Законът и Темида

всеки петък от 10.00 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.
Новини за предаването можете да научавате и във Фейсбук на страницата на предаването.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Теодор Иванов

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации
Доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация.

Доц. Ана Джумалиева: В Комисията преобладават преписките, образувани по оплаквания на хора с увреждане

Комисията за защита от дискриминация участва със свои представители в междуведомствена работна група по в изпълнение на План за действие, за прилагане на Конвенцията за правата на хората с увреждания от Република България на ООН (2015-2020 г.) и в работната..

публикувано на 20.10.17 в 13:43
Д-р Султанка Петрова.

Д-р Султанка Петрова: Българските работодатели трябва да бъдат социално отговорни

Много фирми в Европа и света предоставят надбавки в натура за своите работници. Има такива примери вече и за фирми в България, които се отнасят с отговорност към служителите си. Най-често тези отношения са свързани с адаптиране на работниците към..

публикувано на 20.10.17 в 13:14
Борис Ячев и Анелия Торошанова.

Борис Ячев: България трябва да намери собствена формула за борба с корупцията

В новия проект за закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (предложението на Министерски съвет) е разширен кръгът на лицата, заемащи висши публични длъжности, и съответно са задължени да подават декларации за..

публикувано на 20.10.17 в 12:27
Д-р Султанка Петрова

Интеграцията на ромите - образование, равенство пред закона, участие в трудовия процес

В днешното издание на „Законът и Темида” Д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика говори за броя на ромите в България и за тенденциите на покачване на този брой. Допълва, че трябва да се вземат непопулярни мерки за..

публикувано на 13.10.17 в 14:40
Любен Георгиев, Диляна Славкова и Анелия Торошанова (отляво надясно).

Между 5 000 и 6 000 деца извършват престъпления годишно

Децата в конфликт със закона попадат в обсега на системите на наказателното правосъдие и борба с противообществените прояви. Сегашната законодателна рамка не отговаря на международните стандарти, установени от органи на ООН, Съвета на Европа и Европейския..

публикувано на 13.10.17 в 12:03
Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Славчо Атанасов: Трябва да инвестираме в благосъстоянието на децата и техните права

В своята авторска рубрика в „Законът и Темида” депутатът Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44 Народно събрание разказа на слушателите за срещата си с Жана Хансурд, генерален секретар на Юрочайлд. Хансруд..

публикувано на 06.10.17 в 13:28
Султанка Петрова,  заместник-министър на труда и социалната политика.

Султанка Петрова: Пътят, по който вървим е правилен

В рубриката „Очи в очи с д-р Петрова” заместник-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова говори за срещите  си в Сливен и Ямбол във връзка с изработването на регионални демографски политики на правителството и решаването на демографските..

публикувано на 06.10.17 в 13:11
Георги Богданов, изпълнителен директор на Национална мрежа за децата.

Георги Богданов: Трябва да реформираме системата за закрила на детето

В Народното събрание стартира дискусия по темата за дългосрочното инвестиране в детското благосъстояние в контекста на националния бюджет между законодателството, изпълнителната и местната власт и гражданските организации, работещи с деца и семейства...

публикувано на 06.10.17 в 13:01
Славчо Атанасов

Наша е отговорността за децата на България

Много е тъжна статистиката и много са случаите на насилие , казва народният представител Славчо Атанасов, председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 44-тото Народно събрание: През последните 27 години три поколения деца..

публикувано на 29.09.17 в 14:39
Георги Дичев

Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители: Реформата доведе до изпълнение на съдебни решения

Камарата на частните съдебни изпълнители не е против промяна на законодателството и подкрепя част от предложените изменения, като иска с тях да се постигне защита на правата на длъжници и кредитори, а не да се правят ремонти на законовата рамка без да се..

публикувано на 29.09.17 в 14:23