За думите

вторник, от 15.30 до 17.00 часа

Предаването търси баланса между познанието и забавлението, между пуристичните нагласи на част от аудиторията и приемането на естествения развой на езика. Намира го като говори за езика ни пристрастно, но не патетично, популярно, но не популистки, познавателно, но не назидателно. „За думите” не е курс по български език и не се бори за чистотата на българския език. „За думите” е разговор за езика/езиците, за българския език, за речта на различните хора, поколения и групи, които говорят български. Това, за което се борим, е добрият вкус, мярката и себеуважението, част от което е и уважението към езика, чрез който общуваме и се изразяваме.
Гости и „съавтори“ на предаването са най-добрите езиковеди от Института за български език при БАН, от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и другите университети в страната, изявени български творци, учители, студенти, ученици и слушатели.
Награда „Сирак Скитник“ през 2014 година. Предаването няма аналог в националния ефир като запазена територия на траен интерес към темата за езика изобщо и българския език и реч.

Екип на предаването: Венета Гаврилова, Зорка Мирчева
Връзка с екипа: тел. 02 987 50 36 и zadumite@bnr.bg

Публикации

Село Мраченик

Флясаш ли мещренски? или мраченишкият мещренски таен език

Мраченик е село в Карловско, а „мештръ“ е майстор строител на същия този таен мещренски език. Той е само един от говорите на зидарските дружини от различни краища на България, които обикаляли градове и села по несигурните пътища на Османската империя, без..

публикувано на 07.08.18 в 16:40

Образование в Двореца

Покрай богатата културна програма и очарованието на Двореца в Балчик може да пропуснем една не по-малко важна функция на културния център. В него от години се провеждат ученически стажове, пленери, доброволчески практики, майсторски класове и други..

публикувано на 06.08.18 в 17:10

За грош петел – за грош пее

С парите, освен че се измерва материалното ни благосъстояние, може да се определи умът, съобразителността, достойнството, моралът и още какво ли не. Не със самите пари, разбира се, а с помощта на думите, назоваващи паричните знаци, и включени в съчетания,..

публикувано на 31.07.18 в 16:55
Розата на ветровете в Несебър със специфичните местни наименования на ветровете

Морският жаргон

Особен „народ“ са моряците. „Първо, те обитават една уникална територия – морето, и второ, говорят на свой език, който е напълно неразбираем за човека от сушата.“ – пише в книгата си „Sociologia del mare или фрагменти от морския живот“ доц. Иван Евтимов –..

публикувано на 25.07.18 в 08:55

Пишем, както говорим?

Това е далеч по-възможно, отколкото обратното. Защото устната и писмената реч се подчиняват на различни закони, макар че и тук новите средства за общуване размиват границите. По чатовете и форумите в интернет написаното е твърде близко до изговореното,..

публикувано на 10.07.18 в 17:05

Кога биволите ще засвирят с кавал

Това може би ще се случи, когато славеят в яхъра пропее. Ако вече се питате какви са тези странни безсмислици, за пореден път трябва да уточня, че ако за някои са странни, за други са многозначителни, а за трети... пълна мъгла, да не кажа тъпотия, че изобщо..

публикувано на 03.07.18 в 17:00

БНР – институцията, която крепи българщината навсякъде по света

Думите са на лекторката по български език, литература и култура в Мелитополския университет „Богдан Хмелницки“ в Украйна доц. Красимира Колева. Поводът за признанието е отразяването на международната скайп конференция „Кирилицата в Европа и света –..

публикувано на 29.06.18 в 15:29

Старинни български селищни имена в Царибродско

Политиката може да прекроява граници, да пречупва човешки съдби, да разделя семейства и да преиначава историята в полза на властимащите. Тя обаче не може да заличи следите, оставени от истинската история на държавите и народите. Имената на селища, местности..

публикувано на 26.06.18 в 17:10

Лятна бизнес академия за ученици

Организира я Висшето училище по застраховане и финанси в София. Заниманията са безплатни и отворени за всички желаещи ученици между 10 и 12 клас, дори и за студенти първокурсници, които имат колебания в избора си на специалност. Лятната академия..

публикувано на 22.06.18 в 14:57
Св. Кирил (вляво) и св. Методий

С ново име в служба на Бога

• По стара традиция при замонашване или встъпване в свещена степен светското име на човека се заменя с духовно. Какъв е символът на „прекръщаването“, кой  и как прави избора и кога промяната е задължителна. В немногото запазени средновековни ръкописи се..

публикувано на 19.06.18 в 17:10