Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Световноизвестният режисьор Биле Аугуст ще снима филм за цар Борис III

Датската легенда Биле Аугуст ще снима филм за цар Борис III в София. Носителят на „Оскар“, „Златен глобус“ и две награди „Златна палма“ сподели приятната за кинолюбителите новина след като прие наградата „ФИПРЕССИ Платинум 90“ – отличие, с което през..

публикувано на 15.03.19 в 19:05

Шведска художничка сред пионерите на абстракционизма?

„Рядко се случва в историята на изкуството една изложба да наложи пренаписване на учебниците, но е вероятно това да е последствието от обширната ретроспектива на шведската художничка Хилма аф Клинт в музея Гугенхайм в Ню Йорк“ – смята проф. Стоян Сгурев,..

публикувано на 15.03.19 в 18:05

„Последният (вечен) мим“ във фотографиите на Христо Русев

100 страници и 77 фотографии ни представят живота на световноизвестния мим Герасим Дишлиев. Или педагогическият асистент на Марсел Марсо, както го наричат всички. Фотографиите са част от книгата „Последният (вечен) мим“ на фотожурналиста Христо Русев. Тази..

публикувано на 08.03.19 в 19:25

„Награда за кино 355“ на фондация „Стоян Камбарев“

3-ма млади кинорежисьори имат 5 дни за снимки и постпродукция на 5-минутен игрален филм. Накрая един от тях ще бъде първият носител на новата „Награда за кино 355“ на фондация „Стоян Камбарев“. С това предизвикателство ще бъде отбелязана 10-годишнината на..

публикувано на 08.03.19 в 19:05

Учредиха Асоциация на младите български писатели

Тази седмица беше първата среща от новоучредената Асоциация на младите български писатели. Асоциацията ще организира курсове по творческо писане и срещи не само с известни автори, но и с хора от всяко друго изкуство – фотографи, композитори, художници и..

публикувано на 03.03.19 в 10:10
Добрин Векилов - Дони

„Кукла“ в учебниците по музика

Песента „Кукла“ на група „Атлас“ влезе в учебниците по музика за седми клас. Българският хит от години се пее от децата в училище, но вече е част и от задължителната им програма. Песента е създадена през 1991 година и още тогава остава рекордни 64 седмици в..

публикувано на 03.03.19 в 09:15

Забравената история на „Гражданинът Сис“

Документално изследване на режисьора Господин Неделчев представя отдавна забравена личност, оставила немалък отпечатък в историята ни. Филмът „Гражданинът Сис“ разказва за живота на чеха Владимир Сис – военен кореспондент и фотограф от Балканските войни,..

публикувано на 22.02.19 в 19:05

Красимира Колдамова: Можете да завиждате на артистите, те живеят не един живот

Примабалерината Красимира Колдамова беше наградена с „Кристално огърлие“ – една от годишните награди на Съюза на българските музикални и танцови дейци, тази неделя на тържество по случай 80-годишния ѝ юбилей в Софийската опера и балет. Тържествената вечер..

публикувано на 08.02.19 в 18:55
Интерактивната изложба „Чети така, както ти харесва“

Слушай книгите

Аудиокнигитe са новото черно в литературата. До такъв извод достигнаха всички присъстващи на „Чети така, както ти харесва“ – интерактивната изложба, която повдигна завесите на каталога, жанровете, авторите и гласовете в световната стрийминг платформа за..

публикувано на 25.01.19 в 19:05

Музикалната модерност като образователен формат

„Музикалната модерност“ е името на новата образователна платформа на Гьоте институт, която ще представя лекции и дискусии с  диригенти, композитори и музиколози, излъчвания на концерти от Берлинската филхармония, опознаване на музикалните инструменти...

публикувано на 21.01.19 в 11:35