Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова, Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации

10 години Радиоенциклопедия: Разходка в абстрактни светове

В този юбилеен епизод се обръщаме към радиоенциклопедии, в които през различни науки – математика, физика, етика, философия и дори икономика попадаме в паралелни светове. Търсим абстрактните интерпретации на това какво са парите, числата, светлината,..

публикувано на 16.01.19 в 11:45

Радиоенциклопедия „Небесна космогония”: Слънцето

В небесната фолклорна космогония на всички народи Слънцето заема централно място. То е Бог, но нищо човешко не му е чуждо. Иска да се жени. Проявява капризи. Понякога прави пакости на хората, може да е дори отмъстително. Защо, обаче, нашите предци го наричат..

публикувано на 15.01.19 в 13:38

10 години Радиоенциклопедия: Трудният диалог на противоположности

Живеем в нарцистичен свят, в който вместо да си проправя пътища в нас самите, познанието неуморно препуска по магистралите на новия ни смартфон, винаги готово пътьом и да ни увековечи „на един клик разстояние“ с поредното селфи – за съжаление без нашите..

публикувано на 09.01.19 в 09:45

Когато небето беше близо

Много преди небето да бъде изобразено върху карта и хората да имат ясна представа за него, то е било важно за тях, за стопанския  живот, за земеделския и традиционен фолклорен календар. Как човекът от далечното минало си представял устройството на..

публикувано на 08.01.19 в 10:37

10 години Радиоенциклопедия: С лодка Тутраканка през океана на знанието

Защо пък с лодка Тутраканка – ще разберете, само ако чуете първата от поредицата радиоенциклопедии за Радиоенциклопедията, с които отбелязваме юбилея на един от най-стойностните продукти на културно-образователната програма „Христо Ботев“. С тази знаменита..

публикувано на 02.01.19 в 09:45
Николай Рукавишников и Георги Иванов (вдясно) преди излитането на Союз-33 през 1979 година.

Полетите от земята към Космоса

Как представите ни за пространство-време се превърнаха от космическа надпревара в обща кауза за човечеството с участието на България? Отговорът търсим заедно с Евгения Сарафова от катедра „Картография и географско-информационни системи“ на СУ „Св. Климент..

публикувано на 01.01.19 в 09:20
Първият български самолет „Експрес“ („Йорданов-1“). Асен Йорданов завършва конструирането му лятото на 1915 г.

Крилатите легенди на българската авиация

Те не са никак малко и не бива да бъдат забравяни, докато има небе. Сред тях са самолетостроителите Георги Божинов, Харалампи Джамджиев, Асен Йорданов и проф. Цветан Лазаров, митичните пилоти Петко Попганчев, направил прочутото пикиране под..

публикувано на 25.12.18 в 09:15
Първото издигане на първия цепелин LZ1 е на 2 юли 1900 година на брега на Боденското езеро.

Връзката между човека и летателния апарат

Ако се случва някакво чудо при хората, които са се опитвали да се превърнат в част от небесните висини с помощта на безмоторни и по-късно – на моторни летателни средства, то се изразява в постигането на своеобразна духовна връзка с машината в полет. За..

публикувано на 18.12.18 в 09:25
Нике, богинята на победата

От древните митове към фантастиката

За нас, хората, полетът е адреналин, воля и най-вече – копнеж. Как са се променяли представите ни за летене във времето – от древните митове, старинните приказки и религиозните персонажи до прогностичните визии на научната фантастика и крилатите супергерои..

публикувано на 14.12.18 в 09:15
Колибритата са рекордьори по брой на махове на крилата

Летящите същества в природата

Първото, което ни идва наум, когато става дума за полет, са крилатите властелини на небето – птиците, но тъй като природата си остава ненадмината учителка и експериментаторка, добре е да помислим пак: създанията, които умеят да летят освен тях, не са никак..

публикувано на 12.12.18 в 14:35