Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова,Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елиана Захариева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации

Радиоенциклопедия „Зърнени култури”: Ръж, ечемик, овес

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/130418_Raj i echemic.mp3 В семейството на житните растения ръжта е важна продоволствена култура наред с пшеницата, защото от нея също се пече хляб. Тя е незаменима за отглеждане в районите с по-неблагоприятни..

публикувано на 19.10.17 в 10:10
Фотоколаж: Теодор Иванов

Радиоенциклопедия „Константи и въображаеми светове в науката”: Епизод 3 „Ирационалните числа и пътят на Пи”

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по какви..

публикувано на 18.10.17 в 10:00

Радиоенциклопедия „Глината”: Архитектура от глина

Кои са предимствата на глината като естествен строителен материал, защо една трета от населението на Земята и днес живее в глинени къщи, има ли връщане към използването й в съвременното строителство - отговори на арх. Георги Георгиев, автор на електронната..

публикувано на 17.10.17 в 10:00

Радиоенциклопедия „Зърнени култури”: Пшеницата – хлябът на света

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/130411_Hlyabat na sveta.mp3 В апокрифа „Разумника” се казва, че архангелите Михаил и Гавраил взели пшеницата от рая и я хвърлили на земята. Може би това е една от причините за древното вярване, че ако се..

публикувано на 12.10.17 в 09:25
Фотоколаж: Теодор Иванов.

Радиоенциклопедия „Константи и въображаеми светове в науката”: Епизод 2 Числата и геометричното изображение на идеята за любов

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по..

публикувано на 11.10.17 в 10:00
Теракотената армия на император Циншъхуанди, открита през 1974 г. в околностите на град Сиан.

Радиоенциклопедия „Глината”: Глина и цивилизации

По следите на цивилизации от различни времена. За някои - древни (7 хил. г. пр. хр.), населявали и нашите земи, разказва директорът на Регионалния археологически музей в Плевен Володя Попов. Кремена Стоева, уредник в Историческия музей във Велики Преслав..

публикувано на 10.10.17 в 10:00
Фотоколаж: Теодор Иванов

Радиоенциклопедия „Константи и въображаеми светове в науката”: Епизод 1 Математика на различни езици

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по..

публикувано на 04.10.17 в 10:00

Глината: Изначалното тесто - Човек и Вселена

• Защо бог е създал първия човек - Адам, от глина, а Ева - от неговото ребро и виновна ли е калта за грехопадението? Отговаря доц. Ивайло Найденов от богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. • Митове и легенди на народите за  сътворението на..

публикувано на 03.10.17 в 09:25

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Левски и бъдещето

Всяко ново поколение открива своя Левски и общува с неговия дух. Образът и името на Апостола на Свободата са навсякъде около нас – от улици, площади, училища, читалища до планински върхове и дори един астероид носи неговото име в Космоса. Все по – голям е..

публикувано на 26.07.17 в 10:10

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Заветите на Левски: дух и морал

За Къкринската Голгота на Апостола, за тефтерчето му с „Народе“ и последвалите го четири въпросителни, за отчетността в харченето на народни пари, за заветите останали в неговите писма и документи и дали ги следваме говорим с Васил Василев – председател на..

публикувано на 19.07.17 в 10:10