С чайките, сирените за мъгла и радиоводещите на Глостър

Радиотеатърът в тази и следващата неделя представя пиесата на американския драматург Израел Хоровиц, която от публикуването си през 1993 година насам се радва на успех по многобройни сцени навсякъде по света. Премиерата на радиоверсията ѝ в ефира на БНР беше..

публикувано на 20.04.18 в 10:55

Българска и световна драматургия

Тази седмица Запазена марка „Радиотеатър” ви предлага българска и световна  драматургия. Избрахме по-кратки форми, обединихме ги в едночасови излъчвания. Понеделник, 16 април – Чуйте две български радиоминиатюри – „Еднорози” от Митко Новков и „Буба..

публикувано на 15.04.18 в 10:05

„Бурята” – радиопиеса от Кирил Буховски

Тази неделя ви предлагаме да чуете премиерното повторение на „Бурята” – радиопиеса от Кирил Буховски. Първата пиеса на Кирил Буховски, която прочетох, беше „Ние сме вечни” и тя ми каза, че това момче има вроден драматургичен талант, много добър, наситен и..

публикувано на 14.04.18 в 10:30

"Радиотеатър след полунощ" представя...

Маргьорит Дюрас, родена като Маргьорит Жермен Мари Донадийо, пише романа „Любовникът”, едно от най-известните ѝ произведения, когато е на 70. Този факт, заедно със самия изключителен роман, са достатъчни, за да предположим, че Маргьорит Дюрас знае всичко за..

обновено на 14.04.18 в 10:30

Класици на литературата в "Запазена марка Радиотеатър"

Драматизации по класици на националните литератури ще представи Радиотеатърът в рубриката си „Запазена марка“ през Светлата седмица. На 9 април , понеделник, от 2 часа след полунощ звучи „Аугустус“ на Херман Хесе – една приказка за човек, така възгордял..

публикувано на 08.04.18 в 12:05

"Бели нощи" на Великден

Радиопостановката на Георги Михалков по Достоевски „Бели нощи“ звучи на Великден, 8 април от 16 часа. Творбата на големия руски реалист тук е повече поетична, отколкото реалистична: мечтателен младеж среща любовта в белите нощи на Санкт Петербург в лицето..

публикувано на 07.04.18 в 09:45
 фотоколаж: Даниела Манолова

Бекет е прекрасен за радиотеатър

На 8 април в рубриката „Радиотеатър след полунощ“ слушателите се срещат с „Каскандо“ на Самюел Бекет. Пиесите на ирландеца, секретар на Джойс и един от най-великите представители на абсурдизма, са прекрасни за радиотеатър: изчистени, строги, понякога дори..

публикувано на 06.04.18 в 13:25

Истинска история за децата, майките и законите

Тази програма представя един от образцовите модели на жанра фичър. Същевременно е демонстрация на свойството му едновременно да не бъде и да бъде актуален, да прилича на журналистика, но да не е журналистика, да бъде глобален и поради точно тази причина е в..

обновено на 05.04.18 в 09:01

Пет нощи au Café-Théâtre

Ги Фоаси, Франсоаз Дорен, Жанин Вормс, Колет и Ален Тасиа са авторите на пиесите през следващата седмица в Запазена Марка Радиотеатър. С техните текстове определено можем да получим впечатление за онази особена разновидност на сценичната драматургия, която..

публикувано на 25.03.18 в 10:00
Фотоколаж: Даниела Манолова

Дали не са оставили отворена задната врата на рая

Една комедия от Хайнрих фон Клайст с участието на Никола Анастасов, Васил Попов, Асен Кисимов и Татяна Лолова ще ви пренесе в епохата на немския романтизъм на 25 март, в 16.00.Това е единствената „чиста” комедия на немския поет, писател, драматург,..

публикувано на 24.03.18 в 14:30