Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Анелия Торошанова в студиото на

Радиото променя човешки съдби

Ролята на обществената медия и на предаването за разрешаването на частни казуси. Това е темата на предаването днес. Или как предаването „Законът и Темида“ променя човешки съдби. Ще чуете слушатели, на които сме помагали през годината-Венцислав..

публикувано на 14.12.18 в 17:07
Анелия Торошанова, Йордан Тодоров и Венцислав Александров (отляво надясно)

Защо Темида бави дела, свързани с интересите и правата на децата ни?

Венцислав Александров в продължение на 7 години се бори, за да получи права да отглежда сина си. Сблъсква се с отчайващи факти и обстоятелства. Когато си мисли, че съдебната сага е приключила, от 2 години започва да отглежда сина си. Но с какви проблеми се..

публикувано на 07.12.18 в 16:23

Държавният департамент на САЩ даде висока оценка за работата на Комисията за защита от дискриминация

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) взе участие в интензивно обучително посещение в САЩ по покана на Държавния департамент. Участието се реализира по покана и с финансовата помощ на Държавния департамент на САЩ по програмата за лидерство на..

публикувано на 23.11.18 в 16:05

Частен съдебен изпълнител помага на длъжник с увреждане

През 2004 г. Людмил Недев от София катастрофира с мотора си. Преживява 20 операции и ампутират крака му. Преди катастрофата е теглил кредит и в един момент се оказва длъжник. Получава призовка от частен съдебен изпълнител за опис на движимото имущество в..

публикувано на 23.11.18 в 14:35
Анелия Торошанова и адв. Любомир Новиков

Българка в германски затвор търси справедливост

Една българка е в затвор в Бавария по обвинение за „помагачество при нелегално влизане и нелегално пребиваване“ на територията на Федерална република Германия. В Европейската заповед за арест са описани обстоятелства, свързани с твърдения за осъществена от..

публикувано на 16.11.18 в 13:15
Анелия Торошанова, Васил Попов и Захари Генов

Децата жертви на родителски конфликти

Има ли злоупотреби, закононарушения и бездействие в системата за закрила на детето? Последиците – децата стават жертва на психическо насилие в семейството. В предаването ще чуете частните случаи на Димитър Гинчев от Ямбол и на Георги Стивасарев от..

публикувано на 09.11.18 в 15:04
Йорданка Петрова (вляво) и Анелия Торошанова в студиото на БНР

Майка: помогнете на сина ми инвалид, когато вече няма да ме има

Какво се случва с хора с тежки увреждания, след като останат без близки, които да се грижат за тях? Чия е отговорността? Как става настаняването в специализирано заведение? Има ли такива, с какъв капацитет, къде се намират и каква е процедурата за..

публикувано на 02.11.18 в 16:35
Захари Генов, Анелия Торошанова и Йордан Тодоров (отляво надясно)

Поредният скандален случай с дете

През последните години се наблюдава тенденция на увеличаване на сигналите и жалбите за деца в риск, като причините са влошените взаимоотношения и спорове за родителски права, а жалбите най-често се подават от самите родители. Християн Христов от Стара..

публикувано на 19.10.18 в 15:00

Частен съдебен изпълнител прекрати изпълнително дело срещу семейство на хора с тежки увреждания

В семейството на Юлия Старчева съпругът й Теди Старчев е със сърдечна операция, а синът й - 21-годишният Георги е с тежки увреждания в следствие на имунизация. „За Георги се грижа от 24 часа 25, няма как да отидем с него на почивка, защото никъде няма..

публикувано на 12.10.18 в 16:26
Иван Църев, Анелия Торошанова и Захари Генов (отляво надясно) в студиото на програма „Христо Ботев“

За Тодор Църев щастието е да има работа и да бъде полезен

Тодор Църев е от онези младежи в неравностойно положение, израснал в защитено жилище в Луковит, чакащ две години чрез бюрото по труда да намери подходящата работа, включен за шест месеца в поредната програма за чистач и опаковач и останал безработен веднага..

публикувано на 05.10.18 в 12:15