Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Литературното събитие на месеца с проф. Михаил Неделчев: „Памет за Мина”

В средата на октомври в Париж се състояха няколко културни прояви, посветени на 100-годишнината от смъртта на Мина Ю. Тодорова - безсмъртната любима на Яворов. За тези събития и въобще за този траурен юбилей ще разкажат участниците в българската група,..

публикувано на 22.10.10 в 09:38

„Светът през книгите”: „Джазът в България и българите в джаза”

Тази книга може да се определи като енциклопедия, защото проследява развитието на това елитно изкуство у нас през времето от 1911 до 1991 година. Към богатия илюстративен и фактологически материал има и уникален диск с малко известни концертни изпълнения на..

публикувано на 15.10.10 в 11:14

Във „Врата към Европа”: Авторите и техните права - приоритет на европейската ни самоличност

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Kakvo_se_sluchva/101014_Avtorsi prava.mp3 България многократно е била на ръба на санкции и в черния списък на пиратството на музикални и други авторски продукти. Законът за авторските и сродните им права, който в момента..

публикувано на 13.10.10 в 08:08

В „Новите писатели” с проф. Михаил Неделчев: Мария Калинова

Мария Калинова е сред младите български писатели, и комплексен тип литератор - едновременно поет, критик, литературовед, университетски преподавател, автор на една поетическа книга. Тя осъществява множество литературни проекти с Камелия Спасова, включително..

публикувано на 05.10.10 в 07:24

„Светът през книгите”: Романът „Проницателят” на Анди Андрюс

Способни ли сме на нова гледна точка? Романът „Проницателят” на Анди Андрюс я предлага и на българските читатели. Ще представим един изключително позитивен, мъдър и онежностен писател, който с книгите си променя обикновените хора на Америка, кара ги да..

публикувано на 01.10.10 в 08:30

„Врата към Европа”: Образованието - белегът на европейското качество на живот (втора част)

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Kakvo_se_sluchva/100930_Obrazovanie_2.mp3 Въпросите на висшето образование, обучението и формирането на новата българска интелигенция бе във фокуса на предаването „Врата към Европа”. За приоритетите на Европейския съюз 2020, за..

публикувано на 27.09.10 в 14:05

Литературното събитие на месеца с проф. Михаил Неделчев: книгата с есета на писателя Димитър Бочев

Книгата с есета на писателя Димитър Бочев, дългодишен емигрант в Германия и близък приятел на Георги Марков бе представена на „Аполония” в началото на септември. Фондация „Д-р Желев” направи голям жест да включи в своята президентска библиотека есетата на..

публикувано на 24.09.10 в 07:54

„Врата към Европа”: Образованието - белегът на европейското качество на живот

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Kakvo_se_sluchva/100923Obrazovanie.mp3 Безспорен факт е, че при всяко изследване за предпоставките, определящи качеството на живот в днешно време, на първо място се стационира образованието. Разбира се, доброто образование,..

публикувано на 20.09.10 в 09:48

Делювите празници в Златоград

Вече девета година, от 18 до 21 септември, в Златоград, в автентичната обстановка на възрожденския квартал, се повеждат Делювите празници, посветени на героя-войвода Делю. Песента за Делю войвода върви в Космоса и търси нови светове. Силата на родопчани..

публикувано на 20.09.10 в 08:43

„Светът през книгите”: Румен Леонидов разговаря с Достена Лаверн за експертите на прехода

Как феноменът „мозъчен център” се внедри и функционира в български условия? Как ескпертите от „мозъчните центрове” на българския преход станаха жертва на глобалните мрежи и идеи за демократизация, свободен пазар и гражданско общество? Защо преходът към..

публикувано на 17.09.10 в 13:22