Непоносимото различие

„Сивият човек“ е пиеса за приемането, което не можем да преживеем, дори когато го искаме. Както и за любовта, която липсва в сърцето ни, дори когато искаме да простим и да обичаме. Защото другият е толкова непоносимо различен, дори когато е собственото ни..

публикувано на 15.06.19 в 10:35
Константин Коцев (Крутицки) в „И най-мъдрият си е малко прост” от Ал. Островски

Спомен за големи театрални имена

„Радиотеатър след полунощ“ ви предлага едно среднощно слушане на знаменателния спектакъл на Сатиричен театър „Алеко Константинов“ – „И най-мъдрият си е малко прост“ – от Александър Островски. Премиерата му на сцена – 1979 г. Записан е за фонда на..

публикувано на 14.06.19 в 16:15

Когато вратата на твоя дом е в една държава, а прозорците му гледат към друга

Епизод 4 на документалния сериал Берлин е изцяло и целеустремено фокусиран върху моментния звуков портрет на Берлин от октомври 1997 г., фиксиран и осмислен през гледните точки на няколко творци на филми, радио и телевизия, пристигнали от различни..

публикувано на 14.06.19 в 12:45

Lichtung, пухени завивки и съвършени тайни гласове

Lichtung е немското название на онова малко светло петно, което слънчевите лъчи, пробиващи гъста гора, оставят върху тревата. Lichtung е ключова дума и основно понятие в Епизод 3 на сериала Берлин , майсторско документално творение от аналоговите..

публикувано на 07.06.19 в 11:00

Скъпи приятели, още един радио-драматичен ден…

Фразата е казана на английски, с норвежки акцент, през един октомврийски ден на 1997-а в едно просторно студио на едно радио, чийто под е сглобен от изненадващо малки и тънки летвички паркет, пред една група хора, вторачили се в книжки с преводи и..

публикувано на 31.05.19 в 11:05

За разбитите сърца на верните приятели

„Беше рожденият ден на инфантата.   Тя ставаше точно на дванадесет години и слънцето грееше ярко в градините на двореца. Въпреки че беше истинска принцеса и инфанта на Испания, тя имаше само по един рожден ден всяка година, точно като децата на съвсем..

публикувано на 24.05.19 в 10:00

Един фичър от Германия, който започва на бензиностанция в София

… на 12 октомври 1997-а, когато по току-що именувания булевард ЕВРОПА имаше улични телефони… все още… Документално студио този път се връща назад във времето към собствените си архиви и поводът за това е календарен. Календарно-съдбоносен...

публикувано на 24.05.19 в 08:20

Скверните дела в името на любовта според Бергман

Според един от изследователите на живота и творчеството на Ингмар Бергман, когато той достига своето осмо десетилетие, започва да се връща и обръща обратно към детството си и спомените си за живота на родителите си, които често са правили погрешни според..

публикувано на 18.05.19 в 11:30
Снимка: Даниела Манолова, Hlava Franze Kafky - David Černý, Прага

Тодор Колев в Процесът на Кафка

Постановката на Емил Манасиев по романа на Кафка е един от много малкото шансове в иначе изобилния фонд на Радиотеатъра да чуете Тодор Колев по радиото. Драматизацията на Спиридон Петренков използва превода на Димитър Стоевски. Участват още..

публикувано на 17.05.19 в 15:30

Нова българска пиеса по Радиотеатъра

Заглавието на пиесата стъпва върху теорията на Планк, че от черните дупки, които се образуват във вселената в продължение на стотици и хиляди години, се раждат звезди. Просветлението и проглеждането, намирането на пътя, приближаването до другия е резултат..

публикувано на 11.05.19 в 13:30