Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Елиана Захариева, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова
Публикации

Звукови хроники: Кони Франсис

Кончита Розмари Франконеро или добре познатата Кони Франсис - италианка с брилянтен глас, родена през 1938 в Ню Джърси, САЩ. В „Звукови хроники” в следващия половин час ще си припомним гласа й, отдавна забравен от музикалните радио станции, но завинаги..

публикувано на 18.01.18 в 12:30
Част от заглавната страница на първото издание на „Mедея“ от Керубини, 1797 г.

Звукови хроники „Митологични образи”: Медея

В митологията взаимоотношенията между боговете, между богове и герои са сложни и преплетени, зависят до голяма степен от капризите на самите богове. Затова образите не са еднозначни. И все пак са и образи символи: на вярност, храброст, любов, справедливост..

публикувано на 15.01.18 в 09:40
Тромпетистът Ренди Брекър (вдясно).

Звукови хроники: Ренди Брекър

Тромпетистът Ренди Брекър е инструменталист от световна величина, доказал своя неповторим талант и почерк в изпълнение и импровизация неколкократно и на българската публика. Той е гостувал както на джаз сцената в Благоевград по покана на българския джаз..

публикувано на 11.01.18 в 14:30
Изображение на митичния тракийски певец и музикант Орфей върху древногръцка ваза.

Звукови хроники „Митологични образи”: Орфей

Най-щедро увековеченият в изкуството митологичен образ, Орфей е главно действащо лице на десетки музикални творби (главно опери) от Ренесанса до наши дни. И, докато класиката е вдъхновена най-вече от безсмъртната любов на великия тракийски певец и нимфата..

публикувано на 08.01.18 в 10:29

Звукови хроники „Спомени от 70-те до наши дни в рок, джаз и поп музиката“: „Емерсън Лейк енд Палмър“

В предаването „Звукови хроники“, ще слушаме музика от една емблематична прогресив рок група – „Емерсън Лейк енд Палмър“ или накратко, ELP. Идеята да избера тази формация за моето първо предаване за 2018, дойде от нашия слушател от град Бургас – Веселин..

публикувано на 04.01.18 в 13:25
Портрет на Мария Антония Валпургис Баварска от Антон Рафаел Менгс (1752 г.)

Звукови хроники „Жените композиторки“: Мария Антония Валпургис

Мария Антония Валпургис Симфороза Баварска е родена на 18 юли 1724 г. в Мюнхен, умира на 23 април 1780 в Дрезден. Тя е баварска принцеса от фамилията Вителсбахи, чрез женитба става курфюрстиня на Саксония. След смъртта на съпруга си Фридрих Христиан е..

публикувано на 03.01.18 в 09:05

Шерил Кроу

Шерил Кроу пее, свири на китара, пише си текстовете и композира, т.е. тя е един мултифункционален музикант, който много трудно изгрява на световната сцена. Израснала в семейство на музиканти, бъдещата звезда започва уроците си по пиано от 6 годишна възраст...

публикувано на 28.12.17 в 14:25

Звукови хроники „Жените композиторки”: Франческа Лебрун

Немското изискано сопрано Франческа Доротея Лебрун е и прекрасен композитор, достойна представителка на прочутата Манхаймска школа, дамата „виртуоз на камерната музика”. Моминската й фамилия е Данци, родена е на 24 март 1756 г. в Манхайм в семейство с..

публикувано на 28.12.17 в 09:40

Честито Рождество!

Предаването, в духа на поредицата „Митологични образи“ третира връзките и старите корени на коледните ритуали по нашите земи. Християнството, което всячески се стреми да популяризира възгледите си за света, се пригажда към съществуващи езически практики..

публикувано на 25.12.17 в 08:15

Звукови хроники „Жените композиторки”: Анна Бон ди Венеция

Анна Бон ди Венеция е композиторка, за която историята говори твърде малко. Дори не са ясни годините на раждане и смърт - смята се, че е родена в Русия, вероятно Санкт Петербург, около 1739 г. Родителите й са музиканти и хора на изкуството, които често..

публикувано на 22.12.17 в 11:25