Радиоенциклопедия

от понеделник до сряда
от 17.00 до 17.30 часа

Пътуване без граници в пространството, времето и идеите, за което фантазията и творческото любопитство са само предпоставка. Следват безброй срещи и разговори с учени, изследователи, професионалисти, сладкодумни разказвачи, часове записи, ровене в книгите и мрежата, отсяване, преживяване, рисуване на картина със звук и музика. Така се родиха повече от 200 поредици, близо 1000 30-минутни предавания за астрономия, история, математика, биология, пътешествия, краезнание, археология, кино, архитектура, видни личности, педагогика, езикознание, паркостроителство, етнография, традиционен бит, мода, занаяти, природни феномени, гастрономия, етика, философия и т.н. и т.н.
Като документално богатство, професионално и познавателно равнище Радиоенциклопедията на програма „Христо Ботев“ е уникална продукция, отговаряща в най-висока степен на целите на общественото радио.
Честит юбилей, скъпи колеги и слушатели. Продължаваме нататък!

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по три сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Анета Янакиева, Венета Гаврилова, Гергина Дворецка, Елена Кортел, Михайлина Павлова, Николета Атанасова, Петра Талева, Роза Дамянова, Росица Панайотова, Цвета Николова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елинка Величкова, Цветославия Бахариева и др.

Публикации

Неподозираните възможности на човешкото тяло

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/111020_Choveshkoto tialo_3.mp3 Какви способности на човешкия организъм все още нямат обяснение? Какво не знаем за връзката между тяло и дух. Какво ни разкрива йога? Реална ли е способността на някои йоги да..

публикувано на 19.07.18 в 08:05

Доводите „за” и „против”

Защо астрономът Джо Рао от планетариума „Хейдън” в Ню Йорк предизвика скандал с твърдението си, че зодиакалните знаци се различават с цял месец спрямо установените отпреди две хилядолетия, но използвани все още в наши дни? По какво се различава..

публикувано на 18.07.18 в 16:55
Фотоколаж: Теодор Иванов

Епизод 3 „Ирационалните числа и пътят на Пи”

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по какви..

публикувано на 17.07.18 в 12:40

Средновековната представа за свещения Рим и свещения Ерусалим

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/131016_Rim i Jerusalim.mp3 Как достига до съвремието ни древен град като Ерусалим и как светостта му се пренася и към Рим и Константинопол – Новия Рим; степните цивилизации през средновековието и кои са..

публикувано на 17.07.18 в 10:50
Валери Леков разговаря с баба Петрана от село Зая, Дряновско.

Легенди за дряновски села с любопитни имена

Габровска област е една от областите в страната, където често се срещат селища с колоритни и дори смешни имена. А в община Дряново има села с доста екзотични и любопитни наименования. Махали, колиби и села носят звучните имена Горни и Долни Върпища,..

публикувано на 13.07.18 в 11:05

Историята на една раздяла

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/120214_Astronomia_razdiala.mp3 Били ли са астролози по призвание и убеждение учени като Галилео Галией, Тихо Брахе и Йохан Кеплер или са прибягвали към нея единствено в името на физическото си оцеляване? Защо..

публикувано на 12.07.18 в 11:35

Радиоенциклопедия „Тайните на човешкото тяло”: Отношението към човешкото тяло в различни култури и религии

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/111013_Choveshkoto tialo_2.mp3 Може би в Азия най-задълбочено са проникнали в тайните на човешкото тяло. За него се говори още в свещените писмени паметници на индуизма, Ведите - в Химна за Поруша в Риг Веда и..

публикувано на 12.07.18 в 09:50
Акрополът в Атина

Свещените градове на Стария свят и античността

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/131009_Civillizacii_gradove.mp3 Кои са най-древните градове, припознати като сакрални от големи общества, от различни народи и религии. Каква е тяхната история, какво отличава градската цивилизация на Изток..

публикувано на 11.07.18 в 12:40
Фотоколаж: Теодор Иванов

Епизод 2 Числата и геометричното изображение на идеята за любов

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по..

публикувано на 11.07.18 в 11:30

Радиоенциклопедия „Млади и жизнени с антиейджинг”: движението – извор на живот и младост

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/120208_Antiedjing.mp3 В поредното издание представихме антиейджинга като движение на хора със сродни идеи и движението като един от неговите стълбове. Потърсихме отговор на въпросите: Защо няма дебели..

публикувано на 10.07.18 в 10:10