Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Свидетелствата на Антоан Божинов

Преди почти десет години в Мраморното фоайе пред Първо студио на БНР се проведе поредния Културен салон на програма „Христо Ботев“. В него бяха включени две изложби – едната с картини на художника Георги Павлов - Павлето, другата - „Малките хора“, с..

публикувано на 30.01.19 в 14:01

Еврика! Успешни българи: Драгомир Дарданов

Той е един от най-талантливите млади хирурзи в България. Асистент е в Клиника по обща и чернодробно-панкреатична хирургия на МБАЛ „Александровска“. От 1996 до 2002 г. е стипендиант на фондация „Еврика“. През 2002 г. е награден с „Мини-Нобелова награда“..

публикувано на 28.01.19 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Ваня Миланова

Ваня Миланова е един от членовете на Националния олимпийски отбор по биология. Студентка е първи курс биология в СУ „Св. Климент Охридски“ и е стипендиант на фондация „Еврика“. Във време когато повечето млади хора  се интересуват от компютри и..

публикувано на 14.01.19 в 17:05

Да избродираш знаме

Есента на отишлата си 2018 г., снимка на красиво и интелигентно момиче, достойно да бъде мис свят, опънало в ръцете си саморъчно извезано знаме, обиколи социалните мрежи. Оказа се, че това е Атанаска Милева - Насита, 20-годишна студентка по право в ПУ..

публикувано на 03.01.19 в 11:19

SOS Детски селища България: 25 годишна история

През лятото на тази година се навършиха 25 години от създаването на първото SOS Детско селище в България. И тъй като цялата година е под знака на този юбилей, в „Познати и непознати“ разказахме за историята на сдружение „SOS Детски селища“ - България...

публикувано на 19.12.18 в 12:47

Еврика! Успешни българи: Славко Николов

Славко Николов е на 25 години и в момента е докторант в катедра „Вътрешни болести“ на Тракийския университет в Стара Загора. Заради хлапашката му усмивка и заразителен ентусиазъм човек трудно би го различил от тийнейджър. От малък е влюбен в птиците и тази..

публикувано на 17.12.18 в 17:10
Николай Бойчев

Еврика! Успешни българи: Николай Бойчев

Ако трябва с една дума да опиша младият човек, с когото в „Познати и непознати“ срещнахме слушателите, тя е пилот. Николай Бойчев е пилот. В момента е на 25 год. и живее в Пловдив, но е роден в Ботевград, където е завършва Професионалната гимназия..

публикувано на 11.12.18 в 14:12
 Доц. д-р Албена Танева в студиото на

Доц. д-р Албена Тасева: България вече е в IHRA (Международния алианс за възпоменание на Холокоста)

В края на минали месец България бе официално приета за 32-рия пълноправен член на Международния алианс за възпоменание на Холокоста IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance) или АЙРА. За българската кандидатура и за процеса на приемане ни разказа..

публикувано на 11.12.18 в 14:10

Топлина за Дома на децата с добри дела

Кампанията на програма „Христо Ботев“ на БНР за събиране на средства за обувки на децата от дома за деца лишени от родителски грижи „Мария Терезия“ в гр. Стара Загора завърши успешно. Само за ден и половина бяха събрани 660 лв., които на 29 ноември бяха..

публикувано на 03.12.18 в 12:10

Еврика! Успешни българи: Денислав Лефтеров

В момента той е на 25 год. и е докторант в ПУ „Паисий Хилендарски“. Още като ученик в горнооряховското  СОУ “Вичо Грънчаров” създава сайт в помощ на свои съученици със специфични образователни потребности. Заради значителния принос на разработката..

публикувано на 26.11.18 в 17:05