Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Анелия Торошанова и Захари Генов

Можем ли да защитим ефективно правата си срещу монополисти

В предаването ще чуете частния случай на Павлина Илиева от София. Подобни казуси с монополисти имат стотици българи днес. Казусите на г-жа Илиева са с Топлофикация и Софийска вода. Какво трябва да направим, когато дължим пари на монополист, така че да не ни..

публикувано на 28.09.18 в 15:14
Доц. Ана Джумалиева

Има ли дискриминация спрямо осиновителите на деца над 5 години?

Днес в предаването ще ви разкажем за едно решение на Комисията за защита от дискриминация  в полза на осиновителите на деца над 5-годишна възраст. Ще чуете повече по темата от доц. д-р Ана Джумалиева –председател на Комисията за защита от дискриминация:..

публикувано на 28.09.18 в 14:06
Отляво надясно, изправени: Елеонора Петрова, Анелия Торошанова, седнали: Димитрина Русева и Вера Иванова

Съдбата на децата с тежки увреждания, навършили 18 години

Каква е съдбата на децата с тежки увреждания, когато навършат 18 години? Какво правят държавата и институциите? Това е темата на предаването днес. Събеседници са Вера Иванова-председател на Конфедерация за защита правата на децата, член на Националния съвет..

публикувано на 21.09.18 в 13:18
Захари Генов, Пламен Димитров, Анелия Торошанова и Ангел Методиев

Как да потърсим правата си, когато сме станали жертва на имотна измама?

Каква е схемата на една имотна измама и кой стои зад нея? Има ли чадър над извършители на измами у нас и защо не могат да бъдат осъдени години наред? Защо съдът и прокуратурата разглеждат тези казуси като гражданско-правни спорове? Отговорите на въпросите..

публикувано на 14.09.18 в 14:08

Защитават ли медицинските заведения правата ни

Новият регламент за защита на личните данни в Европейския съюз постави на изпитание почти всички организации. А най-много въпроси възникват по отношение на работата на болниците, медицинските центрове, лекарските кабинети. Защото точно в здравеопазването се..

публикувано на 29.06.18 в 14:10
Ангел Грънчаров, Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно)

За съдбата на един български учител

Как и защо на два пъти е уволняван един учител по философия и гражданско образование от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, който в продължение на 18 години е работил в това училище, а освен това в продължение на 7 години е..

публикувано на 22.06.18 в 13:10
Захари Генов, Пламен Димитров, Анелия Торошанова и Живко Борисов (отляво надясно)

Как да защитим личните си данни?

Защитата на личните данни и как да се предпазим от кражба на лични данни? Какви промени настъпиха след 25 май след въвеждането на Регламент 2016/679 за защита на личните данни? Какви са техническите и организационни мерки за защита на личните данни? На тези..

публикувано на 15.06.18 в 14:05
Борис Ячев

Нов проект за въвеждане на часове по антикорупционна дейност за всички ученици

Депутати от Комисията  за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика обсъдиха идеята да се въведат часове по антикорупционна дейност за всички ученици. Опит за въвеждането на такива часове е имало през 2004 година. Но такава политика..

публикувано на 09.06.18 в 08:30
Пламен Борисов, Галя Кубратова, Александър Янев и Анелия Торошанова в студиото на програма „Христо Ботев“ (отляво надясно)

Родителското отчуждение е плод на манипулация

Синдромът на родителското отчуждение и правата на децата – това е темата на днешното издание на предаването „Законът и Темида“. Синдромът на родителското отчуждение като термин е въведен от д-р Ричард Гарднър, американски клиничен и съдебен психолог. Какво..

публикувано на 08.06.18 в 14:15

Децата, техните права и най-добър интерес

Днес в предаването говорим за децата в съвременния свят и ролята на институциите за защита на техните права и най-добър интерес. Какви са приоритетите на правителството по отношение на политиките за деца? Има ли необходимост от създаване на независим..

публикувано на 01.06.18 в 11:35