Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова,Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елиана Захариева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации
Античността свързва произхода на розата със смъртта на младия Адонис, любимият на Афродита. От кръвта на младежа поникнали първите червени рози. Оттогава розата се превръща в символ на любовта, която може да победи и смъртта

„Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Розите не са това, което са

Те са капките от потта на пророка Мохамед, проронени при възкачването му на небето… Те са символ на непознаваемото божествено съвършенство, на мъдростта, на божествената красота… Тръните на розата напомнят за трудния път на мистика, устремен към висините на..

публикувано на 17.05.18 в 09:00

Радиоенциклопедия „История на обувките”: Pas de deux

Историята на балетните пантофки е изпълнена с много красота, сила на духа, ежедневно натоварване и много… болка. Наистина ли балерините стоят на пръсти? Как се изработва балетната пантофка и защо вече никой не прави „калъпчета” за всяка една балерина? Има..

публикувано на 16.05.18 в 08:30

Радиоенциклопедия "Библиотеките по света": Видове библиотеки

Какви възможности предлагат различните видове библиотеки по света, как те участват в процесите на модернизация и разширяват достъпа на все повече хора до информация и знание, ще научим от доц. д-р Таня Тодорова – ръководител на катедра „Библиотечен..

публикувано на 15.05.18 в 10:05

Радиоенциклопедия "История на обувките": Още малко история, примесена с доза майсторство

До края на 1850 година повечето обувки се изработвали по абсолютно прави калъпи. Имало е само два модела с различна ширина. Обувките – предизвикателство пред обущарите и кога започват да се правят „десни” и „леви” обувки. Кога с появяват машините за обувки?..

публикувано на 10.05.18 в 12:30

Радиоенциклопедия „Омайна роза, мистична роза”: Любов и наслада

И това символизира многоликата красавица роза. Пристигнала от приказната Персия, тя превзема сърцата, ритуалите и бита на древните гърци. Те я свързват с божественото, с Афродита и Дионис, възпяват я в стихове. Римляните възприемат с готовност техните..

публикувано на 10.05.18 в 09:00
Глинена табличка с клинописен медицински текст (Библиотека на асирийския цар Ашурбанипал (685-627 г. пр. н.е.)

Радиоенциклопедия „Библиотеките по света”: Из историята на библиотеките

В древността наричали книгите лекарство за ума, което го прави по-силен, а библиотеките – лечебница за душата, дом на живота, дом на мъдростта. Днес библиотеките са в основата на чудото Интернет. В новото хилядолетие те са изправени пред..

публикувано на 08.05.18 в 10:50

Радиоенциклопедия "Омайна роза, мистична роза": Всепризнатата царица

Клише или не, но като кажем „царицата на цветята”, веднага си представяме роза. Така е за нас днес в комерсиално-глобалната ни култура. Но розата не е страдала от липса на почитатели и преди хилядолетия. Омайният аромат и нежният цвят на растението и..

публикувано на 03.05.18 в 09:25
Кантабрийски албаркас - селски дървени обувки, носени от селяните в Кантабрия, северна Испания.

История на обувките – Първа серия: Обувките в Древността, Средновековието, Ренесанса… Извървеният път

От „торбичките за крака“ през сандалите и кокилите, високите токчета и балетните обувки. Връзки от лиани, кожа и дърво до най-скъпите обувки на Джуди Гарланд. Едно пътешествие без край, в което става дума за удобството, елегантността и стил. Разговор с..

публикувано на 02.05.18 в 08:45
Колаж: Теодор Иванов

Фрагменти за парите: Епизод пет: „Приказни фрагменти за парите“

Те са: „Социален феномен, универсалната абстрактна медия, която събира и разделя хората, информация за обещания, онова, което ти пречи да видиш истинския свят, те искат да бъдат похарчени, искат да видят свят…“ Това „те“ стои в центъра на този цикъл, както..

публикувано на 01.05.18 в 09:10
Релефни карти от началото на миналия век. Картата в дясно е първата на Княжество България, одобрена от Министерството на просвещението за учебни цели.

Географската карта разказва: От триангулачните точки и мрежа до интерактивните карти

Дълъг е пътят, изминат от геодезисти, картографи и много други специалисти, докато се стигне до създаването на съвременни, високотехнологични, интерактивни карти. Трудно може да си представим, през какви лични съдби и драми преминава това развитие. У нас..

публикувано на 26.04.18 в 08:45