Радиотеатър между трагедията и гротеската

В „Запазена марка Радиотеатър” – среднощната рубрика от 2.00 до 3.00 часа на програма „Христо Ботев” за радио-драматургия, от 24 до 28 април ще продължи седмица на унгарски автори. Слушателите ще разберат колко много унгарците приличат на нас с..

публикувано на 23.04.17 в 09:45

Людмила Петрушевская, която не прощава

„Литературата никога не се занимава с регулярния поток на живота, тя се занимава със събитията, произшествията, трагедиите”. Това изрича родената в Москва на 26 май 1938 година руска писателка Людмила Петрушевска, едно от водещите имена на съвременната..

публикувано на 22.04.17 в 09:10
Колаж: Даниела Манолова

Сладко-тръпчиво-горчивият вкус на Амер

Амер е радиопиеса, която разказва няколко истории едновременно. Едната от тях е криминална и следи разследването на едно трагично произшествие. Другата е детайлно психологическа и се фокусира върху вътрешните преживявания на един поет. Един действително..

публикувано на 22.04.17 в 09:05

От автостопа до вярата

„Изповед на автостоп” е документален разказ на журналистката от Радио Шумен Невена Николова за отец Николай Петков – свещеник, писател, философ. Изключително интересна личност, от когото може много да научим за това как ведро и спокойно да се отнасяме към..

публикувано на 21.04.17 в 09:35
фотоколаж: Даниела Манолова

Алексис Зорбас по Радиотеатъра

Радиотеатърът ще излъчи драматизация по гениалния роман на Никос Казадзакис „Алексис Зорбас”. Ето какво казва авторът за своя легендарен герой: той притежаваше… онзи първичен поглед, който в миг се стрелва високо и улавя храната си, онази, съзидателна,..

публикувано на 16.04.17 в 10:00
Колаж: Теодор Иванов

Българска драматургия в Запазена марка „Радиотеатър“

В седмицата след Великден ви предлагаме българска драматургия. Понеделник, 17 април – „Листопади над старческия приют“ – радиопиеса от Златомир Златанов. Постановката е на Юри Статков. Имате възможност да чуете актьорските гласове на Николай Бинев,..

публикувано на 16.04.17 в 09:45

Изборът

Тълпата, задвижена от първични импулси, винаги в крайностите – от Осанна до Разпни го, решава да убие Бога и да спаси разбойника Варава. Този акт, който определя съдбата на човечеството повече от 2000 години, е отразен в пиесата на Стефан Гечев –..

публикувано на 15.04.17 в 09:35
Колаж: Теодор Иванов

„Елисавета Бам“ – от Даниил Хармс

Животът ме интересува само в своето нелепо проявление. Геройство, патос, морал, хигиеничност, нравственост, умиление  са ненавистни за мен думи и чувства. Но напълно разбирам и уважавам – възторг и възхищение, вдъхновение и отчаяние, страст и..

публикувано на 15.04.17 в 07:10
илюстрация: Авбри Бийрдсли,1865, детайл

Трагичната смърт на св. Йоан Предтеча

Радиотеатърът е приготвил за своите слушатели пиесата на Оскар Уайлд „Саломе”. В центъра на пиесата е евангелския епизод за смъртта на св. Йоан, хвърлен и заточен в подземията на Иродовата крепост, тъй като е изобличавал безчинствата на властимащите и е бил..

публикувано на 13.04.17 в 10:00

Любими романи по радиото

В седмицата от 3 до 7 април в рубриката „Запазена марка Радиотеатър” ще излъчим драматизации на известни и любими романи. На 3 април ще чуете пиесата „Приличаше на Марлин” по любимата новела на Труман Капоти „Закуска в Тифани”. На следващата вечер..

публикувано на 02.04.17 в 09:00