Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Румяна Кралева и Цвета Николова в студиото на „Познати и непознати“

Румяна Кралева: Винаги съм имала криле да нося мъката си!

За тези, които не я познават: Румяна Кралева  е доктор по икономика, била е преподавателка по български език и литература. Била е и секретар на КНСБ, но след това цели 15 години се занимава и помага на деца с увреждания, грижи се да станат достойни и..

публикувано на 13.03.19 в 08:55
Васил Спасов, Силвена Павлова, Росица Караджова, Цвета Николова и Тодор Янкулов в студиото на „Познати и непознати“

Да превъзмогнем границите

„Преодоляването на границите в нас  е в основата на собствения ни растеж“ казва една източна мъдрост. Водени от нея през всичките години от съществуването на „Познати и непознати“ ние работим срещу предразсъдъците, които поставят границите в нас, между нас,..

публикувано на 12.03.19 в 16:52

Участието на балканските народи в Руско-турската освободителна война

След настъпилите промени у нас започна преоценка на много исторически факти. Появиха се и различни оценки на Руско-турската война от 1877-1878 год. Еднозначен обаче остава фактът, че благодарение на нея през 1878 година България се завръща на..

публикувано на 04.03.19 в 17:10

Непознатото в добре познатите обичаи и легенди за мартеницата

Баба Марта бързала – мартенички вързала… Ние пък разказваме малко познати факти и легенди за произхода и традициите  в правенето на мартеници, за да можем да посрещнем добродушната, но и малко капризна Баба Марта както подобава. Гост в..

публикувано на 01.03.19 в 12:47
Стефан Дочев

Еврика! Успешни българи: Стефан Дочев

Той е млад български учен с многостранни интереси. Ако живееше в 18 или 19 век щяха да го нарекат енциклопедист защото познанията и интересите му са в почти всички области на природните науки. Казва се Стефан Дочев, владее няколко езика между..

публикувано на 25.02.19 в 17:00
Велина Чакърова

Велина Чакърова: Спаси Супата

Преди няколко години Глобално движение Мир и Свобода създаде своя инициатива „Гласувайте за супата“. Първата й реализация е в Плевен, последван и от други големи градове. „Познати и непознати“ продължава с разказ за една кампания. Как една..

публикувано на 16.02.19 в 09:25
Даниела Колева, Цвета Николова и Деница Каменова

Отново „Заедно срещу насилието в училище“

За насилието в училище   отново разговаряме  в „Познати и непознати“. Отново за причините, отново за видовете насилие и как да го разпознават децата, учителите, персоналът и родителите. Екипът ни не знае за кой ли вече път говорим за агресията в..

публикувано на 15.02.19 в 15:15
Илиан Дюлгеров и Цвета Николова

Илиан Дюлгеров и неговите „Корени“

В последно време у нас се забелязва една тенденция на връщане назад към корените. Много хора започнаха да се интересуват от българския фолклор, увеличиха се клубовете за изучаване на народни танци. Започнаха да се интересуват от корените си и да съставят..

публикувано на 15.02.19 в 13:33

Росица Миладинова: Аз съм акварел

Това, че Росица определя себе си като акварел, не й пречи да рисува с вино. Рисуването с вино е старо италианско изкуство, нарича се винорел и не е много популярно у нас. На него тя не се е научила нито в училището за приложни изкуства в Троян,..

публикувано на 12.02.19 в 14:45
Ариф Абдуллах

Познатият и непознат ислям

Наскоро наш колега потърси редакторката ни Елена Кортел, с въпроси, свързани с Корана и с исляма. Изненадахме се и двете, защо въпросите бяха все за неща, за които предполагахме, че са общоизвестни факти.   Оказа се, че нашите представи не са съвсем..

публикувано на 12.02.19 в 14:24