Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Еврика! Успешни българи: Сунай Алиев

Той е амбициозен млад човек, който е наясно с желанията и мечтите си и ги следва неотклонно – стъпка по стъпка. Любопитството и стремежът да познае собствените си граници изпращат Сунай Алиев за няколко месеца в далечна Бразилия. В момента той е втора..

публикувано на 20.05.19 в 17:05

Програма „Христо Ботев” на БНР обявява X поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение

Регламент на конкурса Желаещите да участват трябва: • да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема • срокът за изпращане на стихотворенията е 15 май 2019 година • необходимо е участниците да посочат  трите си имена, възраст, точен адрес и..

обновено на 14.05.19 в 16:26
Георги Баев (в средата), носител на наградата „Еврика“ за млад изобретател.

Еврика! Успешни българи: Георги Баев

Георги Баев определя себе си като мечтател. Иначе е симпатичен млад човек с широки интереси. Роден е във Велико Търново преди 33 год. Възпитаник е на Националния военен университет „Васил Левски“ в родния си град. През 2017 г. Георги Баев стана носител на..

публикувано на 13.05.19 в 17:05

За арменския геноцид

През нощта на 24 срещу 25 април 1915 г. властите арестуват и екзекутират голяма част от арменския интелектуален елит в Истанбул. Това е началото на геноцида на арменското население в младотурската държава. За няколко месеца две трети от арменците в..

публикувано на 24.04.19 в 08:15

Еврика! Успешни българи: Мартин Механджиев

Мартин Механджиев е уверен в себе си млад човек. На 26 години е, а има вече зад гърба си огромен организационен опит. Той е съосновател на Националната аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ). За реализирането на този значим и устойчив проект с висок социален..

публикувано на 22.04.19 в 17:05

Абсурдните решения на ТЕЛК

Преди десетина дни станахме свидетели на поредния скандал в здравно-социалната ни система. На дете с 80 % ТЕЛК му беше отказано право на личен асистент. Това се случи в Пазарджик с детето на сем. Кондеви. Синът им Емил е дете с аутизъм, но посещава нормално..

публикувано на 16.04.19 в 10:39

Еврика! Успешни българи: Тихомир Тачев

„В кошера има мед, защото има ред“ – може би това е древна мъдрост на пчеларите, но аз я научих от младия пчелар Тихомир Тачев от новозагорското село Асеновец. Нито в детството, нито като юноша е мечтал да се занимава с пчеларство. Но се случило така, че..

публикувано на 08.04.19 в 17:05
Възкресия Вихърова в студиото на „Познати и непознати“

Възкресия Вихърова: Не можем да спрем насилието, но не бива да спираме да се борим с него

Всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие – това твърдят неправителствените организации. За тези жертви официална статистика няма. Няма и не може да има защото много от тях, останали живи, все още се срамуват да говорят за това, което са преживели..

публикувано на 27.03.19 в 10:16

ТОМ България с трети мейкатрон

За трета поредна година ТОМ България събра и срещна нови изобретатели и хора с увреждания,  които заедно  в рамките на 72 часа се опитаха да променят света. Изобретателите трябваше да разрешат предварително поставените предизвикателства от хора със..

публикувано на 27.03.19 в 10:10
Елена Кръчмарова

Еврика! Успешни българи: Елена Кръчмарова

24/7 плюс упорита работа. Това ще рече 24 часа 7 дни в седмицата. Това е формулата за успех на д-р Елена Кръчмарова – една от най-младите български надежди в областта на микробиологията. 2018 –та година за нея е особено благодатна. Защитава докторската си..

публикувано на 25.03.19 в 12:05