Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Елиана Захариева, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова
Публикации
Тина Търнър

Тина Търнър - Кралицата на рокендрола

Американската рок певица и киноактриса Тина Търнър е родена като Анна Мей Бълок на 26 ноември 1939 г. в Тенеси, САЩ. Тя е от изпълнителите с доста дълга кариера - повече от половин век. Тя получава световно признание и респективно - много награди. От години..

публикувано на 26.07.18 в 09:15

Шакира - изящната жена със специфичен глас и характерно йоделно звучене

Шакира в превод от арабски означава „изящна жена“. Родена е на 2 февруари 1977 г. в Баранкиля, Колумбия. Нейните баба и дядо по бащина линия са емигрирали от Ливан в САЩ. Оттам идва и името й. От майка си Шакира наследява испански и италиански произход...

публикувано на 12.07.18 в 09:05
Марая Кери

Марая Кери – най-успешният изпълнител на десетилетието в САЩ

Щe ви припомним някои от хитовете на американска поп певица, продуцент, текстописец и актриса Марая Кери.  След дебюта ѝ през 1990 г. тя става първата певица, която оглавява американската класация Billboard Hot 100 със своите сингли пет поредни пъти. След..

публикувано на 05.07.18 в 09:15

Барбра Страйзънд

Неповторимият и специфичен тембър на Барбра Страйзънд, няма как за остане неразпознаваем.   Американска певица, театрална и кино актриса, композиторка, филмова продуцентка, режисьорка и носителка на две награди „Оскар“ – за „Най-добра актриса“ и за..

публикувано на 28.06.18 в 19:25
Постановка на

Митологични образи – Електра

В гръцката митология има няколко варианта за произхода на Електра и историята й. Според най-разпространения тя е дъщеря на героя от Троянскана война Агамемнон и жена му Клитемнестра. След завръщането му от войната Агамемнон е убит от жена си и..

публикувано на 24.06.18 в 09:10

Митологични образи – Даная

В гръцката митология Даная е дъщеря на царя на Аргос Акрисий и жена му Евридика. Акрисий разбрал от делфийския оракул, че няма да има син, но синът на дъщеря му ще го убие. За да предотврати раждането на внук-убиец, затворил дъщеря си. Зевс, обаче, запленен..

публикувано на 17.06.18 в 09:35

Селин Дион

Селин Дион е родена в град Квебек, Канада. Израства в музикално семейство и е най-малката от 14-те деца. Тази година тя празнува своята 50-годишнина. През 1981 г. съдбата я среща с Рене Анжелил, бъдещия ѝ съпруг, който харесва неин демо-запис. Съгласява се..

публикувано на 14.06.18 в 08:35

Адел

Адел е явление в английската попмузика. Гласовита и много талантлива певица, която не разчита на провокативно поведение или ексцентрична визия. Родена е на 5 май 1988 г. в Северен Лондон. Баща ѝ я изоставя, когато е на две години, оставяйки 20-годишната ѝ..

публикувано на 07.06.18 в 09:05

Звукови хроники „Между два бряга“: Фридрих Гулда

В новата поредица на музикалната радиоенциклопедия представяме музиканти, които дързостно и с лекота прекосяват границите между т. нар. класическа музика и джаза, етно-музиката или рока. За тях не съществува нито дилемата, нито притеснението да се изявяват..

публикувано на 06.06.18 в 10:10
Фрагмент от „Пейзаж с Акис и Галатея“ на Клод Лорен

Митологични образи: Ацис и Галатея

Красивата, трагична любов на нимфата Галатея и овчаря Ацис, разказана от Омир и Хезиод, по-късно – от Овидий в неговите „Метаморфози“, е трогнала не едно перо или четка в изкуството на барока и ренесанса. Злият циклоп Полифем, влюбен в нимфата, убива своя..

публикувано на 04.06.18 в 12:15