Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Промените в НПК – променят ли наистина наказателното право?

Тази седмица Парламентът разгледа и одобри общ законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, който предвижда отпадане на съкратено съдопроизводство при самопризнания при убийства. Това се случи след граждански протести още от месец август,..

публикувано на 11.10.19 в 16:10
Анелия Торошанова и Йоана Захариева

Детето в глобалния свят и неговите права

През тази година се навършват 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето. Много държави, включително и България, както и международни институции чрез различни инициативи ще отбележат тази важна годишнина. С Конвенцията на..

публикувано на 11.10.19 в 15:37

Важно е активното гражданско участие в политиките относно основните права

В началото на седмицата Центърът за оценка на въздействието на законодателството и Комисията за защита от дискриминация като партньори по проект „Участие на заинтересованите странни в националните политики по недискриминация, равенство и защита на..

публикувано на 04.10.19 в 16:22
Захари Генов, Анелия Торошанова, Пламен Димитров

Престъпно бездействие и немарливост – причина за смъртта на млада гъркиня в България

Днес продължаваме да дискутираме казуса, за който говорихме в предаването „Законът и Темида“, излъчено на 25 януари тази година – „ Какви са причините за смъртта на гръцко момиче в България? “ На 30 април 2016 г. 21-годишната ни дъщеря, студентка..

публикувано на 04.10.19 в 15:55
Свилена Димитрова, Анелия Торошанова, Надя Банчева, Юлия Раданова и Захари Генов в студиото на „Законът и Темида“

Къде медиацията може да помогне

Медиационни техники са били използвани в много ситуации- в основата на създаването на Швейцария стои един от най-известните актове на политическа медиация. Миротворчески мисии провежда и норвежкият дипломат Фритьоф Нансен. Във време на остри конфликти, глад..

публикувано на 27.09.19 в 15:00
Проф. Ирена Илиева

Нужни ли са нови отговори на расизма и нетолерантността

Насърчаването на равенството и борбата срещу расизма и нетолерантността са ключови за бъдещето на Европа. Усилията за по-голямо равенство подобриха условията на живот на  много европейци, насърчиха общества на включването и допринесоха за запазването на..

публикувано на 27.09.19 в 14:15
Анелия Торошанова, адвокат Иглика Иванова и Юлия Раданова в студиото на „Законът и Темида“

Законодателят е длъжник на децата

„Най-добрите интереси на детето са първостепенно съображение във всички действия, отнасящи се до децата, независимо дали са предприети от обществени или частни институции за социално подпомагане, от съдилищата, административните или законодателните органи.“..

публикувано на 24.09.19 в 10:50
Проф. Момяна Гунева, Анелия Торошанова и адвокат Любомир Новиков

Дехуманизацията в правото и в обществото

В съвременния свят, нормативен израз от най-висок порядък, хуманизмът намери във Всеобщата декларация за правата на човека, прогласена от Общото събрание на ООН на 10 декември 1948 г. – създаване на свят, в който хората ще се радват на свободата на словото..

публикувано на 26.07.19 в 11:05
Народният представител Христиан Митев и Анелия Торошанова

Има качествен законодателен процес

Кои са най-важните законодателни промени, които бяха направени през пленарната сесия в Народното събрание? Какво е качеството на законодателния процес? Какъв проблем решават промените в търговския регистър? Прекалено строги ли са санкциите за собствениците..

публикувано на 19.07.19 в 15:49
Анелия Торошанова и проф. Ирена Илиева (вдясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Една българка в Съвета на Европа

„Дейността на Института за държавата и правото през 2019 г. е посветна на 150-годишнината от основаването на БАН. Освен голямото честване, което ще се проведе на 12 октомври 2019 г. в голямата зала на НДК, ще има много събития, сред които изложба с..

публикувано на 05.07.19 в 11:05