Звезден експрес

петък
от 14.30 до 15.30 часа

Какво можете да очаквате от брака между "Царицата на чардаша" и "Фантома на операта"? Жанровете, предназначени най-вече за удоволствие на очите (оперета, мюзикъл, танцова, театрална или филмова музика), в авторските ни сценарии са интерпретирани като удоволствие за ушите ... и вашето въображение ...
В този ден и час имате възможност да се запознаете както с портрети на големи творчески личности (композитори, режисьори, хореографи, актьори, продуценти ...), така и с различни жанрови интерпретации, съвсем нови записи на премиерни творби и ... любимите ни тематични колажи. Въпреки че от самото си създаване е форматирано като предаване от образователен тип, "Звезден експрес" удовлетворява претенцията за атрактивност в класическите музикални линии. Безспорното му предимство е, че самата специфика на музикалния материал предполага творческо въображение за моделиране на звукозаписния фонд - регистрации на популярни или нови жанрови заглавия.
Повече от 10 години тази форма, наречена "Фантомът на чалдаша", а днес "Звезден експрес" се радва на признание - както сред аудиторията, така и сред професионалната колегия. Неслучайно предаването е удостоено с Голямата награда на медийния. Фестивал "Осмата муза", както и с Първа награда на радиофестивала "Сребърна вълна".
Екип: Цветана Тончева и Даниела Найденова

Публикации

Сцена от мюзикъла “Ромео и Жулиета” с участието на Андрю Бевис (Ромео) и Лорна Уонт (Жулиета).

Нова френска музикално-сценична версия на най-прочутата любовна история в света

Този петък припомняме един звезден френски мюзикъл от началото на ХХІ век – “Ромео и Жулиета”. Той се появи в началото на 2001 година на сцената на Двореца на спорта в Париж. Авторът на музиката и стиховете – Жерар Пресгурвич, е французин със..

публикувано на 06.10.10 в 08:49

Знаменитият мюзикъл “Оливър” навърши половин век

Знаменитият “Оливър” – безспорно един от най-успешните европейски мюзикъли за всички времена по класическия роман “Оливър Туист” на Чарлз Дикенс, навърши половин век! Представен е за първи път на сцената на Лондонския нов театър на 30 юни 1960 година. Автор..

публикувано на 02.07.10 в 12:11

Класически музиканти „превземат” Бродуей и Холивуд

Ицхак Пърлман - американска звезда с израелски произход, цигулар, диригент и педагог. Роден на 31 август 1945 година в Тел Авив, в семейство на полски емигранти. На четиригодишна възраст се разболява от детски паралич, от който краката му остават трайно..

публикувано на 09.06.10 в 08:16

Спомен за Стефан Грапели

Стефан Грапели – джаз-звезда от първа величина с изтънчен френски стил, композитор, пианист, цигулар, саксофонист, акордеонист. Носител е на Ордена на честта на академията Шарл-Крос през 1969, през 1987 е удостоен с приза „Виктоар дьо ла мюзик” в областта на..

публикувано на 02.06.10 в 12:21
\r\nПаметникът на Франц Лехар в родното му място - днешния град Комарно в Словакия

140 години от рождението на Франц Лехар – „виенския космополит”

Поредното музикално-галактическо пътешествие на нашия „Звезден експрес” е с посока Франц (или по-точно Ференц) Лехар. Определян като най-сложното и най-странното явление в историята на оперетата, здраво свързан с нейното минало и настояще и в същото време..

публикувано на 28.04.10 в 08:22
На снимката (отляво надясно): Юз Алешковски и Миша Майски.

Звезден експрес на вълните на руската душа

В днешното издание на Звездния експрес ще представим две големи личности на руската култура. Първият никога не си е и помислял, че може да бъде „звезда” – той просто не може да диша, ако не пише. Вторият безспорно е звезда от съвременните концертни сцени, но..

публикувано на 22.04.10 в 12:15

Пепеляшка, Червената шапчица, Рапунцел... и останалите, обединени от Стивън Сондхайм в пътя “Към гората”

Редовните ни слушатели вероятно си спомнят, че бяхме обещали в четирите издания на Звездния експрес за месец март 2010, да представим един от най-успешните бродуейски автори на нашето време - американския композитор и либретист Стивън Сондхайм. Е, после..

публикувано на 07.04.10 в 09:40
Стивън Сондхайм и Бернадет Питърс, една от звездите в „Неделя в парка с Джордж”, поздравяват сценариста Джеймс Лапайн, (на снимката отляво надясно) след като току-що са наградени от нюйоркските критици. Малко по-късно двамата получават и „Пулицър” за драма.

Поредното предизвикателство на Сондхайм

В третата поредна среща с най-уважавания и мастит американски композитор и либретист от жанра на мюзикъла - Стивън Сондхайм, ви връщаме назад в биографията му - на 1 март 1979 година е премиерата на съвместната творба на Сондхайм и Харолд Принс - мюзикълът..

публикувано на 17.03.10 в 08:29

Месец на Стивън Сондхайм в “Звезден експрес”

В началото на този месец екипът на "Звезден експрес" взе нетрадиционно, но окончателно решение: в четирите издания през март да ви представим една уникална реформаторска фигура на съвременния музикален театър, заложила най-малко на успеха и най-много на..

публикувано на 11.03.10 в 14:38
Мишел Льогран: „Никога не слушам собствената си музика, никога, никога.”

Мишел Льогран - живата легенда

„Никога не слушам собствената си музика, никога, никога. Не композирам на пианото. Чувам музиката в тишината. С инструмента имаш само 10 пръста, а във въображението те са безброй. Синтезаторите и всичките тези машини са за хората, които не могат да чуват..

публикувано на 23.02.10 в 09:46