Студио „Музика”

вторник
от 19.30 до 21.20 часа
Образователно предаване, изградено на принципа на интервюто и дискусията с повече текст и разговори в студиото. Всяка година се разработва отделна концепция за различни цикли в зависимост от юбилеи, годишнини или идеи на външни сътрудници. Това прави този ден много специален и тематично различен от всички останали вечери.
Екип: Силвия Тихова, Наталия Илиева, Янина Богданова

Публикации

Проф. Боян Лечев

Една светла годишнина – една голяма страница от музикалната ни култура и история

На 29 март в 1926 година се е родил големият български цигулар и педагог проф. Боян Лечев. Приживе името му се бе превърнало в институция, така мощно и категорично поставяше жалони, критерии на цигулковото изпълнителско изкуство. Още като съвсем млад..

публикувано на 29.03.16 в 11:44
Диригентът Илия Темков

В търсене на избледнелите следи от едно ярко и неповторимо начало

С годините началото на едно дело, което е станало толкова важна част от музикалния живот на нацията, придава тежест на съвременната ни култура, се губи като представа и образ на определена личност, идея положена в него. Международният музикален фестивал..

публикувано на 22.03.16 в 11:35

Музикалните градове на България - Плевен

Плевен - град в Северна България, известен с това, че там са родени оперните величия Гена Димитрова, Катя Попова, Христо Бръмбаров, Асен Селимски. През 1920 година в читалище „Съгласие” се поставя първото представление със самодейни певци и..

публикувано на 02.03.16 в 12:50
Концерт на „Ценов камерен ансамбъл“ в зала „Бруно Валтер“ в „Линкълн център“ в Ню Йорк на 29 май 2015 г.

Нов шанс за българската музика

Потъващата в забрава оркестрова музика на Любомир Пипков, Лазар Николов, Васил Казанджиев, Иван Спасов, Симеон Пиронков получава възможност да бъде изпълнена и чута на живо не другаде, а в Ню Йорк. Това е така, защото оказва се там има кой да я изсвири и..

публикувано на 19.01.16 в 08:45

20 години музикотерапия в България

Преди 20 години за пръв път в България започва да се прилага професионално музикотерапия. В предаването ще ви запознаем къде и как се случва това, каква е основната идея на съмишлениците, които основават Българската асоциация по музикотерапия. Заедно със..

публикувано на 14.12.15 в 10:30

Дариус Мийо - операта „Виновната майка”

Дариус Мийо (1892-1974) е сред необичайно плодовитите за ХХ в. композитори (над 400 опуса). Предпоследна от 19-те му опери е „Виновната майка” (1964 г.) по последната част от трилогията на Бомарше, свързана с личността на прочутия севилски бръснар - Фигаро...

публикувано на 28.09.15 в 16:30
Георги Бадев – след една от концертните му изяви в град Пловдив.

Георги Бадев беше един много чист музикант и фантастичен цигулар

Йордан Дафов, диригент и композитор: Малко е рано сега да говорим за загубата на Георги Бадев, защото ние, хората, които го обичаха и които го ценяха, като че ли не сме осъзнали още размера на това нещастие, не можем да си дадем сметка за загубата...

публикувано на 08.09.15 в 09:00
Стойка Миланова

За дългия артистичен път и пътеките от лунни лъчи

Тя е крехка и много силна понякога. Не обича главоблъсканиците, но претегля бързо нещата. Упорита и настъпателна и по човешки уязвима, готова да махне с ръка и да се оттегли. Радостна и щастлива с успехите, по детски непристорено сияе. Недоумението идва,..

публикувано на 24.08.15 в 14:30

Уникалността на една певица и голяма българка

В преизпълнения днешен музикален свят с нови и още по-нови певчески открития, с възможността да слушаме и гледаме първокласни изпълнения пред многохилядна публика, която неистово ги аплодира, сякаш ни е трудно да съзрем и приемем уникалността,..

публикувано на 27.07.15 в 14:00

Да си спомним за Димитър Манолов

Ако беше жив, на 20 юли трябваше да празнува своя 75-ти рожден ден... В краткия си живот постигна неимоверно много. Започва кариерата си в Русе и Плевен. На 32 година поема Софийската филхармония. Девет години е на пулта на престижния състав; очарова..

публикувано на 07.07.15 в 09:05