Звезден експрес

петък
от 14.30 до 15.30 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".
Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

„Обичам Европа! Обичам европейските жени!“

С тези изказвания Негово Превъзходителство Камек Паша не оставя място за съмнение: в оперетата на Лео Фал „Розата от Стамбул“ (за първи път поставена през 1916 г.) няма почти нищо ориенталско. Това произведение е европейско и ако човек наблюдава музикалното..

публикувано на 05.08.16 в 17:30

Асен Аврамов: Моят мироглед е музикоглед

Преди около месец представих композитора Асен Аврамов с музиката към спектакъла „Алиса в страната на чудесата“, постановка на Младежкия театър „Николай Бинев“ с режисьор Анастасия Събева, за която той бе отличен с наградата за театрална музика на фондация..

публикувано на 29.07.16 в 15:05

Приказна разходка с Асен Аврамов из Страната на чудесата

Гост на Звездния експрес е композиторът Асен Аврамов, носител на пет награди „Аскеер“, една „Икар“, две „Prix Europe“ и една Голяма награда на „Prix Marulic“. На 12 юни Асен Аврамов за втори път бе отличен с наградата за авторска театрална музика на..

публикувано на 24.06.16 в 15:05
Светлана Иванова

Светлана Иванова – Принцесата на българската оперета!

Това пътуване със Звездния експрес премина в особено изисканата компания на една от най-ярките примадони на българския музикален театър с много красив глас, великолепна външност и бляскава кариера. Репертоарът й включва почти всички централни партии в..

публикувано на 11.12.15 в 15:05

Бистра Атанасова - „На един дъх” или от „Предградието”, през всичките „Младости” до „Камбаните”...

Една умна и чувствителна жена разказва за живота си - бурен, преминал като на един дъх, озарен от Любов и Изкуство, от паметни срещи със знаменити личности и тяхното творчество. .. Написаното от Румяна Каракостова е най-доброто представяне на новата книга..

публикувано на 12.11.15 в 13:30
Джеръм Дейвид Кърн

130 години от рождението на Джеръм Кърн – композитор, определян като „баща на американската музикална пиеса“

Тези дни музикалният свят чества 130 години от рождението на американския композитор Джеръм Дейвид Кърн (роден на 27 януари 1885 година в Ню Йорк). Кърн е считан за една от най-важните фигури в историята на американския музикален театър с творчество от над..

публикувано на 29.01.15 в 10:20

IN MEMORIAM Росица Баталова

Отиде си едно от емблематичните имена на Държавния музикален театър – Росица Баталова (3 септември 1930, Стара Загора – 19 януари 2015, София). Наричат я Първа дама на диригентския пулт, носител на орден „Св.св. Кирил и Методий” І степен и „Златен век”..

публикувано на 22.01.15 в 12:45

70 години от рождението на Ной Николов

На 4 юни се навършиха 70 години от рождението на тенора Ной Николов - едно от големите имена на българския музикален театър от последните десетилетия на ХХ век. Преди около десет години обаче, месеци след като блестящо бе отпразнувал 60-ия си рожден..

публикувано на 05.06.14 в 14:15

Звездата на българската оперета Донка Шишманова се завръща на сцената

Красива, талантлива, шармантна, блестяща, неповторима – това са думите, с които десетилетия наред почитателите на оперетното изкуство у нас определят една от примите на Музикалния театър Донка Шишманова. Такава ще я видим и на 9 май 2014 година – петък,..

обновено на 25.04.14 в 15:08

Един от най-новите мюзикъли, поставени на Бродуей – „Съдавайки Мери Мартин” на Стивън Коул

На 15 април в Театър „Йорк” на Off-Broadway ще се състои световната премиера на новия мюзикъл „Създавайки Мери Мартин” (в оригинал – Inventing Mary Martin) с автор и режисьор Стивън Коул. Коул е уважаван експерт в професионалните среди на емблематичния..

публикувано на 28.03.14 в 09:15