Томс: "Аз съм дигитален оптимист от самото начало, но проектът го създадохме преди около шест месеца и това е проект, в който искаме да насърчим и да покажем, че в България има страхотни хора, които по различен начин работят в дигитална среда. Това не са само програмисти и дизайнери, както човек най-често би си помислил, а най-различни видове проекти се създават тук, които ние изнасяме за цял свят. Това са бизнеси – малки и средни, които страхотно открито и честно работят не само за българския пазар, но за целия свят. И тези хора, за да правят това, наистина са оптимисти. И ние решихме, че в по-честия случай те просто си стоят зад компютъра, работят си тихо и затова трябва да им дадем платформа, в която те могат да споделят какво правят."

Хелиана Велинова: "Нашата платформа съществува в три различни формата. Първият формат е подкаст, където правим седмични предавания с продължителност около час по различни теми. Отделно имаме и блог, в който разказваме за хората, които не можем да интервюираме на живо. И третият формат, който ще допълни първите два е книга, в която искаме да съберем историята на българския интернет –- от първите му години до сега."

Какво още разказаха Жюстин Томс и Хелиана Велинова за българските дигиталните оптимисти и платформата призвана да популяризира техните постижения можете да чуете в звуковия файл