Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Стоян Якимов, зам.-председател на Камарата на частните съдебни изпълнители

В производствата при частни съдебни изпълнители правата ви са защитени, но внимавайте какво подписвате

Образуваните дела в системата на частното съдебно изпълнение през 2018 г. са 220 000, събрани са 1,015 млрд. лв., а 165 000 са приключените дела. В сравнение с 2017 г. промените са в това, че делата на банките продължават да намаляват от 29 хил. на 22 хил...

публикувано на 15.03.19 в 13:30
Проф. Ирена Илиева, доц. Ана Джумалиева и Анелия Торошанова (отляво надясно)

Правата на жените в съвременния свят

Образуваните преписки по признак пол в Комисията за защита от дискриминация през годините са 244, като над 75 на сто са по оплаквания от жени. За последната 2018 година те са 19. Преписките с оплаквания по този защитен признак се разпределят във втори..

публикувано на 08.03.19 в 11:25

Защитават ли институциите правата и интересите на децата?

Има ли продължаващи нарушения и некомпетентна работа от страна на Дирекция социално подпомагане – отдел „Закрила на детето“ – град Пловдив? Това е темата на това издание на предаването „Законът и Темида“. В предаването гостува адвокат Васил Попов, който не..

публикувано на 01.03.19 в 13:20

Обществото боледува от 30 години

Дни след четворното убийство в Нови Искър в предаването дискутираме темата за това, болно ли е обществото, в което живеем, какво се случва в България, има ли у нас адекватна държавна политика към хората, които се нуждаят от психиатрична помощ? Можеше ли..

публикувано на 25.02.19 в 10:05
Доц. Ана Джумалиева

Има ескалация на езика на омразата

„Има ескалация на езика на омразата в публичното пространство“ – това каза днес в ефира на „Законът и Темида“ доц. Ана Джумалиева, председател на Комисията за защита от дискриминация. Това е и една от причините тя да подпише Манифеста „Заедно срещу..

публикувано на 15.02.19 в 14:55

Една майка търси дъщеря си, но… къде са институциите и държавата

Даниела Седмакова е майка на седемгодишната Мария, която е в неизвестност от 24 август 2018 г. Тя е била изведена от дома й в град София, кв. „Динабад“, където през последната година е живяла с баща си Христо. По думите на майката бащата я укрива, за да не..

публикувано на 15.02.19 в 14:43
Захари Генов, Анелия Торошанова и Пламен Димитров (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

Какво се случва в столична клиника след смъртта на 14-годишния Алекс от Перник

„В началото на май 2018 г. забелязахме кариес на предния горен резец на 13-годишния ни син. Тъй като той е аутист, повечето стоматолози и нашия личен стоматолог не можеха да направят нищо. Беше ни препоръчано да отидем някъде, където да му се сложи обща..

публикувано на 08.02.19 в 14:05
Георги Апостолов, Анелия Торошанова и Захари Генов

Пропуските в законодателството и сигурността на децата в онлайн пространството

Какви са пропуските в българското законодателство, свързани със сигурността на децата ни в интернет? Как това трябва да се преодолее, за да може полицията и прокуратурата да имат достъп до трафичните данни? Изследване на Интерпол и ECPAT INTERNATIONAL..

публикувано на 01.02.19 в 14:14

Какви са причините за смъртта на гръцко момиче в България?

„На 30 април 2016 година 21-годишната ни дъщеря, студентка трета година медицина в Александруполис, е на гости на своя приятел Божидар Гугушев в София. В банята на апартамента двамата стават жертва на токов удар, като при нея той е фатален, а момчето..

публикувано на 25.01.19 в 12:55
Анелия Торошанова и Ивайло Ангелов

Законни ли са промените в Наредба № 1 за конкурса за магистрати?

Съобразени ли са с принципите за равенство, справедливост, последователност и предвидимост инициираните промени В Наредба № 1 за конкурсите за магистрати и и избор на административни ръководители в органите на съдебната власт. За това говорихме днес..

публикувано на 18.01.19 в 16:24