Събота сутрин в...

всяка събота, от 6.00 до 7.00 часа

Представя живота в малки населени места - градчета и села, където местни жители разказват за начина си на живот, споделят своите малки радости и интересни семейни истории, за историята и забележителностите на своето населено място, за празниците и традициите.

Екип на предаването: Валери Леков, Михайлина Павлова
Публикации
Изглед от Смилян

Събота сутрин в село Смилян

Смилян е най-голямото село в Смолянска община, в което живеят около 2000 жители. То е едно от най-старите селища в Средните Родопи. Името на селото идва от името на славянските племена смолени, които са го създали. Старата часовникова кула и къщите в..

публикувано на 15.11.17 в 09:30

Събота сутрин в Могилица

Родопското село Могилица се намира в община Смолян. В центъра на селото гордо ни посреща изправена голямата дървена лъжица, на която не достигнаха само няколко сантиметра, за да влезе в книгата с рекордите на Гинес. Най-голямата забележителност в селото е..

публикувано на 13.11.17 в 14:31

Джулюница - фестивал на изобилието

В края на XIX и началото на XX век български градинари напускат родните си места и заминават за земите на Австрия, Унгария, Чехия, където създават градини с прекрасни зеленчуци. Днес техните потомци от селата Джулюница, Козаревец, Първомайци и от град..

публикувано на 08.11.17 в 15:50
Група за автентичен фолклор при село Змеево.

Събота сутрин в село Змеево

В читалището на балчишкото село Змеево, с членовете на групата за автентичен фолклор, говорим за миналото и настоящето на селото, за поминъка, младите хора, проблемите, малките радости на хората и любовта им към народната песен. Снимки: Валери Леков

публикувано на 24.10.17 в 15:04
Село Осеново.

Събота сутрин в село Осеново

Осеново - едно китно селце в община Аксаково, близо до Варна, с добри, задружни, трудолюбиви и ведри хора. За историята и настоящето на селото, за сплотеността на неговите жители, за създаденото тракийско дружество, за децата, които правят от „нищо нещо” и..

публикувано на 12.10.17 в 16:12
Фолклорната група „Сенокоски славей”, читалището

Събота сутрин в село Сенокос

Село Сенокос се намира в източната част на Дунавската равнина, в най-плодородния край на България – Добруджа. Еднакво отдалечено от областния град Добрич и морската перла на североизточната част на нашето Черноморие – гр. Балчик. Още с влизането в селото..

публикувано на 19.09.17 в 10:03

На гости в силистренското село Бабук

Ще бъдем на гости в силистренското село Бабук. Ако не знаете къде точно се намира и какви хора живеят в него, защо е такова името му и какви са традиционните местни ястия, какво се случва вечер в сградата на читалището и какви са спецификите на..

публикувано на 06.09.17 в 09:35

Събота сутрин в село Варвара

Имало едно време една девойка, която се казвала Варвара… – така започва своя разказ 92-годишната баба Калинка за името на селото и празниците, които празнуват от незапомнени времена – Свети Георги, Света Марина и Света Варвара. Ще посетим кметството,..

публикувано на 29.08.17 в 11:50
През 1872 г. в Златишкия метох Васил Левски основава един от тайните революционни комитети.

По стъпките на Левски в Средногорието

Изключително интересни факти за делото на Апостола на свободата и основаните от него революционни комитети в селищата между Глъбец и Козница разказва директорът на Регионален исторически музей в град Пирдоп д.и.н. Иван Иванов. Любопитни са и историите и..

публикувано на 15.08.17 в 09:35
Детски танцов състав от с. Царацово, Пловдивско - участници във фестивала.

Столетово пее и танцува

Така хората от село Столетово, община Карлово са нарекли своя фолклорен фестивал, в който участват самодейни изпълнители от цялата страна. В продължение на два дни над 1000 участници изпълниха мегдана пред читалищната сграда, за да покажат песните, обичаите..

публикувано на 08.08.17 в 08:55