Познати и непознати

Цвета Николовапонеделник, от 15.30 до 17.00 часа

Под мотото „Единство в разнообразието” предаването представя културните взаимодействия между етносите, малцинствените групи и други общности, независимо от принципа им на обособяване. В центъра на внимание са хората с увреждания, хората в неравностойно положение, хората с различна сексуална ориентация, хора с нестандартни способности, възрастните хора, както и децата. Целта на предаването е промяна на обществените нагласи към хората от различни малцинствени групи и общности; преодоляване на предразсъдъците и стереотипите в общуването с различието. В представените лични истории се търсят общите проблеми и пътищата за преодоляването им; обсъждаме отношенията мнозинството - малцинство, взаимодействията между различните субкултури. Във фокуса на внимание са и взаимоотношенията деца - родители - учители - общество, агресията на улицата, в дома и в училище; проблемите при осиновяванията и приемната грижа.
В рамките на предаването от 2010 година насам програма „Христо Ботев“ организира поетичен конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“.

Екип на предаването: Цвета Николова, Елина Величкова

Публикации

Мартин Рачев

Еврика! Успешни българи: Мартин Рачев

Той е само на 26, а вече има предложения за работа от световноизвестни IT фирми. Казва се Мартин Рачев и е на 26 години. Три последователни години е стипендиант на фондация „Еврика“. В момента е асистент по Приложна математика във Факултета по приложна..

публикувано на 24.09.18 в 17:05
Екатерина Лазарова, Петя Златева и Цвета Николова (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

SOS Детски селища с нов проект

Според последни данни в България има около 300 жилища от семеен тип, над 2000 приемни семейства и над 5000 деца, настанени при близки и роднини. Между 9 и 12 хиляди деца живеят в институции… Често разказваме за тях, но малко по-рядко говорим за тези, които..

публикувано на 11.09.18 в 15:11
Владимир Бонев заедно със семейството си по време на откриването на жътвената кампания.

Еврика! Успешни българи: Владимир Бонев

Преди 25 години – през 1993 г. Владимир Бонев, чието стопанство се намира в района на село Белгун, община Каварна, става носител на наградата на фондация „Еврика“ за „Най-добър млад фермер“. Това лято екипът ни отиде до Белгун, за да се срещнем с Владимир..

публикувано на 10.09.18 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Недялко Славов

Стопанството му се намира в добричкото село Росица, на 5 км. от сухопътната българо-румънска граница. Специалистите от фондация „Еврика“ отрано забелязаха неговото трудолюбие и желание за развитие и през далечната 2005 г. му присъдиха наградата на..

публикувано на 27.08.18 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Стоян Стоянов

Пчеларството е една от най-древните селскостопански дейности и рядко с него се захващат случайни хора. Повечето от големите пчелари у нас са хора, наследили „занаята“ от бащите и дядовците си. Така е станало и със Стоян Стоянов от село Гильовци, община..

публикувано на 13.08.18 в 17:05

Еврика! Успешни българи: Иван Георгиев

Иван Георгиев е един от най-бързо проспериращите млади хора у нас. Едва трийсетгодишен той вече е регионален мениджър за България на голяма международна компания. В своята работа той се отличава с иновативност в осъществяване на основните мениджърски..

публикувано на 23.07.18 в 17:05
Отляво надясно: д-р Георги Кръстев, Цвета Николова, д-р Николай Витанов

Бежанци, мигранти, демография и сигурност

Какво е влиянието на   увеличаващия се поток мигранти върху динамиката на демографските процеси в Европа и изследват ли се тези процеси; какви са прогнозите и препоръчителните мерки; съществува ли заплаха за европейската и националната сигурност и..

публикувано на 10.07.18 в 13:03
Част от пчелините на

Еврика! Успешни българи: Красен Топалов

Красен Топалов е земеделски производител и пчелар от гр. Търговище. Знанията и опитът - натрупани   в дългогодишна работа с баща му, стар пчелар, и дообогатени с работа в чужбина - подхранват дързостта и увереността в собствените му сили...

публикувано на 09.07.18 в 17:20
Мая Хаджиева (крайната вляво) получава наградата

Еврика! Успешни българи: Мая Хаджиева

Мая Хаджиева е млад и надежден български учен. Едва на 34 години е, но в последните две години има 8 цитирания на публикации, свързани с дисертационния й труд. През 2011 г. се дипломира в магистърската програма „Невронауки“ в Otto-von-Guericke..

публикувано на 25.06.18 в 17:05
 Селена Стефанова (вляво) и Цвета Николова

Светът, наречен Селена

Тя се казва Селена Стефанова, на 17 години е, пише стихове, свири на пиано и обича да рисува. Родена е и живее в Разград. Спечели наградата за млад автор в тазгодишния конкурс за хора с увредено зрение „Зрящи сърца“, който програма „Христо Ботев“ на БНР..

публикувано на 12.06.18 в 15:50