Талия, музата на комедията

Комедийна поредица в „Запазена марка радиотеатър“

Наближават радостните Коледни и Новогодишни празници и тази е причината, драги слушатели, eкип „Драматургични форми“ да подготви една смешна комедийна седмица, която да пречиства и въздига човешката душа. Опитали сме се да подберем разнообразна продукция..

публикувано на 19.11.17 в 09:40

Когато младостта срещне неразбиране

„Девет показания за Роналд, който искаше да погребе своята баба“ въпреки малко страшното заглавие е всъщност екзистенциална драма, показваща отчуждението, настъпило в германското общество вследствие социализма. Роналд, дълбоко свързан с баба си, накрая..

публикувано на 18.11.17 в 11:40
Едгар Алън По (1809-1849)

Едгар Алън По, майстор на загадките

Едгар Алън По е станал синоним на автор, който плете тънко и умело криминални загадки. Разбира се, зад тези случаи се крият много повече размишления и намеквания за „загадката“ човек, отколкото да са чисто узнаване на извършители и мотиви за престъпления. В..

публикувано на 18.11.17 в 08:50

Седмица с радиоверсии по произведения на Йордан Йовков

Програмата на Запазена марка Радиотеатър през тази седмица включва няколко чудесни архивни записи върху разказите и пиесите на българския класик. В понеделник и вторник от 2.00 часа е пиесата Боряна в две части. Премиерата й на сцената на Народния театър..

публикувано на 05.11.17 в 09:10

Модерна драма за самата идея за война

Фернандо Арабал е на 85 години, живее във Франция от 1955 г. насам, когато отива там да учи драма и затова определението испански френски драматург не изненадва никого. Освен това е автор на романи и режисьор на няколко филма по свои произведения, прочути с..

публикувано на 04.11.17 в 08:50
Фотоколаж: Даниела Манолова

Сантименталният шедьовър на Франсоаз Саган

„Умореният кон“ е недостатъчно точен и омекотен превод на френското оригинално название Le cheval évanoui. Буквално става дума за припадащ от изтощение кон, за издъхващ от умора кон, за кон, изгубващ или изгубил вече съзнание. Зад това название се крие..

публикувано на 03.11.17 в 14:05
Носителят на Нобелова награда за литература Жозе Сарамагу.

Съвременна чужда драматургия в „Запазена марка Радиотеатър“ в 2.00 часа през нощта

В понеделник на 30 октомври от 2.00 през нощта Радиотеатърът ще излъчи пиесата на Родерик Уилкинсън „Вътре в картината“ – една съвременна притча за паралелните светове, от които сме обкръжени. На следващата нощ очаквайте „Бурожоата“ на Петер Турини, а..

публикувано на 29.10.17 в 09:05
Актрисата Луна Давидова, която изпълнява главната роля в радиоспектакъла „Вещи”.

В неделя, 29 октомври, от 16 часа: Съвременна израелска драматургия

На 29 октомври, неделя, Радиотеатърт ще излъчи пиесата на съвременния израелски драматург Авраам Йехошуа „Вещи“. Един малко тъжен, малко смешен разказ за дребните и несъществени неща, които обсебват живота на съвременния човек, за пропусканите възможности,..

публикувано на 28.10.17 в 09:05

От 23 до 27 октомври, в 2.00 часа след полунощ „Запазена марка Радиотеатър“

Александър Галин: Театърът се измерва с количеството енергия, която той самият излъчва, с онова количество щастие, което самият той доставя на публиката. Тази седмица „Запазена марка Радиотеатър“ ви предлага четири пиеси и една драматизация на роман –..

публикувано на 22.10.17 в 09:05
фотоколаж: Даниела Манолова

Невидимата опера Каскандо

Чудесният превод на Светлана Панчева, музиката и звуковите атмосфери на Калин Николов, актьорското присъствие на Иван Радоев и Стоян Младенов и, разбира се, обединяващият режисьорски замисъл на Младен Алексиев правят българската версия на Каскандо par..

публикувано на 21.10.17 в 10:05