Звезден експрес

петък
от 14.30 до 15.30 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".
Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

Синди Лопър

„Секси ботуши” на Синди Лопър спечели и „Грами”

Вече почти месец не само най-информираните меломани, но и голяма част от слушателите ни знаят, че „най-голямата музикална нощ в годината” – 56-ата церемония по връчването на годишните награди „Грами”, се състоя на 26 януари 2014 – неделя, в Стейпълс Сентър..

публикувано на 20.02.14 в 16:40

Директно от Бродуей - последният сценичен хит „Секси ботуши” с шест награди „Тони” за 2013

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Klasicheska/131206_Erik Levitan.mp3 © Снимка: Матю Мърфи На 7 октомври 2005 на екраните във Великобритания излиза скромна британо-американска „комедийна драма”, или „драматична комедия” с режисьор Джулиън Джаролд по..

публикувано на 04.12.13 в 08:33

Хосе Кура – усещане за празник!

Днешното пътуване със Звездния експрес ще протече в толкова чаровна и вълнуваща компания, че никой от уважаемите любители на популярните сценични жанрове не би могъл да устои. Особено дамите! Най-напред ще прозвучи песен със заглавие „Ангел” – музика Карлос..

публикувано на 06.12.12 в 07:43
Валентина Пономарьова, знаменита руска певица, изпълнителка на романси и джаз-вокалистка.

Руският романс - петък, 9 ноември, 14 часа

Това пътуване със Звездния експрес ще ни отведе на североизток, в безкрайните предели на една огромна и загадъчна страна, с велик и непонятен за останалите нации народ. Тези хора са може би единствените в света, съчетали несъчетаемото: красота с жестокост,..

публикувано на 08.11.12 в 08:01

В памет на Димитър Вълчев

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Klasicheska/120706_petar_dudakov.mp3 Всяка година по това време (около 3 юли – рождения ден на композитора Димитър Вълчев), звездният ни екип с удоволствие ви представя поредния носител на Наградата на фондация „Димитър..

публикувано на 12.07.12 в 06:43

85 години от рождението на Джон Кендър

Американският музикален театър, който от средата на 60-те години на отминалия ХХ век преформатира облика си, заменяйки безметежната музикална комедия с проблемна концептуална пиеса, едва ли щеше да бъде същият без един знаменит тандем: композитора Джон..

публикувано на 14.03.12 в 12:10
Сцена от мюзикъла

Нов запис в нашата фонотека – „Пробуждане на пролетта” от Стивън Сейтър и Дънкан Шейк

За първи път в ефира на БНР предлагаме някои от най-атрактивните музикални номера в рок-мюзикъла „Пролетно пробуждане” (или „Пробуждане на пролетта”) с либрето и стихове от Стивън Сейтър и музика от Дънкан Шейк, базиран върху едноименната пиеса на Франк..

публикувано на 01.03.12 в 14:29
Исак (вляво) и Максим Дунаевски

„Търсачи на щастие” – фамилията Дунаевски, Исак и Максим

Този път в „Звездния експрес” пътуват две „весели момчета”, двама „ентусиасти” и истински „търсачи на щастие”, невероятно талантливи музиканти, чаровни личности и ценители на женската красота. Те са изтъкнати руски композитори: баща и син с емблематичната..

публикувано на 14.12.11 в 15:33

Асен Аврамов – емблематично име за съвременния български театър

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Klasicheska/111028_muz.expres.mp3 Два дни след юбилейния си рожден ден (26 октомври) композиторът Асен Аврамов гостува на “Звездния експрес” за удоволствие на целия ни екип, тъй като “юбилярят” не само беше водещ на рубрика за..

публикувано на 31.10.11 в 09:38

Кирил Дончев – доайенът на българската театрална музика

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Klasicheska/110708_Kiril_Donchev.mp3 Няколко дни след рождения ден на незабравимия композитор Димитър Вълчев за екипа на „Звездния експрес” е особено удоволствие да представи поредните носители на престижната композиторска..

публикувано на 07.07.11 в 07:54