Какво се случва

петък
от 18.00 до 19.00 часа


Предаването представлява обзор на културните събития и факти от седмицата и анонс на предстоящите в почивните дни с акцент върху няколко от по-значимите.

Екип на предаването: Александър Михайлов, Боряна Георгиева, Мариана Ганчева, Милена Лекова, Светлана Тарашоева, Таня Димова.

Публикации

Във ""Врата към Европа" продължаваме разговора за българската култура: Оцеляване или развитие или как се справяме с културата на бедността

Втората част на разговора по тази важна тема ще посветим на музиката и авторските права. Важни сфери, особено наблюдавани от европейските ни партньори. В дебата ще участват Ценко Минкин, който оглавява Управителния съвет на „Музикаутор” и самият той,..

публикувано на 16.12.09 в 09:13
Корицата на компактдиска

100-годишнината от рождението на Никола Вапцаров - литературното събитие на месеца

Очевидно този юбилей даде една възможност литературоведите, превърнали интерпретацията на творчеството на Вапцаров в своя лична изследователска съдба, да направят равносметки, да прибавят аргументи или дори да сменят посоките на досегашните си разсъждения и..

публикувано на 11.12.09 в 10:11

Във „Врата към Европа”: оцеляване или развитие, или как се справяме с културата на бедността

Към края сме на 2009 година, обявена от Европейския съюз (ЕС) за година на творчеството и иновациите . За съжаление България остана встрани от тази европейска инициатива. Нито културните ни институции или творците ни се включиха в целогодишните събития на..

публикувано на 08.12.09 в 10:20

"Светът през книгите" на издателя Светлозар Желев

Гост този път ще бъде един от най-успешните български издатели - Светлозар Желев. В дните на поредния Международен панаир на книгата ще разговаряме не само за празничната част от събитието, но и за проблемите пред Асоциацията на българските книгоиздатели,..

публикувано на 04.12.09 в 09:28
Стефан Иванов

В „Новите писатели” проф. Михаил Неделчев представя поета Стефан Иванов

Със своите две стихосбирки - „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” и „Списъци”, Стефан Иванов се наложи като един от най-физиономичните нови поети. Деликатното му присъствие, камерните интонации, но и съпричастието му към шумната група на създателите на..

публикувано на 26.11.09 в 14:39

Патронният празник на СУ ”Св. Климент Охридски” прекрати 40-годишния спор със Съюза на българските художници

Днес цял ден студенти и преподаватели в най-старото българско висше учебно заведение отбелязват патронния си празник. С  изложбата  “Мостове на духа”  на председателя на СБХ - проф. Ивайло Мирчев, се открива и нова галерия в Ректората. “Бях поласкан от..

публикувано на 25.11.09 в 20:38

Културата – мост за общуване или за диалога България - Гърция

Големите културни фигури на една нация винаги са били мостове за общуване със света. Големите поети с особена сила изпълват тази утвърдила се максима. Със 100-годишнината от рождението на големия гръцки поет Янис Рицос свързва отбелязването на своята първа..

публикувано на 24.11.09 в 12:52

В „Светът през книгите” нещата около нас и в нас през „Библейски графити” на Палми Ранчев

Това е сборник с негови разкази, които силно впечатляват с конкретиката си, с интригуващите сюжети и непредсказуемите си финали. Палми Ранчев има бурна и нетипична за съвременен български писател биография. Бил е боксьор, треньор, собственик на кафене и..

публикувано на 23.11.09 в 09:00
\r\nПрочутият Пушкински дом в Петербург (Институтът за руска литература), където се е състояла Международната научна конференция с участието на 14 български учени

Литературното събитие на месеца с проф. Михаил Неделчев

Като събитие на месеца авторите на предаването избраха Международната научна конференция, проведена извън границите на страната – в Санкт Петербург. Това бе едно от заключителните събития от годината на България в Русия. Някои от българските учени разказват..

публикувано на 13.11.09 в 11:19
Берлинската стена днес е само туристическа атракция

За българския преход и нашенската Европа

20 години след падането на Берлинската стена и края на ерата на комунизма е важен дебатът за цивилизационната ни промяна, за това доколко пътят ни към Европа наистина е свързан с ценностите и правилата на съвременния свят. В центъра на предаването ще бъдат..

публикувано на 10.11.09 в 11:25