Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова, Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации

Каменна мелница за зърно (хромел), халколит, V хил. пр. Хр, Старозагорско (възстановка в музейна среда с оригинални находки).

Откъде тръгва хлябът на Европа

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/110303_Chov.istoria.mp3 Различен от днешния хляб ли са хапвали древните ни предци? По колко е била тяхната дневна дажба? Не знаем на какъв език са говорили, нито как са наричали земята, която днес е наша обща..

публикувано на 03.08.18 в 11:25
Безистенът (покрит пазар) в Ямбол е построен през първата половина на ХVI век. Той е един от най-запазените и интересни архитектурни паметници в България.

Пазарът – сърцето на града

Още от разцвета на Плиска и Преслав няма значимо българско селище без своето тържище. Нещо повече, пазарът, безистенът, градската чаршия често стават центъра, около който се оформя градската структура и в който се извършва не само търговска дейност, но и..

публикувано на 02.08.18 в 12:30

Първите масови залесявания

Масовите залесявания на оголените планински склонове в България в началото на двайсти век бавно, постепенно превръщат земята ни в зелена територия, пълна с живот. Дървета, храсти и треви, гъби, лишеи и мъхове, огромно разнообразие от диви животни и..

публикувано на 01.08.18 в 15:25
Фотоколаж: Теодор Иванов

Епизод 5: „Граничен преход и укротяване на безкрайността”

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по..

публикувано на 01.08.18 в 12:40
„Здрав дух в здраво тяло”

Околна среда и стареене

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/120229_Okolna sreda.mp3 Как да се предпазим от вредните въздействия на околната среда, като едновременно с това се ползваме от нейните природни ресурси и лечебни ефекти? На тези въпроси отговарят: проф...

публикувано на 31.07.18 в 10:15

Легенди за села със смешни имена

В страната ни има над 5200 населени места - 257 града и близо 5000 села. Голяма част от тях носят уникални имена, а зад всяко наименование има интересна история. Легенди, животни, битки, комични ситуации и странни стечения на обстоятелствата стоят зад..

публикувано на 26.07.18 в 11:10

Как да се грижим за тялото си

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/111027_Choveshkoto tialo_4.mp3 Ще ви предложим идеи как да подържате организма си във форма, черпейки от древния опит и от най-новите научни изследвания. Ще научите: • защо, според китайската медицина, е..

публикувано на 26.07.18 в 09:50
Фотоколаж: Теодор Иванов

Епизод 4 „Светлина и струни - отвъд хоризонта на събитията”

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по какви..

публикувано на 25.07.18 в 15:40
Един от символите на Париж – Айфеловата кула е метална решетъчна кула с височина 324 м, построена от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г.

Модели на модерното отношение към съвременния град

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/131030_Civilizacii_gradove.mp3 Как се променя в съвремието големият град – какво налага обновление на символите; как се интегрират различните етноси и религии – реконструкция и възкресяване на сакралното..

публикувано на 25.07.18 в 13:00

Хормоните – как да остаряваме бавно

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/120222__Hormoni.mp3 Каква е ролята на хормоните в живота на човека и какво се случва с тях с напредване на възрастта? От кои зависи стареенето? Как да съхраним хормоналния баланс – за и против лечението с..

публикувано на 24.07.18 в 12:00