Законът и Темида

всеки петък от 9.45 до 11.00 часа

Едно предаване за разследваща журналистика, криминални и съдебни новини, дела срещу мафията и организираната престъпност, частни случаи и правни казуси на слушатели, съвети на юриста, разголване на магистрати, смях от съдебните зали.

Екип на предаването: Анелия Торошанова, Светлана Тодорова

Консултанти:

● Захари Генов – експрокурор, юрист, специалист по гражданско, трудово, семейно, административно и наказателно право.
● Камен Каменов – нотариус, член на Съвета на Камарата на нотариусите в България, години наред е бил заместник-председател на Камарата на нотариусите, автор на книгата „Нотариусът и правото“, носител на специалната награда на Съюза на юристите в България, бил е представител на България за Европейската нотариална мрежа към Съвета на нотариатите от Европейския съюз, член на Българската асоциация за Европейско право от 2013 г.
● адвокат Пламен Димитров - бивш служител на МВР и Столичното следствие, специалист по наказателни дела, трудови дела, както и дела, свързани с домашното насилие.

Публикации

Ангел Грънчаров, Захари Генов и Анелия Торошанова (отляво надясно)

За съдбата на един български учител

Как и защо на два пъти е уволняван един учител по философия и гражданско образование от Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Пловдив, който в продължение на 18 години е работил в това училище, а освен това в продължение на 7 години е..

публикувано на 22.06.18 в 13:10
Захари Генов, Пламен Димитров, Анелия Торошанова и Живко Борисов (отляво надясно)

Как да защитим личните си данни?

Защитата на личните данни и как да се предпазим от кражба на лични данни? Какви промени настъпиха след 25 май след въвеждането на Регламент 2016/679 за защита на личните данни? Какви са техническите и организационни мерки за защита на личните данни? На тези..

публикувано на 15.06.18 в 14:05
Борис Ячев

Нов проект за въвеждане на часове по антикорупционна дейност за всички ученици

Депутати от Комисията  за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика обсъдиха идеята да се въведат часове по антикорупционна дейност за всички ученици. Опит за въвеждането на такива часове е имало през 2004 година. Но такава политика..

публикувано на 09.06.18 в 08:30
Пламен Борисов, Галя Кубратова, Александър Янев и Анелия Торошанова в студиото на програма „Христо Ботев“ (отляво надясно)

Родителското отчуждение е плод на манипулация

Синдромът на родителското отчуждение и правата на децата – това е темата на днешното издание на предаването „Законът и Темида“. Синдромът на родителското отчуждение като термин е въведен от д-р Ричард Гарднър, американски клиничен и съдебен психолог. Какво..

публикувано на 08.06.18 в 14:15

Децата, техните права и най-добър интерес

Днес в предаването говорим за децата в съвременния свят и ролята на институциите за защита на техните права и най-добър интерес. Какви са приоритетите на правителството по отношение на политиките за деца? Има ли необходимост от създаване на независим..

публикувано на 01.06.18 в 11:35
Проф. Момяна Гунева, Даниела Йорданова, адвокат Захари Генов и Анелия Торошанова

Каква е правната уредба на пробацията в България и как се прилага

Кога е въведена пробацията в България? Кои са пробационните мерки? Какви забрани се налагат за лицето, осъдено на пробация? Как се изпълнява наказанието пробация и колко съдебни акта са изпълнени до края на 2017 година? Има ли електронно наблюдение върху..

публикувано на 25.05.18 в 13:25
Отляво надясно: Росица Димитрова, Надежда Денева, Вера Иванова, Анелия Торошанова, Валентина Христова и Елеонора Петрова

Има политическа воля за справяне с проблемите на семействата с деца с увреждания, но има нужда от нови закони

Правата на децата с увреждания и политиката на държавата – това е темата на днешното издание на предаването „Законът и Темида“. За проблемите на семействата с деца с увреждания, ролята на държавата, връзката със системата за закрила на детето и..

публикувано на 18.05.18 в 14:14

КЗД издава специални сертификати за изградена достъпна архитектурна среда

През декември 2017 г. Комисията за защита от дискриминация постави началото на Национална кампания „Достъпна България“. Това се прави, защото години наред проблемите на хората с увреждания в сферата на достъпната среда остават нерешени и засягат..

публикувано на 18.05.18 в 14:02
Игуменката на манастира майка Серафима призовава за помощ всеки, който може да се отзове

Чия е вината за рушенето на горноезеровския манастир „Света Богородица“?

Горноезеровският манастир „Света Богородица“ се намира между квартал „Меден рудник“ на град Бургас и село Горно Езерово. Според легендите на това място още от тракийско време е имало езическо светилище. Първите документални сведения за съществуването на..

публикувано на 14.05.18 в 11:34
Християн Христов, Йордан Тодоров, Анелия Торошанова и адвокат Захари Генов в студиото на програма „Христо Ботев“.

Защо 10-годишно дете при двама живи биологични родители е настанено за отглеждане в социална институция

При какви случаи при двама живи биологични родители едно дете може да бъде настанено в социална институция? Защо 10-годишният син на Християн Христов от Стара Загора е настанен за отглеждане в социална институция? Един разговор за родителските конфликти и..

публикувано на 04.05.18 в 13:05