Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова,Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елиана Захариева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации

Радиоецинклопедия „Култови сгради на София”: Сградата на БНБ – история и легенди

Кога се полагат основите на националната институция БНБ, играеща ключова роля в стопанската история на България? Сградата на БНБ – архитектурното бижу на София. Охрана на пет нива пази държавния ни резерв. Общественият трезор крие безценни реликви, между..

публикувано на 18.01.18 в 10:25
Преминаване на Дунава при Зимница, Николай Дмитриев-Оренбургски

Радиоенциклопедия „Пътят към българското възкресение 1877-1878”: Дунавската армия в настъпление

Темата е представена с участието на академик Константин Косев, проф. Андрей Пантев, проф. Пламен Митев, д-р Димитър Христов, проф. Стефан Дойнов, д-р Надежда Петрова, с гласове от Златния фонд на Българското национално радио. Ще бъде коментирано..

публикувано на 17.01.18 в 10:15
Как животните възприемат вкусовете? Имат ли предпочитания към менюто си?

Радиоенциклопедия „Въпрос на вкус!”: … казал лешоядът

Въпросът в случая е – имат ли животните подобни на нашите вкусови усещания, как възприемат вкусовете и проявяват ли лични изисквания към менюто си. Ако трябва да го кажем с две думи – и да, и не. Някои животински видове доста се доближават по начина..

публикувано на 16.01.18 в 14:40
Априлско въстание

Радиоенциклопедия „Пътят към българското възкресение 1877-1878”: Българският въпрос на вниманието на Великите сили

Априлското въстание постига своята цел - побеждава със своята саможертва и свята кауза. Световното обществено мнение - от Петербург през Ламанша - е разтърсено, шества на огромни митинги в Париж, Лондон, Петербург, Рим, Берлин - всички големи европейски..

публикувано на 10.01.18 в 10:15

Радиоенциклопедия „Въпрос на вкус!”: Защо са ни вкусовете?

Що за вкус има човек, който може да излее в салатата си половин чаша оцет,  да изсипе четвърт шепа сол и накрая с удоволствие да си изпие сокчето или пък да изяде в рамките на половин час цяла тава обилно сиропирана баклава. Какво удоволствие доставя чаят,..

публикувано на 09.01.18 в 11:35
Площад „Славейков” (снимка от 20-те години на XX век)

Радиоецинклопедия „Култови сгради в София”: Спомени за стара София

Къде се крие очарованието на един град и кътчетата в него, които ни зареждат. По кои улици са минавали старите софийски трамваи? Вкусните софийски кебапчета и големите пазарища, приоритет само за мъжете. Къде и какво са пазарували софиянки? Площад..

публикувано на 10.01.18 в 09:35

Радиоенцинклопедия „Култови сгради в София”: Историята на Софийския университет оживява

Разходката из София ще продължи в пет поредни серии, за да накара софиянци да научат повече за сградите, които ги заобикалят и които правят така неповторимо лицето на града ни. В пет поредни четвъртъка ще редуваме разходките си по известни софийски улици и..

публикувано на 04.01.18 в 09:45
 Посрещане на генерал Гурко в София на 23 декември 1877 г. (4 януари 1878 г.). Художник Димитър Гюдженов.

Радиоенциклопедия "Пътят към българското възкресение 1877-1878": Препятствия за възвръщането на българската държавност

Исторически факт е, че на Балканите Българската държава попада първа под османско владичество и последна  се освобождава. До ден днешен обвиняваме себе си в примиренчество и робски характер. А какви са в действителност причините за почти петвековното чуждо..

публикувано на 03.01.18 в 10:05
Един от най-важните атомни часовници в света - CS2 в Брауншвайг, Германия.

Радиоенциклопедия „Извинете, колко е часът?“: Пазачите на времето

Според древните гърци вселената има безкрайно минало, без начало. Средновековните теолози и философи смятат, че времето е крайно и единственото безкрайно и вечно нещо е Господ. Кант описва времето като интуиция, която ни помага да разберем света около нас...

публикувано на 28.12.17 в 09:25
Университета за национално и световно стопанство

Радиоенциклопедия „История на висшето образование в България”: УНСС: Духът прави силата

„Духът прави силата” е мотото, което стои под логото на Университета за национално и световно стопанство. Това е и девизът на първооснователите на Свободния университет – първият в страната бизнес-университет. Кои са първооснователите, как се развива..

публикувано на 27.12.17 в 09:20