Радиоенциклопедия

от понеделник до четвъртък
от 17.00 до 17.30 часа

Слушателите на програма „Христо Ботев” знаят много. Но като истински последователи на Сократ и неговата максима „Аз знам, че нищо не знам”, колкото повече знаят, толкова повече искат да научат. В нашите радиоенциклопедии природни феномени разказват приказки от скали и вода, опознаваме културата на света чрез храните и танците на различните народи, тренираме културата на ума и разума чрез популярна философия и психология, търсим ново познание за историята, човешката сексуалност, бойните изкуства, географските открития и личностите, свързани с тях, изправяме астрономията срещу астрологията, не се страхуваме да борим скуката дори с математика без формули. Всеки месец се излъчват по четири сериала. Обединени са в цикли с различни водещи по взаимно допълващи се теми в рамките на поредицата като всеки ден от седмицата, в който са излъчвани, е заделен за съответната поредица.

Екип на предаването: Роза Дамянова, Петра Талева, Венета Гаврилова, Михайлина Павлова, Цвета Николова, Елена Кортел, Росица Панайотова, Ирина Вълчанова, Калина Колева, Виолета Димитрова, Георги Стефанов, Диляна Трачева, Георги Величков, Елина Величкова, Даниела Найденова

Публикации

Фотоколаж: Теодор Иванов

Епизод 2 Числата и геометричното изображение на идеята за любов

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това по..

публикувано на 11.07.18 в 11:30

Радиоенциклопедия „Млади и жизнени с антиейджинг”: движението – извор на живот и младост

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/120208_Antiedjing.mp3 В поредното издание представихме антиейджинга като движение на хора със сродни идеи и движението като един от неговите стълбове. Потърсихме отговор на въпросите: Защо няма дебели..

публикувано на 10.07.18 в 10:10
Село Кондофрей

Между науката и легендите

Като цяло населените места у нас са наименувани на известни личности или природни дадености, на основателите си, по растителност, животни, географски особености и други. Не липсват обаче и причудливи имена, които заслужават да се отбележат. Кои са те и..

публикувано на 05.07.18 в 17:40
Клавдий Птолемей

Древното единство между астрономия и астрология

Защо в древен Вавилон човекът се е чувствал като част от Космоса, приемайки го и като част от себе си, без астрология и астрономия да враждуват помежду си? Как се стига до раздвояването на познанието за звездното небе, когато Клавдий Птолемей разделя..

публикувано на 04.07.18 в 14:55
Възстановената изцяло врата на Ищар на древен Вавиолон в берлинския музей „Пергамон”.

Градовете - митология и реалност

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/131002_gradove_mitologia.mp3 Кога и къде възникват най-старите градове, кои са най-ранните предания за тях; къде се откриват най-древните градове на Европа; какво отличава понятията култура и цивилизация..

публикувано на 04.07.18 в 14:25
Фотоколаж: Теодор Иванов

Епизод 1 Математика на различни езици

Цикълът включва пет епизода, в които разглежда как важните за математиката, физиката, програмирането, статистиката числа и понятия намират място във философията, музиката, лингвистиката, изкуството. Поставя научни и философски въпроси за това как..

публикувано на 03.07.18 в 09:50

Митове, страхове, истини и ползи – ваксините днес

Какви са ваксините днес? Каква е логиката на прилагането им… Къде и по каква причина са се зародили страховете от имунизациите, и колко опасни са всъщност ваксините  за човешкия организъм? На тези въпроси търсим отговор с водещи специалисти – имунолози,..

публикувано на 29.06.18 в 09:05
На територията на Национален парк „Централен Балкан” се намира единствената гора с изцяло естествен произход в Европа. Тук се намира и най-обширния за Европа защитен масив от стари букови гори.

Природни резервати в България: Резерват „Стара река”

По скалния корниз на каньона над Стара река понякога се появява смятаният за изчезнал у нас рис. Височината на скалния масив достига 2 000 метра, но рисът се движи безшумно и уверено по ръба на скалата. Най-често го виждат зорките очи на скалния орел, на..

публикувано на 28.06.18 в 12:05

Фитотерапия: Фитотерапията и други методи на лечение

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Radioenciklopediq/110428_Fitoterapia.mp3 Като древен природен начин на лечение фитотерапията има общо с доста други методи. Да вземем нутритерапията, например, която е наука за профилактика и лечение със съставки от нашата..

публикувано на 28.06.18 в 10:15

Войводата, „Радецки“ и пътят към безсмъртието

С документални записи от Националния музей–параход „Радецки“ на Козлодуйския бряг разказваме за съдбоносната нощ през 1876 г. в която войводата Христо Ботев и неговите четници, преоблечени като градинари, завземат парахода „Радецки“, за писмата и..

публикувано на 26.06.18 в 09:05