Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Теодосий Теодосиев

Учителят Тео: Незаменимите хора също са малцинство

„Учителят Тео“  така неусетно всички започнахме да наричаме Теодосий Теодосиев – учителят от Казанлък, който създава от децата ни изключителни физици и математици.  Благодарение на него нашите момчета и момичета печелят медали на международните олимпиади по..

публикувано на 19.03.19 в 11:23
Д-р Калоян Дамянов в студиото на „Познати и непознати“

За агресията в училище – отново

Вече 14 години в „Познати и непознати“ не спираме да говорим за нарастващата агресия в училище. Миналата седмица станахме свидетели на още няколко случая. Единият беше в ловешкото училище „Св. Св. Кирил и Методий“. Там едно от децата беше дете със специални..

публикувано на 19.03.19 в 11:04
Стиляна Бакалова

Еврика! Успешни българи: Стиляна Бакалова

В момента тя е последна година студентка по Авиационна техника и технологии в Пловдивския филиал на Техническия университет. Прочу се като момичето, което е овладяло почти всички движещи се машини. Има около 20-тина свидетелства за управление на различни..

публикувано на 13.03.19 в 09:15
Румяна Кралева и Цвета Николова в студиото на „Познати и непознати“

Румяна Кралева: Винаги съм имала криле да нося мъката си!

За тези, които не я познават: Румяна Кралева  е доктор по икономика, била е преподавателка по български език и литература. Била е и секретар на КНСБ, но след това цели 15 години се занимава и помага на деца с увреждания, грижи се да станат достойни и..

публикувано на 13.03.19 в 08:55
Васил Спасов, Силвена Павлова, Росица Караджова, Цвета Николова и Тодор Янкулов в студиото на „Познати и непознати“

Да превъзмогнем границите

„Преодоляването на границите в нас  е в основата на собствения ни растеж“ казва една източна мъдрост. Водени от нея през всичките години от съществуването на „Познати и непознати“ ние работим срещу предразсъдъците, които поставят границите в нас, между нас,..

публикувано на 12.03.19 в 16:52

Участието на балканските народи в Руско-турската освободителна война

След настъпилите промени у нас започна преоценка на много исторически факти. Появиха се и различни оценки на Руско-турската война от 1877-1878 год. Еднозначен обаче остава фактът, че благодарение на нея през 1878 година България се завръща на..

публикувано на 04.03.19 в 17:10

Непознатото в добре познатите обичаи и легенди за мартеницата

Баба Марта бързала – мартенички вързала… Ние пък разказваме малко познати факти и легенди за произхода и традициите  в правенето на мартеници, за да можем да посрещнем добродушната, но и малко капризна Баба Марта както подобава. Гост в..

публикувано на 01.03.19 в 12:47
Стефан Дочев

Еврика! Успешни българи: Стефан Дочев

Той е млад български учен с многостранни интереси. Ако живееше в 18 или 19 век щяха да го нарекат енциклопедист защото познанията и интересите му са в почти всички области на природните науки. Казва се Стефан Дочев, владее няколко езика между..

публикувано на 25.02.19 в 17:00
Велина Чакърова

Велина Чакърова: Спаси Супата

Преди няколко години Глобално движение Мир и Свобода създаде своя инициатива „Гласувайте за супата“. Първата й реализация е в Плевен, последван и от други големи градове. „Познати и непознати“ продължава с разказ за една кампания. Как една..

публикувано на 16.02.19 в 09:25
Даниела Колева, Цвета Николова и Деница Каменова

Отново „Заедно срещу насилието в училище“

За насилието в училище   отново разговаряме  в „Познати и непознати“. Отново за причините, отново за видовете насилие и как да го разпознават децата, учителите, персоналът и родителите. Екипът ни не знае за кой ли вече път говорим за агресията в..

публикувано на 15.02.19 в 15:15