Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Елиана Захариева, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова
Публикации
Статуя на Афродита

Звукови хроники „Митологични образи”: Афродита

Афродита е богинята на любовта, красотата, удоволствията, създаване на потомство... Според теологията на Хезиод е родена от морската пяна. Според Илиада е дъщеря на Зевс и Диона. Зевс я омъжил за непривлекателния бог-ковач Хефест, за да предотврати..

публикувано на 22.04.18 в 08:30

Звукови хроники „Митологични образи”: Венера и Адонис

Адонис е един от любимите на прекрасната богиня Афродита, символ на красота, закрилница на любовта, на мореплаването, на горите. Според мита, синът й, Купидон, я поразил със стрелата си и първото лице, което видяла, било на прекрасния Адонис. Ревнивият й..

публикувано на 15.04.18 в 08:30
Георги Корназов

Звукови хроники: Георги Корназов

Класическото образование, получено в музикалното училище в София, е основата, върху която Георги Корназов се изгражда през годините като джаз инструменталист. Като композитор, той обича да вплита често и елементи от родния фолклор. Георги Корназов започва..

публикувано на 13.04.18 в 09:00

Звукови хроники: Днес е светли понеделник

Започва светлата седмица, в която почитаме светите апостоли и Света Богородица. Възкресението е донесло за всички просветление. В това издание на „Звукови хроники” ще припомним пътя на страданието и възкресението. Ще звучат фрагменти от пасиони на Франческо..

публикувано на 09.04.18 в 08:30

Звукови хроники: Франк Росолино

Франк Росолино е роден в Детройт, Мичигън. Първите му стъпки в музиката прави на 9 години, когато баща му го учи да свири на китара. Пет години по-късно, вече като ученик в Miller High School, Франк е силно заинтригуван от цугтромбона. Там на училищната..

публикувано на 06.04.18 в 09:30
Дион Уоруик

Дион Уоруик - отдадена на музиката, но и ангажирана социално

Дион Уоруик - американската певица, актриса и ТВ водеща, посланик на Организацията на обединените нации по въпросите на храните и селското стопанство, посланик на САЩ по здравните въпроси. Една личност силно социално ангажирана и същевременно отдадена..

публикувано на 29.03.18 в 09:35

Митологични образи - Ифигения

В сложната плетеница от митологични сюжети и образи Ифигения се откроява като символ на жертвеготовността. Тази готовност да се принесе в жертва за спасяването на близките си, за народа си, античният разказвач е подсилил и в чисто физически план: тя е..

публикувано на 25.03.18 в 09:15
Шърли Беси

Шърли Беси - звездата, която изпя "Диамантите са вечни"

Шърли Беси е от изпълнителите, радвали се на дългогодишна слава и възход в творчески аспект. Певицата от Уелс става популярна през 50-те години на м.в. и поддържа славата си активно повече от половин век. Шърли Беси е избрана от ЮНЕСКО за творец на мира...

публикувано на 15.03.18 в 09:20
Одисей и сирените - изображение върху старогръцка ваза

Митологични образи - Одисей хитроумният

Одисей е сред най-популярните Омирови герои. Един от най-активните и атрактивни участници в Троянската война, създателят на легендарния Троянски кон. Той преминава през безбройни приключения - в рамките на 10-годишната война и последвалите още 10 мъчителни..

публикувано на 11.03.18 в 09:10
Нанси Уилсън

Нанси Уилсън – момичето с медения глас

Американската джаз певица Нанси Уилсън издава повече от седемдесет албума, спечелила е три награди "Грами" и е обявена за „съвършената“ певица на блус, джаз и R&B музика. Но истината е, че джазът е най-силната ѝ страна. Родена на 20 февруари 1937 г.,..

публикувано на 08.03.18 в 10:55