Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Анелия Торошанова, проф. д-р Юлий Абаджиев и Яна Стефанова

Призванието e да бъдеш командос

Как се подготвят командоси за мисии в България? Има ли добре професионално подготвени командоси у нас? Каква е ценностната система на младите командоси, след като мотото на Международната академия командос е „Винаги верни на България“. Анелия Торошанова..

публикувано на 17.05.19 в 17:01
Веселин Цанков, Анелия Торошанова, Момяна Гунева, Мария Слвова, Татяна Кльонова, Мария Нейкова

Проблемът мигранти

Нелегалната миграция като явление може да се разглежда от различни страни: от гледна точка на приемащата държава това е незаконно влизане, пребиваване и трудова заетост на нейна територия, ако имигрантите нямат необходимите документи. От гледна..

публикувано на 10.05.19 в 11:57
Анелия Торошанова, проф. Момяна Гунева и Любомир Новиков в студиото на „Законът и Темида“

Престъпление ли е езикът на омразата?

Къде е границата между свободата да изразяваме мнение и враждебната реч? Все по-често ставаме свидетели на ескалация на омразата и от слово на омразата се преминава към насилие от омраза. Голяма част от обществото не знае, че използването на език на..

публикувано на 03.05.19 в 15:25
Доц. Ана Джумалиева

Какви са препоръките на Еквинет за борба с дискриминацията и словото на омраза в предизборните кампании

Еквинет е Европейска мрежа на органите за равенство. Еквинет предлага следните препоръки: Общ принцип на равенство 1. Недискриминацията и амбицията за реално равенство са основни принципи на европейските демокрации, а предизборните кампании са ключови..

публикувано на 19.04.19 в 14:53
Нотариус Камен Каменов в студиото на

Нотариус Камен Каменов: Сделките с имотите на политици и публични личности са законни

Във връзка с казуса „Апартаментгейт“ в публичното пространство възникнаха много актуални въпроси. За това говорим в предаването с нашия консултант по нотариално право, дългогодишен заместник председател на Камарата на нотариусите, член на Контролния съвет..

публикувано на 19.04.19 в 14:10
Анелия Торошанова и адвокат Мариета Генчева в студиото на

Каква е процедурата по връщане на дете в България по Хагската конвенция

Въпросът за това на кой от двамата родители да се предоставят родителските права по отглеждането и възпитанието на децата, като че ли се решава доста еднозначно. В повече от 85% от случаите те се предоставят на майката, а бащата бива осъден да заплаща..

публикувано на 19.04.19 в 14:05

Два часа закъснение на лекарски екип се оказват решаващи за живота на една 67-годишна жена

Според данните на съдилищата в страната, средно на година се завеждат около 40 дела за лекарски грешки. Най-честите причини са съмнения за погрешни диагнози,  неправилно лечение или закъснение на лечението. Кои са случаите, при които можем да си потърсим..

публикувано на 12.04.19 в 13:45
Проф. Ирена Илиева

Какво се случи в Съвета на Европа

Кои бяха акцентите в заседанията на Съвета на Европа през изминалата седмица. Това ще разберете от нашия експерт – проф. Ирена Илиева – директор на Института за държавата и правото при Българската академия на науките и член на Европейската комисия срещу..

публикувано на 10.04.19 в 10:35
Анелия Торошанова и  адвокат Красимира Янева коментират случая на Кирил Иванов от Годеч в студиото на „Законът и Темида“

Ако попаднете в капана на банка…

Кирил Иванов от град Годеч е земеделски производител и има сключен договор за инвестиционен кредит за закупуван на поземлен имот с площ от 43,376 кв. м. Но сделката за закупуване на имота не е осъществена, поради което целта на договора за отпускането на..

публикувано на 05.04.19 в 16:37

Държавата пази силните, а обикновеният човек е като куче

В предаването своята история разказва Чавдар Димов от София. Как да се излезе от омагьосания кръг, когато един  гражданин е станал поръчител на човек, теглил банков кредит, който в последствие става длъжник, който не плаща своите задължения. Поръчителят..

публикувано на 29.03.19 в 14:35