Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова, Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации

Фрагмент от килим, 4-и век пр. Хр., изложен в „Ермитажа“, Санкт Петербург.

Радиоенциклопедия „Килимът - уют, топлина и изкуство” – Първа серия: Исторически произход на килимите - изкуство и дизайн

Постелки за пода, запазващи топлината и в началото създадени заради необходимостта да оцелееш. Кога килимите се превръщат в нещо сакрално, къде е връзката между небето и земята в един тъкачен стан? Какво тъче паякът? Кога килимът се превръща в..

обновено на 07.11.18 в 09:15
Първите български читалища в Шумен, Лом и Свищов

Радиоенциклопедия "Българското читалище – по устава на времето": Основателите

Засега няма достатъчно обосновано обяснение фактът, че през 1856 година почти едновременно, само с няколко месеца разлика, в три български града – Свищов, Лом и Шумен, се създават първите читалища. Документите от епохата са оскъдни, а и „официалното“..

публикувано на 06.11.18 в 10:30
Сладкиши от Индонезия

Екзотичните сладкиши

Странни и особени, необичайни, източни и причудливи. Такива са екзотичните сладкиши – по вкус, продукти, подправки, цвят и форма. За сладките изкушения на Далечния изток, за необикновените сладкиши от цял свят, за модата в сладките изделия ще си..

публикувано на 25.10.18 в 09:05
Сладкишът „кюнефе“

Сладкишите от Турция

В турската кухня сладкишите са безбройни – баклави, тулумби и кадаифи, локуми и халви, ашуре и кюнефе, нежната памук халва пишмание, казандиби, сиропираният млечен карамелен сладкиш трилече и много други. За царицата на всички сладки изкушения и на..

публикувано на 23.10.18 в 16:35

Сладкишите на Изтока

Какви сладкиши се приготвят в Близкия Изток и по какви случаи? Кои подправки и продукти дават приказния им аромат? Какъв точно е вкусът на подправката махлеб? Какви количества сладкиши приготвят за празниците християни и мюсюлмани в Близкия Изток? Защо..

публикувано на 12.10.18 в 11:10
 Къщата с кафенето и шекерджийската работилница в Етнографския музей на открито „Етър“

Имало едно време

Как са си подслаждали всекидневието и празниците българите в миналото и защо сладки изкушения са се приготвяли предимно в шекерджийските работилници? Всяка сряда на октомври, от 17.00 до 17.30 часа, в ефира на програма „Христо Ботев“ може да слушате..

обновено на 05.10.18 в 13:41
Крина и шиник (Регионален етнографски музей, Пловдив – постоянна експозиция).

Хлябът в приказния свят на вещите

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/110310_Hliab_Evropa.mp3 В традициите на българина хлябът е тайнство. Той притежава особени функции, които се пренасят върху процеса и вещите при неговата направа: шиникът за зърно, ситото, нощвите, ръженът за..

публикувано на 10.08.18 в 15:05

Значението на гората

„Хубава си, моя горо!” Всеки човек, изпитал красотата и богатствата на гората, възкликва в душата си като поета Любен Каравелов. Омаян от зеления полъх на короните, от сладката, кладенчова вода изпод корените на буките, освежен от шепата дъхави горски..

публикувано на 08.08.18 в 16:10
Момент от четене на поезия на конкурса „Усин Керим”, организиран от вестник „Дром дромендар”.

Поетичният свят на ромите

Знаем за велики световни поети и писатели, които черпели вдъхновение от ромите и им посветили хиляди страници. Време е да научим повече за поезията и поетите от самия ромски етнос. Върнахме се назад в историята, за да разберем кой е първия признат поет..

публикувано на 08.08.18 в 12:40
Сцена от балета „Копелия” („Compac театър”, Мадрид).

Куклата – стремеж към нашето съвършенство

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/130905_kuklite_1.mp3 Как първите човекоподобни фигурки, олицетворяващи боговете, се превръщат в детска играчка? Куклите на Хера, Артемида и Афродита. Копелия – мечта за съвършенство и любов. Как куклите..

публикувано на 07.08.18 в 08:55