Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Народният представител Христиан Митев и Анелия Торошанова

Има качествен законодателен процес

Кои са най-важните законодателни промени, които бяха направени през пленарната сесия в Народното събрание? Какво е качеството на законодателния процес? Какъв проблем решават промените в търговския регистър? Прекалено строги ли са санкциите за собствениците..

публикувано на 19.07.19 в 15:49
Анелия Торошанова и проф. Ирена Илиева (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Една българка в Съвета на Европа

„Дейността на Института за държавата и правото през 2019 г. е посветна на 150-годишнината от основаването на БАН. Освен голямото честване, което ще се проведе на 12 октомври 2019 г. в голямата зала на НДК, ще има много събития, сред които изложба с..

публикувано на 05.07.19 в 11:05
Виктория Казакова, Захари Генов, Анелия Торошанова, Росица Станулова и Елена Кърпачева (отляво надясно)

Децата – дрогата – семейството – приятелите – училището

Днес в предаването дискутираме една не лека тема, която засяга цялото общество. Темата за употребата и разпространението на дрога в училище. Знаете, че БНР е инициатор на кампанията против употребата на дрога Избери живота. Каква трябва да бъде..

публикувано на 01.07.19 в 11:50
Арх. Теодора Джерманова, Христо Киров и Анелия Торошанова (отляво надясно)

В чий интерес работи Законът за меценатството?

Какъв климат създава сега действащият Закон за меценатството за бизнеса и за изкуството? Стимулира ли  развитието на културата? Подпомага ли за изпирането на мръсни пари чрез култура? Трябва ли да има по-свободен режим за меценатите? Помага ли държавата и..

публикувано на 21.06.19 в 13:40
Доц. Ана Джумалиева.

Противодействие на дискриминацията на пазара на труда

Проектът е замислен от Стратегия „Европа 2020” за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж и е тясно свързан с изпълнението на Кохезионната политика на Европейския съюз, насочена към намаляване на социално-икономическите различия между регионите в Европа..

публикувано на 21.06.19 в 13:24
Анелия Торошанова и проф. Мария Славова (вдясно)

Кои са противоречията в законодателната джунгла и защо у нас етичните норми нямат санкции

Защита на правата и човека и гражданина – от кого? Държавата защитава гражданите, а наддържавните институции – човека. Нихилизъм в правото - вярваме ли на институциите или само ги пренебрегваме и нищо не ни спира да нарушаваме законите! От друга страна..

публикувано на 14.06.19 в 14:35
Анелия Торошанова

„Законът и Темида“ – 7 години в ефира на БНР

Юридическото предаване на БНР, което се излъчва всеки петък в ефира на програма „Христо Ботев“, стана на 7 години. Години, през които екипа на предаването влизаше в битки със съд, прокуратура и различни институции. „Преди седем години създадох това..

публикувано на 07.06.19 в 15:44
Адвокат Мариета Генчева (вдясно) и Анелия Торошанова

Битката монополист – потребител

Как да се преборим с монополистите, когато получим сметка за вода в размер на 1000 лв.? Защо се начислява потребление на общия водомер само на един потребител в сградата? Как по закон се прави дялово разпределение? В звуковия файл ще чуете частния случай..

публикувано на 31.05.19 в 15:20
Доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация

Преди 1 юни – с ангажимент и грижа към децата

Какви са видовете оплаквания в Комисията за защита от дискриминация (КЗД), свързани с деца, и кои са акцентите на предстоящата на 1 юни национална асамблея „Земята на децата“, чиято цел е да обедини в една благородна надпревара талантливи деца от цялата..

публикувано на 31.05.19 в 13:45
Анелия Торошанова, проф. д-р Юлий Абаджиев и Яна Стефанова

Призванието e да бъдеш командос

Как се подготвят командоси за мисии в България? Има ли добре професионално подготвени командоси у нас? Каква е ценностната система на младите командоси, след като мотото на Международната академия командос е „Винаги верни на България“. Анелия Торошанова..

публикувано на 17.05.19 в 17:01