Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Патронният празник на СУ ”Св. Климент Охридски” прекрати 40-годишния спор със Съюза на българските художници

Днес цял ден студенти и преподаватели в най-старото българско висше учебно заведение отбелязват патронния си празник. С  изложбата  “Мостове на духа”  на председателя на СБХ - проф. Ивайло Мирчев, се открива и нова галерия в Ректората. “Бях поласкан от..

публикувано на 25.11.09 в 20:38

Културата – мост за общуване или за диалога България - Гърция

Големите културни фигури на една нация винаги са били мостове за общуване със света. Големите поети с особена сила изпълват тази утвърдила се максима. Със 100-годишнината от рождението на големия гръцки поет Янис Рицос свързва отбелязването на своята първа..

публикувано на 24.11.09 в 12:52

В „Светът през книгите” нещата около нас и в нас през „Библейски графити” на Палми Ранчев

Това е сборник с негови разкази, които силно впечатляват с конкретиката си, с интригуващите сюжети и непредсказуемите си финали. Палми Ранчев има бурна и нетипична за съвременен български писател биография. Бил е боксьор, треньор, собственик на кафене и..

публикувано на 23.11.09 в 09:00
\r\nПрочутият Пушкински дом в Петербург (Институтът за руска литература), където се е състояла Международната научна конференция с участието на 14 български учени

Литературното събитие на месеца с проф. Михаил Неделчев

Като събитие на месеца авторите на предаването избраха Международната научна конференция, проведена извън границите на страната – в Санкт Петербург. Това бе едно от заключителните събития от годината на България в Русия. Някои от българските учени разказват..

публикувано на 13.11.09 в 11:19
Берлинската стена днес е само туристическа атракция

За българския преход и нашенската Европа

20 години след падането на Берлинската стена и края на ерата на комунизма е важен дебатът за цивилизационната ни промяна, за това доколко пътят ни към Европа наистина е свързан с ценностите и правилата на съвременния свят. В центъра на предаването ще бъдат..

публикувано на 10.11.09 в 11:25

Ще се намери ли разумно решение за запазването на къщата-музей на Яворов – интервю с Тодор Чобанов

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Kakvo_se_sluchva/todor-chobanov-kastata-na-javorov.mp3 Акцията „Сложи цвете на паметника на Яворов, спаси къщата-музей на големия поет”, организирана в деня на будителите от СБП, фондация „Яворов” и Синдиката на българските..

публикувано на 06.11.09 в 14:52

“Светът през книгите” на поета Иван Есенски

Този път в предаването ще се срещнете с лириката и личността на поета Иван Есенски. Той е роден на 21 ноември 1949 г. в с. Мухово, Софийско. Завършва гимназия в Пазарджик, а философия и българска филология - в СУ “Св. Климент Охридски”. Работил е като..

публикувано на 30.10.09 в 11:02

В “Какво се случва” с Мирослава Кортенска: Две гледни точки по темата за равнопоставеността

Един от най-важните критерии за обществата в Европа е как те  регулират равнопоставеността в тях. Равнопоставеност между мъжете и жените, даване на възможности за достъп, придвижване, работа и социална изява на хората с увреждания. Според едно от последните..

публикувано на 28.10.09 в 13:05

"Светът през книгите" с Румен Леонидов: този път с книгата “Съдби на 33 оборота” на Иван Георгиeв

понеделник, 26 октомври от 17.00 часа Този път предаването ще бъде хем ретро, хем музикално. Не защото гост в студиото ще бъде певец, музикант, композитор или някой  заслужил изпълнител на стари градски песни. Наопаки - гостът ни е млад столичен журналист..

публикувано на 16.10.09 в 08:41

В “Какво се случва” с Мирослава Кортенска: Сагата Давид Черни и “Ентропа”, втора част

 четвъртък, 15 октомври от 17.00 часа Прецедентът кметът на Пловдив Славчо Атанасов да забрани достъпа на художника Давид Черни до галерията в Пловдив, където беше поканен, стана тест за взаимоотношенията власт-изкуство, стана тест за това дали наистина..

публикувано на 14.10.09 в 10:07