Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Кинокритикът Александър Донев

Има ли българско независимо кино и какво от това?

Тази седмица в Конферентната зала на Софийския университет продуценти, режисьори, актьори и кинокритици се обединиха в един разговор за независимото кино. След 2010 г. насам повече от една трета от българските пълнометражни игрални филми, които са имали..

публикувано на 17.05.19 в 19:10

Answer 51

Осем млади художници, ученици на Андрей Даниел, създават художествената група „Answer 51“, за да търсят заедно отговори на своите въпроси в изкуството. Казват, че нямат нужда от манифест, защото влагат идеите си в картини, рисунки и ескизи. Първата им..

публикувано на 15.05.19 в 14:00
Изложбата „Археология на София и Софийско“ в Регионалният исторически музей - София

Матрица за печатане на монети от римско време показват в Музея на София

Изложбата „Археология на София и Софийско“ в Регионалният исторически музей - София представя за пети пореден път изложбата „Археология на София и Софийско“ с най-важните археологически проучвания през изминалия сезон. Основният обект на изложбата е..

публикувано на 14.05.19 в 16:50

Българският театър и младите

Българският театър и младите е една от темите на форума  за най-младите в театъра „Следата 2019“. Той се провежда в Нов Български университет и има за цел да срещне директорите на българските театри и студенти по актьорско майсторство от департамент..

публикувано на 14.05.19 в 16:06
Кадър от филма „Невидими нишки“

Важни въпроси търсят отговори в документалния филм „Невидими нишки“

Каква е ролята на човека на планетата и как да преоткрием връзката си с нея? Възможно ли е да се постигне единство в общество, изградено върху различия? Има ли изход от ограниченията, които сами си поставяме, или сме обречени да живеем в омагьосан кръг, в..

публикувано на 10.05.19 в 19:10

Един ден в Чехословакия

60-те години в Чехословакия. Десетилетието на голямата модернизация , на постепенната либерализация на режима , на оптимистичните очаквания за бъдещето. На световното изложение Експо 1958 в Брюксел страната печели възможно най-големия брой награди и става..

публикувано на 07.05.19 в 15:58
Жюстин Томс

Дигиталните оптимисти на България

Четири жени стоят зад проекта „Създателите, дигиталните оптимисти на България“ . Това са Жюстин Томс, Горица Белогушева, Хелиана Велинова и Силвина Фурнаджиева. По техните думи целта им е да се срещат с ексцентрици, интроверти, работохолици, екстроверти,..

публикувано на 07.05.19 в 14:01

„Миг любов“ на режисьора Юлиан Рачев с три награди от SEECS Short Film Festival

НАТФИЗ се завърна с четири награди от Международния студентски фестивал за късометражно кино, който тази година се проведе в Букурещ. Три от наградите получи дипломният филм на режисьора Юлиан Рачев „Миг любов“. Късометражният филм спечели..

публикувано на 03.05.19 в 19:50

„105 минути София – историята на града“ е най-добрият документален филм на White Night Film Festival 2019

Филмът „105 минути София – историята на града“ беше отличен като най-добрия документален филм на тазгодишното издание на фестивала „Бели нощи“ в Санкт Петербург. Организаторът на филмовия фестивал Виталий Карякин сподели, че „105 минути София“ е един добър..

публикувано на 26.04.19 в 19:10
Джон Бридкът

Изкуството да правиш документални филми за музика

НАТФИЗ беше домакин на IMZ Академия 2019, която насочи вниманието на младите бъдещи творци към „Изкуството да правиш документални филми за музика“. Тази седмица в рамките на фестивала „Master of Art“ академията срещна студентите с един от..

публикувано на 12.04.19 в 19:25