Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Два часа закъснение на лекарски екип се оказват решаващи за живота на една 67-годишна жена

Според данните на съдилищата в страната, средно на година се завеждат около 40 дела за лекарски грешки. Най-честите причини са съмнения за погрешни диагнози,  неправилно лечение или закъснение на лечението. Кои са случаите, при които можем да си потърсим..

публикувано на 12.04.19 в 13:45
Проф. Ирена Илиева

Какво се случи в Съвета на Европа

Кои бяха акцентите в заседанията на Съвета на Европа през изминалата седмица. Това ще разберете от нашия експерт – проф. Ирена Илиева – директор на Института за държавата и правото при Българската академия на науките и член на Европейската комисия срещу..

публикувано на 10.04.19 в 10:35
Анелия Торошанова и  адвокат Красимира Янева коментират случая на Кирил Иванов от Годеч в студиото на „Законът и Темида“

Ако попаднете в капана на банка…

Кирил Иванов от град Годеч е земеделски производител и има сключен договор за инвестиционен кредит за закупуван на поземлен имот с площ от 43,376 кв. м. Но сделката за закупуване на имота не е осъществена, поради което целта на договора за отпускането на..

публикувано на 05.04.19 в 16:37

Държавата пази силните, а обикновеният човек е като куче

В предаването своята история разказва Чавдар Димов от София. Как да се излезе от омагьосания кръг, когато един  гражданин е станал поръчител на човек, теглил банков кредит, който в последствие става длъжник, който не плаща своите задължения. Поръчителят..

публикувано на 29.03.19 в 14:35
Адв. Захари Генов, Анелия Торошанова, адв. Пламен Борисов и Христо Джалъзов (отляво надясно)

Защитени ли са правата ни, когато сме извън България

В звуковия файл ще чуете частния случай на Христо Джалъзов от град Перущица. От 20 години той работи като международен шофьор, но при едно от последните си пътувания в Англия се сблъсква с проблеми, които за съжаление институциите у нас неглижират. „Винаги..

публикувано на 22.03.19 в 15:20
Адвокат Пламен Борисов

Необходими са спешни промени в семейното право

Факт е подписка в подкрепа на Националната гражданска инициатива „Право на семеен живот“. Срокът за подкрепата е 26 март. Днес в предаването „Законът и Темида“ адвокат Пламен Борисов обясни, че чрез националната гражданска инициатива „Право на семеен живот“..

публикувано на 22.03.19 в 14:45

В Комисията за защита от дискриминация се подписа споразумение за сътрудничество

На 12 март 2019 г. в Комисията за защита от дискриминация (КЗД) бе подписано споразумение за сътрудничество между Комисията и сдружение „Национален съвет на религиозните общности в България“. Целта на споразумението е да се обединят усилията на двете страни..

публикувано на 15.03.19 в 14:20
Стоян Якимов, зам.-председател на Камарата на частните съдебни изпълнители

В производствата при частни съдебни изпълнители правата ви са защитени, но внимавайте какво подписвате

Образуваните дела в системата на частното съдебно изпълнение през 2018 г. са 220 000, събрани са 1,015 млрд. лв., а 165 000 са приключените дела. В сравнение с 2017 г. промените са в това, че делата на банките продължават да намаляват от 29 хил. на 22 хил...

публикувано на 15.03.19 в 13:30
Проф. Ирена Илиева, доц. Ана Джумалиева и Анелия Торошанова (отляво надясно)

Правата на жените в съвременния свят

Образуваните преписки по признак пол в Комисията за защита от дискриминация през годините са 244, като над 75 на сто са по оплаквания от жени. За последната 2018 година те са 19. Преписките с оплаквания по този защитен признак се разпределят във втори..

публикувано на 08.03.19 в 11:25

Защитават ли институциите правата и интересите на децата?

Има ли продължаващи нарушения и некомпетентна работа от страна на Дирекция социално подпомагане – отдел „Закрила на детето“ – град Пловдив? Това е темата на това издание на предаването „Законът и Темида“. В предаването гостува адвокат Васил Попов, който не..

публикувано на 01.03.19 в 13:20