Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова,Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елиана Захариева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации
Ливия Друзила, Юлия, дъщерята на Октавиан Август, и Юлия Домна (отляво надясно)

Радиоенциклопедия „Жените във великите империи”: Жените в Римската империя

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/130320_Zheni_roma.mp3 Представяме ви интересни факти за ролята на жените от Юлиево-Клавдиевата династия - Ливия и Юлия, дъщерята на Октавиан Август; и за основателката на династията на Северите - Юлия Домна...

публикувано на 15.03.18 в 11:05

Радиоенциклопедия „Зоопарковете – атракциони, менажерии или нещо друго?“: Други зоопаркове освен Софийския у нас

Ако със своите близо 2000 животни от около 280 вида на площ повече от 360 декара по своя мащаб Софийската зоологическа градина съответства на понятието, с което свързваме един зоопарк, у нас съществуват и доста по-малки, които по-скоро приличат на..

публикувано на 14.03.18 в 09:45
Априлско въстание

Радиоенциклопедия „Пътят към българското възкресение 1877-1878”: Българският въпрос на вниманието на Великите сили

Априлското въстание постига своята цел - побеждава със своята саможертва и свята кауза. Световното обществено мнение - от Петербург през Ламанша - е разтърсено, шества на огромни митинги в Париж, Лондон, Петербург, Рим, Берлин - всички големи европейски..

публикувано на 13.03.18 в 10:15
Екатерина Велика - портрет от Фьодор Рокотов

Радиоенциклопедия „Жените във великите империи”, IІ: Жените в Руската империя

Разказахме ви за жените-императрици доминирали почти изцяло управленето на Русия през XVIII в. - Екатерина І, Елисавета І и Екатерина ІІ, наречена Велика. Разказахме и за жените от началото и средата на XIX в., които нямат директни управленски..

публикувано на 08.03.18 в 09:00
Доц. д-р Елка Дроснева (втората отляво надясно) с наградени участници в първата Радиоолимпиада по история на България

IN MEMORIAM: доц. д-р Елка Дроснева

Знайно е, че историята не търпи условното наклонение. Както и смъртта. Историчката Елка Дроснева никак не обичаше думата „ако“ – казваше, че и без това в самата история има прекалено много неща: кръв и пудра; дух и крушения на духа; бели петна и черни..

публикувано на 07.03.18 в 15:50
Софийският зоопарк обявява кампания за попълване на своя фотографски архив по повод своята 130-годишнина

Радиоенциклопедия „Зоопарковете – атракциони, менажерии или нещо друго?“ Софийският зоопарк

Разказ за драматичната история на първия зоопарк у нас, създаден с указ на цар Фердинанд I Сакскобургготски, преживял двете световни войни и трансформирал се в новия зоопарк в подножието на Витоша през 1984 година. Проблеми, постижения, амбиции за промяна..

публикувано на 07.03.18 в 09:30
 Посрещане на генерал Гурко в София на 23 декември 1877 г. (4 януари 1878 г.). Художник Димитър Гюдженов.

Радиоенциклопедия "Пътят към българското възкресение 1877-1878": Препятствия за възвръщането на българската държавност

Исторически факт е, че на Балканите Българската държава попада първа под османско владичество и последна  се освобождава. До ден днешен обвиняваме себе си в примиренчество и робски характер. А какви са в действителност причините за почти петвековното чуждо..

обновено на 06.03.18 в 10:54

Радиоенциклопедия „Еликсир на живота”: Празничен календар на виното

Архимандрит Герасим в своя „Календар на виното” изброява всички православни празници на българския народ, на които се пие вино. Според този весел катехизис, от 365 дни в годината 240 нареждат виното по святост и значимост до хляба. Защото те са „плътта..

публикувано на 01.03.18 в 10:00
Фрагмент от „Св. Елена” на Паоло Веронезе, 1580 година.

Радиоенциклопедия „Реликви на европейската цивилизация”: реликвите на Света Елена в Европа

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/120223_Sveta_Elena.mp3 Кои градове в Европа пазят най-ценните реликви, донесени от Света Елена след мисията й в Светите земи; легенди за рожденото място на светицата и сензационното разкритие на стара карта,..

публикувано на 28.02.18 в 09:35
Музеят на утрешния ден в Рио де Жанейро - откриването е на 18 декември 2015 г.

Радиоенциклопедия „Музеи и образование“: Музеи на бъдещето

Как ще изглежда музеят на бъдещето и къде да го търсим? Може би това е новият Голям египетски музей край пирамидите в Гиза, или филиалът на Лувъра в Абу Даби, или пък може би Музеят на утрешния ден в Рио де Жанейро – най-новата творба на световно..

публикувано на 27.02.18 в 10:45