Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Забравената история на „Гражданинът Сис“

Документално изследване на режисьора Господин Неделчев представя отдавна забравена личност, оставила немалък отпечатък в историята ни. Филмът „Гражданинът Сис“ разказва за живота на чеха Владимир Сис – военен кореспондент и фотограф от Балканските войни,..

публикувано на 22.02.19 в 19:05

Красимира Колдамова: Можете да завиждате на артистите, те живеят не един живот

Примабалерината Красимира Колдамова беше наградена с „Кристално огърлие“ – една от годишните награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци, тази неделя на тържество по случай 80-годишния ѝ юбилей в Софийската опера и балет. Тържествената вечер..

публикувано на 08.02.19 в 18:55
Интерактивната изложба „Чети така, както ти харесва“

Слушай книгите

Аудиокнигитe са новото черно в литературата. До такъв извод достигнаха всички присъстващи на „Чети така, както ти харесва“ – интерактивната изложба, която повдигна завесите на каталога, жанровете, авторите и гласовете в световната стрийминг платформа за..

публикувано на 25.01.19 в 19:05

Музикалната модерност като образователен формат

„Музикалната модерност“ е името на новата образователна платформа на Гьоте институт, която ще представя лекции и дискусии с  диригенти, композитори и музиколози, излъчвания на концерти от Берлинската филхармония, опознаване на музикалните инструменти...

публикувано на 21.01.19 в 11:35

Рогие Таваколи, иранското кино и любовта

Дълг към родното място и любов към киното – това са основните двигатели, които движат иранската режисьорка Рогие Таваколи напред. Филмът й „Майчинство“ е смятан за най-силния дебют в иранското кино за отминалата вече 2018-а година. Той разказва историята..

публикувано на 18.01.19 в 19:05

Литературният клуб „Отвъд кориците“ на 4 години

Денис Олегов и Божидар Иванов са студенти , обичат да пишат и да говорят за литература и вече 4 години поддържат литературния клуб „Отвъд кориците“. Създават го още като ученици,  насочват го към младите и казват ,че сбирките им  събират по 60-70 човека...

публикувано на 14.01.19 в 14:39

Джоузеф Ал-Ахмад и неговите „Мотиви“

Докато целият свят се взираше в случващото се на „Златните глобуси“, други филмови американски награди отличаха филм на млад български режисьор с престижна награда. Криминалната драма „Мотиви“ на Джоузеф Ал-Ахмад получи наградата „Най-добър..

публикувано на 11.01.19 в 19:05
Алфонсо Куарон с наградите

Първопроходникът „Рома“ на Алфонсо Куарон

Новата година вече е факт, както и някои от бъдещите претенденти за наградата „Оскар“. Мексико например ще се бори в категорията „чуждоезичен филм“ с „Рома“ на Алфонсо Куарон. Филмът, който разказва за детството и родното място на режисьора, в известен..

публикувано на 09.01.19 в 16:49
Фрагмент от обложката на албума „Прилив“

Чий е този „Прилив“?

„За България е ОК“, а „пък и кой ще ти го гледа това“. Тези думи-изрази са като трън в очите на тримата, замесени в интервюто, което предстои да ви представя. В тези думи-изрази прозира безсилие, а интервюто всъщност е за силата на думите. Затова и..

публикувано на 28.12.18 в 19:20

Как боли от любовта

Страдали ли сте от любов? Задавам този въпрос и вече осъзнавам колко е безсмислен той. Разбира се, че сте страдали. Всеки е и може би така трябва да бъде. Питам се обаче от кое боли повече – от самата болка или от начина, по който ни е причинена тя?..

публикувано на 23.12.18 в 10:10