Законът и Темида

всеки петък от 10.00 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.
Новини за предаването можете да научавате и във Фейсбук на страницата на предаването.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Теодор Иванов

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации
Захари Генов, Йордан Тодоров, Анелия Торошанова и Венцислав Александров (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

След осемгодишна съдебна сага един баща вече е със сина си

Венцислав Александров, разведен баща на седемнадесетгодишо момче, което от около година вече живее с баща си, припомня казуса, неколкократно обсъждан в предаването „Законът и Темида“: „Благодарен съм на предаването, че ми помогна да вляза в контакт с други..

публикувано на 16.03.18 в 14:07

Кого защитават законите в България

„Разрешено е да се отблъсне силата със сила“ – това прокламирал Юстинияновият кодекс през VІ век. В този дух Камарата на депутатите в Италия на 4 май 2017 г. одобри дискусионния законопроект за самозащита, съгласно който се позволява, наред с други промени,..

публикувано на 09.03.18 в 15:07
Вера Иванова (вляво) и Росица Букова

Защитени ли са правата на децата в институциите?

Според Росица Букова, председател на Движението на българските майки, правата на децата в институциите не са защитени. Не действат механизмите за пълноценна грижа за всяко дете и няма добра координация между институциите, които се занимават със закрила на..

публикувано на 06.03.18 в 12:00

Хората с увреждания имат правото на достъпна среда

Проблемите на хората с увреждания са проблем на цялото общество. Освен това съгласно Закона за защита от дискриминация ние в Комисията за защита от дискриминация имаме правомощия да започнем решаването на проблема с достъпната среда за тези хора...

публикувано на 23.02.18 в 13:10
Васил Николов

Престъпленията срещу личността на детето трябва да бъдат наказвани

Националната инициатива за качествена и иновативна образователна система e организирала множество протести и продължава да организира. Все повече учители ни вярват , казва Васил Николов, защото виждат, че това, което предлагаме, е добро - мандатност на..

публикувано на 23.02.18 в 12:46
Подписка срещу приемането на Истанбулската конвенция и за въвеждане на вероучение в столичния храм „Света Неделя“.

Църквата няма място в политическия живот на страната

Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46% са на обратното мнение. Прави впечатление, че няма динамика в демографската разбивка по пол, което говори, че жените не възприемат конвенцията като документ,..

публикувано на 23.02.18 в 12:35

Пълномощни за подкрепа на уязвимите пълнолетни лица

Нотариус Каменов разказва, че Европейският съвет е приел резолюция с препръки към Европейската комисия за защита на уязвимите пълнолетни лица, които не са в състояние да защитават интересите и имуществото си. По иницатива на Нотариалната камара ще се..

публикувано на 16.02.18 в 15:08
Даниела Никифорова (вляво) и Анелия Торошанова

Кое е най-доброто за 10-годишната Фатима?

Конвенцията на ООН за правата на детето и международната общност разпознават особената уязвимост на децата и това е отразено в общия подход на организацията за правосъдието за деца. Основната цел на Конвенцията е да се гарантира, че децата имат достъп до..

публикувано на 16.02.18 в 14:47

Общественополезен труд за бракониерите

Според наказателния кодекс в Германия, бракониерството се наказва с глоба или затвор за максимум 3 години. Това се отнася до лица, нарушили закона за лова в страната или правата на другите ловци. Това включва убийството и отвличането на диви животни за тях..

публикувано на 09.02.18 в 13:26

Необходимо е приемането на закон за доброволчеството

В българското законодателство няма приет закон за доброволчеството, но през 2006 г. е изработен проект на закон, според който доброволчеството е „дейност, извършена доброволно, без заплащане в организации с идеална цел или държавни учреждения”. Липсата на..

публикувано на 02.02.18 в 15:10