Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации
Захари Генов, Анелия Торошанова, Пламен Димитров и Владимир Пенков (отляво надясно)

Защитава ли България правата на гражданите?

Как е възможно да получим обвинителен акт – 10 години присъда затвор за трафик на хора от прокуратурата в гръцката страна – без да подозираме и без да имаме никаква вина? Къде е българската държава? В предаването ще чуете казуса на Владимир Пенков от град..

публикувано на 11.01.19 в 13:16
Екипът на „Законът и Темида“: адвокат Пламен Димитров, доц. д-р Ана Джумалиева, проф. Момяна Гунева, нотариус Камен Каменов, Анелия Торошанова, адвокат Любомир Новиков и адвокат  Захари Генов

Каква беше 2018 година за екипа на „Законът и Темида“

Кои бяха предизвикателствата през годината пред екипа на предаването? Какво не се случи в съдебната система? Един разговор за абсурдите в правораздаването, несъвършенствата в българското законодателство и промените в наказателните закони. В предаването..

публикувано на 21.12.18 в 15:05
Доц. д-р Ана Джумалиева връчва наградата на Анелия Торошанова в студиото на

Анелия Торошанова с приз от Комисията за защита от дискриминация

Журналистът Анелия Торошанова, автор и водещ на юридическото предаване „Законът и Темида“, получи приз от доц. д-р Ана Джумалиева – председател на Комисията за защита от дискриминация. Наградата е за обективно отразяване на тематиката, свързана с..

публикувано на 21.12.18 в 15:05
Анелия Торошанова в студиото на

Радиото променя човешки съдби

Ролята на обществената медия и на предаването за разрешаването на частни казуси. Това е темата на предаването днес. Или как предаването „Законът и Темида“ променя човешки съдби. Ще чуете слушатели, на които сме помагали през годината-Венцислав..

публикувано на 14.12.18 в 17:07
Анелия Торошанова, Йордан Тодоров и Венцислав Александров (отляво надясно)

Защо Темида бави дела, свързани с интересите и правата на децата ни?

Венцислав Александров в продължение на 7 години се бори, за да получи права да отглежда сина си. Сблъсква се с отчайващи факти и обстоятелства. Когато си мисли, че съдебната сага е приключила, от 2 години започва да отглежда сина си. Но с какви проблеми се..

публикувано на 07.12.18 в 16:23

Държавният департамент на САЩ даде висока оценка за работата на Комисията за защита от дискриминация

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) взе участие в интензивно обучително посещение в САЩ по покана на Държавния департамент. Участието се реализира по покана и с финансовата помощ на Държавния департамент на САЩ по програмата за лидерство на..

публикувано на 23.11.18 в 16:05

Частен съдебен изпълнител помага на длъжник с увреждане

През 2004 г. Людмил Недев от София катастрофира с мотора си. Преживява 20 операции и ампутират крака му. Преди катастрофата е теглил кредит и в един момент се оказва длъжник. Получава призовка от частен съдебен изпълнител за опис на движимото имущество в..

публикувано на 23.11.18 в 14:35
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков

Българка в германски затвор търси справедливост

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия. В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от..

публикувано на 16.11.18 в 13:15
Анелия Торошанова, Васил Попов и Захари Генов

Децата жертви на родителски конфликти

Има ли злоупотреби, закононарушения и бездействие в системата за закрила на детето? Последиците – децата стават жертва на психическо насилие в семейството. В предаването ще чуете частните случаи на Димитър Гинчев от Ямбол и на Георги Стивасарев от..

публикувано на 09.11.18 в 15:04
Йорданка Петрова (вляво) и Анелия Торошанова в студиото на БНР

Майка: помогнете на сина ми инвалид, когато вече няма да ме има

Какво се случва с хора с тежки увреждания, след като останат без близки, които да се грижат за тях? Чия е отговорността? Как става настаняването в специализирано заведение? Има ли такива, с какъв капацитет, къде се намират и каква е процедурата за..

публикувано на 02.11.18 в 16:35