Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Така живеят децата от дома за деца, лишени от родителски грижи „Теофано Попова” в Стара Загора. Зад безгрижието и усмивките е спотаена дълбоката тъга от това да бъдеш изоставен и сам на този свят!

Живот без родители

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Poznanie/121112_Dom za deca.mp3 Съдбата на изоставените деца – как да бъдат накарани да се почувстват пълноценни, как да им бъде създаден уют и топлина - всичко това можете да научите от предаването „Познати и непознати” в..

публикувано на 13.11.12 в 12:13

Агресивни ли са днешните момичета?

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Poznanie/121022_Poznati i nepoznati_1.mp3 На този въпрос се опитаха да отговорят учениците от Професионална гимназия по химични и микробиологични технологии „Проф. Пенчо Райков”, София, които заедно със своята класна – Милена..

публикувано на 24.10.12 в 13:28
Момент от откриването на изложбата на Иван Василчин в галерия „Жорж Папазов”, Пловдив.

Между черното и бялото

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Poznanie/120723_Poznati i nepoznati.mp3 Между черното и бялото се люшка животът ... Има черни дни, има светли дни... Миналата седмица бе белязана от един от най-страшните атентати в най-новата българска история... Негови жертви..

публикувано на 24.07.12 в 11:58
Уличен музикант в Пазарджик.

Ромско лято

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Poznanie/120709_poznati_i_nepoznati.mp3 Как ромите изкарват хляба си през лятото; какви планове правят за почивките, мислят ли и за зимата... Май всички това лято повече ще работим, отколкото ще почиваме... И всички май се..

публикувано на 11.07.12 в 10:25

За саможертвата – с ярки букви

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Poznanie/120702_Yanush Korchak.mp3 Януш Корчак е псевдоним на полския писател, педагог и педиатър Хенри Голдшмит. Роден е на 22 юли 1878 година. Той е човекът, който пръв въвежда термина „права на детето”. Загива в концлагера..

публикувано на 05.07.12 в 10:44

Толерантността като процес

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Poznanie/120702_Vladimir Georgiev.mp3 Изминаха четири години от първия гей парад... И сега какво? Има ли промени в нагласите на обществото към сексуално различните, има ли и промени в тях самите... Ако търсите отговори на тези..

публикувано на 05.07.12 в 10:34