Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Еврика! Успешни българи: Райна Бонева

Тя е земеделски производител от село Белгун, община Каварна. На 28 години е и точно след седмица, живот и здраве, ще добави към фамилното си име още едно – това на съпруга си. Райна Бонева е носител на наградата за 2017 година на фондация..

публикувано на 11.06.18 в 17:00
Част от рисунките от изложбата „Познати и непознати вдъхновения – 2”.

Една различна изложба „Познати и непознати вдъхновения – 2”

В Международния ден на детето, 1 юни, в сградата на БНР се откри изложба рисунки на възпитаниците на училище „Луи Брайл” за деца с нарушено зрение, както и на ученици от Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. д-р Дечо Денев”. Директорът..

обновено на 01.06.18 в 15:48
Георги Чернев и Кристина Александрова (седнали), Цвета Николова и Дарина Маринова (прави) в студиото на програма „Христо Ботев”

Резултати от конкурса "Зрящи сърца" 2018

Завърши деветият поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца”. Журито в състав: председател Дарина Анастасова – поетеса, ст. редактор в програма „Христо Ботев”, и членове: Георги Чернев – поет, Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова..

публикувано на 21.05.18 в 17:05

Футболното хулиганство и агресията по спортните терени

Случвало ли ви се е, ув. сл. – нелюбители на футбола, да попаднете насред футболна агитка или да минавате покрай стадион, когато  има мач… На мен и на колегите ми се случва най-редовно. Страшно е! Случаят с пострадалата по време на футболен мач полицайка..

публикувано на 15.05.18 в 17:24

Програма „Христо Ботев” на БНР обявява поетичен конкурс „Зрящи сърца” за хора с увредено зрение (видео)

Регламент на конкурса Желаещите да участват трябва: • да изпратят до 3 свои стихотворения на свободна тема; • срокът за изпращане на стихотворенията е 10 май 2018 година ; • необходимо е участниците да посочат трите си имена, възраст, точен адрес и..

обновено на 02.05.18 в 16:01

Фондация „Здраве и социално развитие“ за по-добро бъдеще

Както стана ясно от последните социологическите проучвания, свързани с демографското развитие на България, все повече ще се налага пълното използване на потенциала на всички нейни граждани. Което означава, че трябва да се преодолеят драстичните социални..

публикувано на 25.04.18 в 16:10

Между протестите и ежедневието

След протеста на национално представителните организации на хората с увреждания от началото на миналата седмица, още един протест днес. Този път на неправителствените организации, които не разчитат на държавни субсидии. На този шести Национален протест..

публикувано на 18.04.18 в 11:04
Вартануш Топакбашян (в ляво) и Исаак Бохосян в студиото на програма „Христо Ботев“

Великден по арменски

На 1 април нашите сънародници от арменски произход посрещнаха своя Великден. Какви са особеностите на тяхната празнична обредност и на народните традиции – това ни разказаха гостите в студиото – Негово Преосвещенство Исаак Бохосян, архиерей на Арменците в..

публикувано на 03.04.18 в 11:22
От ляво на дясно: Нина Тодорова, Росица Димитрова и Цвета Николова

След институцията: накъде и как?

Какво се случва с младежите, напускащи или вече напуснали домовете за деца, лишени от родителски грижи;  как се адаптират те  към живота навън; могат ли и доколко да разчитат на държавата и на различните НПО; получават ли помощ в адаптирането към..

публикувано на 27.03.18 в 13:15
Пламен Бараков, автор на филм за Нуриджани

Познатият и непознат Жорж Нурижан

Роден е в Ливорно през 1892 година. Името му е Джорджо Нуриджани, но в България става известен като Жорж Нурижан. Някои го наричат италианец с арменски произход, други пък – арменец с италиански произход. На както и да го наричат, сигурно е едно -  че е с..

публикувано на 27.03.18 в 10:30