Законът и Темида

всеки петък от 10.00 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.
Новини за предаването можете да научавате и във Фейсбук на страницата на предаването.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Теодор Иванов

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Министерството на труда и социалната политика с призове за социална иновация

Политиката по социална икономика в България се развива координирано и целенасочено, прилагат се работещи модели, които утвърждават нов модел бизнес отношения – за по-висок икономически растеж и по-добро социално включване на уязвими групи от..

публикувано на 15.12.17 в 16:30
Стоян Якимов

Социалните вземания няма да се запорират

За първото шестмесечие на 2017 г. частните съдебни изпълнители са събрали 600 милиона лева. Увеличила се е събраната сума в полза на граждани – 92 млн. лева, в сравнение с 2016 г., когато са събрани 150 млн. лева. Ръст има и по отношение на вземанията..

публикувано на 15.12.17 в 14:10

Трябва да бъде въведена медиацията при развода

В Народното събрание се работи по конкретни законодателни промени срещу агресията в редица закони, които се отнасят за нашите деца. По инициатива на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и Държавната агенция за закрила на детето бе..

публикувано на 15.12.17 в 11:10
На конференция в НДК по покана на българския премиер бяха косовският президент Хашим Тачи, президентът на Черна Гора Филип Вуянович, министър-председателите на Албания Еди Рама, на Република Македония Зоран Заев, и на Сърбия Ана Бърнабич, както и заместник министър-председателят и министър на външната търговия и икономически отношения на Босна и Херцеговина Мирко Шарович.

Едно от най-големите постижения на българската дипломация през последните двайсет години е процесът на сътрудничество на Югоизточна Европа и Западните Балкани

Едно от най-големите постижения на българската дипломация през последните двадесет години е процесът на сътрудничество на Югоизточна Европа и Западните Балкани. ЕС има желание да се установи сигурност, стабилност и просперитет в Западните Балкани. Това..

публикувано на 08.12.17 в 16:00
Адвокат Васил Попов и Янка Делчева в студиото на предаването.

Защитени ли са правата на децата в България?

Може ли само на основанието на един социален доклад, едно дете да бъде настанено в Дом за деца, лишени от родителски грижи? Кой допуска в България социални доклади с невярно съдържание да объркват човешки съдби – на деца и родители? Два съдебни състава по..

публикувано на 08.12.17 в 15:55
Нотариус Камен Каменов

Има добра връзка между нотариусите и държавата

Заместник-председателят на Камарата на нотариусите и консултант на юридическото предаване „Законът и Темида“ Камен Каменов говори за добрата връзка между Нотариалната камара и държавата, в лицето най-вече на МВР, за ограничаване на измамите при препродажба..

публикувано на 01.12.17 в 14:10
Заместник социален министър Султанка Петрова

Младите хора на България казват "не" на агресията

В град Стралджа в училище „Св. Св. Кирил и Методий“, където учат 450 деца, стартира инициатива за прилагане на така наречения „Исландски модел“. Идеята е младите хора чрез извънкласни занимания – изкуство и спорт – да се стимулират, а това да намали..

публикувано на 01.12.17 в 13:35
Адв. Галя Динкова и адв. Пламен Димитров в студиото с Анелия Торошанова

Как можем да придобием или възстановим българско гражданство?

Придобиването на българско гражданство от чужденци и каква е процедурата по възстановяването на българско гражданство на лица от български произход? Проблеми и казуси. Много наши сънародници живеят от дълги години извън родината. Често навън са създали..

публикувано на 01.12.17 в 13:10

България трябва да провежда активна демографска политика

Д-р Султанка Петрова уточни в рубриката „Очи в очи“, че демографските проблеми са едни от най-сериозните проблеми пред обществото ни. Допълва, че правителството е предприело краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки за справяне с натрупаните през..

публикувано на 27.11.17 в 11:09

Дълги години държавата беше на автопилот. Агресията е последица от това, не е просто модерно явление

Около 60% от децата не се чувстват сигурни в училище. Това показва изследване на Института по криминалистика и криминология на МВР. Това каза днес в предаването „Законът и Темида“ в авторската си рубрика „Коментар на седмицата“ народният представител..

публикувано на 24.11.17 в 13:25