Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова,Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елиана Захариева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Левски и бъдещето

Всяко ново поколение открива своя Левски и общува с неговия дух. Образът и името на Апостола на Свободата са навсякъде около нас – от улици, площади, училища, читалища до планински върхове и дори един астероид носи неговото име в Космоса. Все по – голям е..

публикувано на 26.07.17 в 10:10

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Заветите на Левски: дух и морал

За Къкринската Голгота на Апостола, за тефтерчето му с „Народе“ и последвалите го четири въпросителни, за отчетността в харченето на народни пари, за заветите останали в неговите писма и документи и дали ги следваме говорим с Васил Василев – председател на..

публикувано на 19.07.17 в 10:10
Експозиция с личните вещи на Апостола в Националния военноисторически музей.

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Апостолът на Свободата

По стъпките на Левски в Ловешко – ще спрем в село Голям извор – център на Първия революционен окръг в Българско, ще посетим неговите скривалища в Троянската Света обител и девическия метох в Сопот, ще разгледаме личните вещи на Левски и тези на негови..

публикувано на 12.07.17 в 08:50
Къщата-музей на Васил Левски в Карлово.

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Началото – дякон и даскал

По стъпките на Васил Левски – от родното Карлово, Националният музей, посветен на него в града с възстановената родна къща и паметника на майка му, какво се знае за семейството, защо се е замонашил и размонашил, даскалуването му в с. Войнягово, кой е..

публикувано на 10.07.17 в 14:10

Радиоенциклопедия „Български села с легендарни имена”: Легенди за села със смешни имена

В страната ни има над 5200 населени места - 257 града и близо 5000 села. Голяма част от тях носят уникални имена, а зад всяко наименование има интересна история. Легенди, животни, битки, комични ситуации и странни стечения на обстоятелствата стоят зад..

публикувано на 28.06.17 в 10:00

Радиоенциклопедия „Български села с легендарни имена”: Обезлюдяващи села със стряскащи имена

Близо 600 български села са изчезнали от картата на страната. Това сочи статистиката. Цифрите показват, че 571 села от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. По този път вървят и селата Вещица, Краводер, Кривонос, Ребро, Гърло,..

публикувано на 21.06.17 в 09:30
Валери Леков разговаря с баба Петрана от село Зая, Дряновско.

Радиоенциклопедия „Български села с легендарни имена”: Легенди за дряновски села с любопитни имена

Габровска област е една от областите в страната, където често се срещат селища с колоритни и дори смешни имена. А в община Дряново има села с доста екзотични и любопитни наименования. Махали, колиби и села носят звучните имена Горни и Долни Върпища,..

публикувано на 14.06.17 в 09:30
Село Кондофрей.

Радиоенциклопедия „Български села с легендарни имена”: Между науката и легендите

Като цяло населените места у нас са наименувани на известни личности или природни дадености, на основателите си, по растителност, животни, географски особености и други. Не липсват обаче и причудливи имена, които заслужават да се отбележат. Кои са те и..

публикувано на 07.06.17 в 09:15
Така си представят Читалището днес от Нamalogika - Бургас

Радиоенциклопедия „Българското читалище – по устава на времето”: Читалище за днес

„Селският фейсбук“, архаизъм, културен клуб, духовен център, място за срещи... читалището днес търси своята роля, която да му влее жизнени сили така, както е ставало след всяка голяма промяна в страната ни. След кризата идва възземането, за него обаче има..

публикувано на 01.06.17 в 09:35
Обсерваторията в Рожен

Радиоенциклопедия „Живот във високото“: Рожен и поглед към небето

За ритъма на живот на хората, които работят в Националната астрономическа обсерватория в Рожен. За погледа към звездите, за планината и за прозата от живота. За това колко кампании вече са организиране за спасяването на обсерваторията и как се чувстват на..

публикувано на 31.05.17 в 09:35