Радиоенциклопедия

от понеделник до сряда
от 17.00 до 17.30 часа

Пътуване без граници в пространството, времето и идеите, за което фантазията и творческото любопитство са само предпоставка. Следват безброй срещи и разговори с учени, изследователи, професионалисти, сладкодумни разказвачи, часове записи, ровене в книгите и мрежата, отсяване, преживяване, рисуване на картина със звук и музика. Така се родиха повече от 200 поредици, близо 1000 30-минутни предавания за астрономия, история, математика, биология, пътешествия, краезнание, археология, кино, архитектура, видни личности, педагогика, езикознание, паркостроителство, етнография, традиционен бит, мода, занаяти, природни феномени, гастрономия, етика, философия и т.н. и т.н.
Като документално богатство, професионално и познавателно равнище Радиоенциклопедията на програма „Христо Ботев“ е уникална продукция, отговаряща в най-висока степен на целите на общественото радио.
Честит юбилей, скъпи колеги и слушатели. Продължаваме нататък!

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по три сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Анета Янакиева, Венета Гаврилова, Гергина Дворецка, Елена Кортел, Михайлина Павлова, Николета Атанасова, Петра Талева, Роза Дамянова, Росица Панайотова, Цвета Николова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елинка Величкова, Цветославия Бахариева и др.

Публикации

Експозиция с личните вещи на Апостола в Националния военноисторически музей.

Радиоенциклопедия „Апостолът и Свободата“: Апостолът на Свободата

По стъпките на Левски в Ловешко – ще спрем в село Голям извор – център на Първия революционен окръг в Българско, ще посетим неговите скривалища в Троянската Света обител и девическия метох в Сопот, ще разгледаме личните вещи на Левски и тези на негови..

публикувано на 13.02.19 в 12:59

10 години Радиоенциклопедия: Вратата е отворена…

В края на първото десетилетие се опитваме да надникнем в следващото. В прогнозите се основаваме на някои „необременени“ от енциклопедичното всекидневие гледни точки. Няколко млади колеги от програмата поеха риска да се гмурнат в дълбоките води на..

публикувано на 30.01.19 в 13:25
Дискът от Небра - бронзов диск на повече от 3600 години  със златни изображения на слънцето, луната, звезди е най-древното изображение на космоса, както са установили учените

Радиоенциклопедия „Небесна космогония”: Пътуване между световете

Според фолклорните представи, пространството най-общо е разделено на Долна, Средна и Горна земя, с разнообразни и необичайни обитатели: джуджета, великани, магьосници, лами, хали, самодиви, русалки, летящи килимчета, говорещи животни, притежатели на..

публикувано на 29.01.19 в 10:28
„Битката при Онгъла. Хан Аспарух“ от Васил Горанов (фрагмент)

10 години Радиоенциклопедия: Българско и вечно

В това специално предаване припомняме на слушателите всичко, правено през годините, за което може да се каже „Българско и вечно“. Разказвали сме за вечния български дух и воля за създаване и отстояване на държавност; за неспокойния търсачески и..

публикувано на 24.01.19 в 13:45

Луна, звезди, съзвездия

Какво е мястото на Луната, звездите и съзвездията в народната космогония? Как в древността хората си обяснявали фазите на лунните затъмнения, връзката с приливите и отливите? Какво означава изразът „на хандак“? Защо най- често Луната приема образа..

публикувано на 22.01.19 в 10:12

10 години Радиоенциклопедия: Разходка в абстрактни светове

В този юбилеен епизод се обръщаме към радиоенциклопедии, в които през различни науки – математика, физика, етика, философия и дори икономика попадаме в паралелни светове. Търсим абстрактните интерпретации на това какво са парите, числата, светлината,..

публикувано на 16.01.19 в 11:45

Радиоенциклопедия „Небесна космогония”: Слънцето

В небесната фолклорна космогония на всички народи Слънцето заема централно място. То е Бог, но нищо човешко не му е чуждо. Иска да се жени. Проявява капризи. Понякога прави пакости на хората, може да е дори отмъстително. Защо, обаче, нашите предци го наричат..

публикувано на 15.01.19 в 13:38

10 години Радиоенциклопедия: Трудният диалог на противоположности

Живеем в нарцистичен свят, в който вместо да си проправя пътища в нас самите, познанието неуморно препуска по магистралите на новия ни смартфон, винаги готово пътьом и да ни увековечи „на един клик разстояние“ с поредното селфи – за съжаление без нашите..

публикувано на 09.01.19 в 09:45

Когато небето беше близо

Много преди небето да бъде изобразено върху карта и хората да имат ясна представа за него, то е било важно за тях, за стопанския  живот, за земеделския и традиционен фолклорен календар. Как човекът от далечното минало си представял устройството на..

публикувано на 08.01.19 в 10:37

10 години Радиоенциклопедия: С лодка Тутраканка през океана на знанието

Защо пък с лодка Тутраканка – ще разберете, само ако чуете първата от поредицата радиоенциклопедии за Радиоенциклопедията, с които отбелязваме юбилея на един от най-стойностните продукти на културно-образователната програма „Христо Ботев“. С тази знаменита..

публикувано на 02.01.19 в 09:45