Радиоенциклопедия

от понеделник до сряда
от 17.00 до 17.30 часа

Пътуване без граници в пространството, времето и идеите, за което фантазията и творческото любопитство са само предпоставка. Следват безброй срещи и разговори с учени, изследователи, професионалисти, сладкодумни разказвачи, часове записи, ровене в книгите и мрежата, отсяване, преживяване, рисуване на картина със звук и музика. Така се родиха повече от 200 поредици, близо 1000 30-минутни предавания за астрономия, история, математика, биология, пътешествия, краезнание, археология, кино, архитектура, видни личности, педагогика, езикознание, паркостроителство, етнография, традиционен бит, мода, занаяти, природни феномени, гастрономия, етика, философия и т.н. и т.н.
Като документално богатство, професионално и познавателно равнище Радиоенциклопедията на програма „Христо Ботев“ е уникална продукция, отговаряща в най-висока степен на целите на общественото радио.
Честит юбилей, скъпи колеги и слушатели. Продължаваме нататък!

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по три сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Анета Янакиева, Венета Гаврилова, Гергина Дворецка, Елена Кортел, Михайлина Павлова, Николета Атанасова, Петра Талева, Роза Дамянова, Росица Панайотова, Цвета Николова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Елинка Величкова, Цветославия Бахариева и др.

Публикации

Фотоколаж: Теодор Иванов

Епизод 5: „Граничен преход и укротяване на безкрайността”

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по..

публикувано на 01.08.18 в 12:40
„Здрав дух в здраво тяло”

Околна среда и стареене

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/120229_Okolna sreda.mp3 Как да се предпазим от вредните въздействия на околната среда, като едновременно с това се ползваме от нейните природни ресурси и лечебни ефекти? На тези въпроси отговарят: проф...

публикувано на 31.07.18 в 10:15

Легенди за села със смешни имена

В страната ни има над 5200 населени места - 257 града и близо 5000 села. Голяма част от тях носят уникални имена, а зад всяко наименование има интересна история. Легенди, животни, битки, комични ситуации и странни стечения на обстоятелствата стоят зад..

публикувано на 26.07.18 в 11:10

Как да се грижим за тялото си

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/111027_Choveshkoto tialo_4.mp3 Ще ви предложим идеи как да подържате организма си във форма, черпейки от древния опит и от най-новите научни изследвания. Ще научите: • защо, според китайската медицина, е..

публикувано на 26.07.18 в 09:50
Фотоколаж: Теодор Иванов

Епизод 4 „Светлина и струни - отвъд хоризонта на събитията”

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по какви..

публикувано на 25.07.18 в 15:40
Един от символите на Париж – Айфеловата кула е метална решетъчна кула с височина 324 м, построена от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г.

Модели на модерното отношение към съвременния град

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/131030_Civilizacii_gradove.mp3 Как се променя в съвремието големият град – какво налага обновление на символите; как се интегрират различните етноси и религии – реконструкция и възкресяване на сакралното..

публикувано на 25.07.18 в 13:00

Хормоните – как да остаряваме бавно

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/120222__Hormoni.mp3 Каква е ролята на хормоните в живота на човека и какво се случва с тях с напредване на възрастта? От кои зависи стареенето? Как да съхраним хормоналния баланс – за и против лечението с..

публикувано на 24.07.18 в 12:00

Луна, звезди, съзвездия

Какво е мястото на Луната, звездите и съзвездията в народната космогония? Как в древността хората си обяснявали фазите на лунните затъмнения, връзката с приливите и отливите? Какво означава изразът „на хандак“? Защо най- често Луната приема образа..

публикувано на 20.07.18 в 12:25

Обезлюдяващи села със стряскащи имена

Близо 600 български села са изчезнали от картата на страната. Това сочи статистиката. Цифрите показват, че 571 села от общо 5 000 са или напълно обезлюдени или с по един жител. По този път вървят и селата Вещица, Краводер, Кривонос, Ребро, Гърло,..

публикувано на 19.07.18 в 14:10

Неподозираните възможности на човешкото тяло

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/111020_Choveshkoto tialo_3.mp3 Какви способности на човешкия организъм все още нямат обяснение? Какво не знаем за връзката между тяло и дух. Какво ни разкрива йога? Реална ли е способността на някои йоги да..

публикувано на 19.07.18 в 08:05