Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова, Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации

Сладкишите на Изтока

Какви сладкиши се приготвят в Близкия Изток и по какви случаи? Кои подправки и продукти дават приказния им аромат? Какъв точно е вкусът на подправката махлеб? Какви количества сладкиши приготвят за празниците християни и мюсюлмани в Близкия Изток? Защо..

публикувано на 12.10.18 в 11:10
 Къщата с кафенето и шекерджийската работилница в Етнографския музей на открито „Етър“

Имало едно време

Как са си подслаждали всекидневието и празниците българите в миналото и защо сладки изкушения са се приготвяли предимно в шекерджийските работилници? Всяка сряда на октомври, от 17.00 до 17.30 часа, в ефира на програма „Христо Ботев“ може да слушате..

обновено на 05.10.18 в 13:41
Крина и шиник (Регионален етнографски музей, Пловдив – постоянна експозиция).

Хлябът в приказния свят на вещите

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/110310_Hliab_Evropa.mp3 В традициите на българина хлябът е тайнство. Той притежава особени функции, които се пренасят върху процеса и вещите при неговата направа: шиникът за зърно, ситото, нощвите, ръженът за..

публикувано на 10.08.18 в 15:05

Значението на гората

„Хубава си, моя горо!” Всеки човек, изпитал красотата и богатствата на гората, възкликва в душата си като поета Любен Каравелов. Омаян от зеления полъх на короните, от сладката, кладенчова вода изпод корените на буките, освежен от шепата дъхави горски..

публикувано на 08.08.18 в 16:10
Момент от четене на поезия на конкурса „Усин Керим”, организиран от вестник „Дром дромендар”.

Поетичният свят на ромите

Знаем за велики световни поети и писатели, които черпели вдъхновение от ромите и им посветили хиляди страници. Време е да научим повече за поезията и поетите от самия ромски етнос. Върнахме се назад в историята, за да разберем кой е първия признат поет..

публикувано на 08.08.18 в 12:40
Сцена от балета „Копелия” („Compac театър”, Мадрид).

Куклата – стремеж към нашето съвършенство

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/130905_kuklite_1.mp3 Как първите човекоподобни фигурки, олицетворяващи боговете, се превръщат в детска играчка? Куклите на Хера, Артемида и Афродита. Копелия – мечта за съвършенство и любов. Как куклите..

публикувано на 07.08.18 в 08:55

Слънцето

В небесната фолклорна космогония на всички народи Слънцето заема централно място. То е Бог, но нищо човешко не му е чуждо. Иска да се жени. Проявява капризи. Понякога прави пакости на хората, може да е дори отмъстително. Защо, обаче, нашите предци го наричат..

публикувано на 03.08.18 в 15:45
Каменна мелница за зърно (хромел), халколит, V хил. пр. Хр, Старозагорско (възстановка в музейна среда с оригинални находки).

Откъде тръгва хлябът на Европа

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/110303_Chov.istoria.mp3 Различен от днешния хляб ли са хапвали древните ни предци? По колко е била тяхната дневна дажба? Не знаем на какъв език са говорили, нито как са наричали земята, която днес е наша обща..

публикувано на 03.08.18 в 11:25
Безистенът (покрит пазар) в Ямбол е построен през първата половина на ХVI век. Той е един от най-запазените и интересни архитектурни паметници в България.

Пазарът – сърцето на града

Още от разцвета на Плиска и Преслав няма значимо българско селище без своето тържище. Нещо повече, пазарът, безистенът, градската чаршия често стават центъра, около който се оформя градската структура и в който се извършва не само търговска дейност, но и..

публикувано на 02.08.18 в 12:30

Първите масови залесявания

Масовите залесявания на оголените планински склонове в България в началото на двайсти век бавно, постепенно превръщат земята ни в зелена територия, пълна с живот. Дървета, храсти и треви, гъби, лишеи и мъхове, огромно разнообразие от диви животни и..

публикувано на 01.08.18 в 15:25