Звезден експрес

петък
от 14.30 до 15.30 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".
Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

Изненада – или добре забравеното старо! Отново за първата българска рок-опера...

Преди около 12 години – в средата на юли 1999, в разгара на летните жеги и заслужените редакторски отпуски, водещата на тогавашното предаване за популярни сценични жанрове, което се наричаше „Фантомът на чардаша” – Румяна Каракостова, записа любопитен..

публикувано на 25.05.11 в 08:41
Алан Менкин (вляво) и Хауърд Ашман на церемонията по връчване на наградите „Оскар” през 1990 г.

Алан Менкин и Хауърд Ашман – един звезден бродуейски и холивудски тандем

Този петък – само два дни преди Цветница, решихме да припомним на уважаемата публика най-ярките музикални номера от прочутия мюзикъл на Алън Менкин и Хауърд Ашман „Магазинчето на ужасите”. Някой ще попита – как така Цветница и ужаси? В отговор – съвсем..

публикувано на 13.04.11 в 10:57
Сцена от мюзикъла „Бомбайски мечти”

Бомбайски мечти

„Бомбайски мечти” – една суперпродукция, в която пръст има сър Андрю Лойд Уебър, но като продуцент! Музиката е на индийския композитор Алла Ракха Рахман, стихове – Дон Блек, либрето – Мийра Саял и Томас Мийън. Лондонската премиера е през 2002 година. През..

публикувано на 06.04.11 в 11:33
Лайза Минели в

Суперзвезда, легенда, ураган... Лайза Минели

Предлагаме ви един зашеметяващ спектакъл от музика, ритъм, танц, талант, емоция, блясък и аристократичната магнетичност на родената на 12 март 1946 година суперзвезда – Лайза Минели. Тя се е появила на бял свят в Холивуд. Майка й е звездната Джуди Гарланд –..

публикувано на 16.03.11 в 10:08

Гласът на една грандама

Днешната звездна разходка ще премине в изисканата и вълнуваща компания на една от най-обаятелните актриси на оперната сцена от последните десетилетия, притежателка на един от най-красивите гласове в света: Дамата на Британската Империя – Кири Те Канава...

публикувано на 01.03.11 в 13:40

Музиката на Джон Уилямс

Джон Таунър Уилямс - американският композитор, диригент и пианист, носител на 5 награди „Оскар” (43 номинации), 7 награди на Британската филмова академия (БАФТА), 4 награди „Златен глобус”, 21 награди „Грами”, 3 награди „Еми”, 14 почетни титли! Става дума..

публикувано на 08.02.11 в 08:39

Прочути оперни звезди пият шампанско и пеят в любимата оперета на Херберт фон Караян

ftp://files.bnr.bg/HristoBotev/Klasicheska/Overtiura_Prilepat.mp3 В радостно очакване на Новата 2011 година звездният ни екип предлага изискано удоволствие с аромат на шампанско и виенски привкус. „Прилепът” на Йохан Щраус – вечно младо, жизнерадостно и..

публикувано на 22.12.10 в 12:52
Авторският тандем Ричард Роджърс (вляво) и Оскар Хамърстейн.

В чест на Роджърс и Хамърстейн

Днес отново ще ви заведем на звезден концерт. 22 август 2010 година, неделя, фестивала Би Би Си Промс. Празничният декор в “Роял Албърт хол” краси сцената в чест на един от най-бляскавите авторски тандеми в света на популярната музика – Ричард Роджърс и..

публикувано на 11.12.10 в 12:05

В памет на композитора Джери Бок

Музиката на Джерълд Луис Бок ще остане завинаги в сърцата на милионните му почитатели. Джери Бок, както галено го наричаха всички, напусна този свят на 3 ноември тази година, а само 20 дни по-късно, на 23, щеше да навърши 82. Композиторът на „Цигулар на..

публикувано на 24.11.10 в 08:37

За първи път в българския ефир - най-новият сценичен хит на Уебър

“Любовта никога не умира” – това е заглавието на най-новия мюзикъл на Сър Андрю Лойд Уебър! Официалната премиера беше на 9 март 2010 година в “Аделфи тиътър” на Уест Енд; продуцент е Джак О’Брайън, хореограф – Джери Митчъл, костюми – Боб Краули. Стиховете са..

публикувано на 20.10.10 в 10:28