Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Елиана Захариева, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова
Публикации
Джордж Гершуин

Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Ела Фицджералд, Йехуди Менухин и Стефано Грапели изпълняват пиеси от Джордж Гершуин

В „Звукови хроники“ ще слушате музика, специално подбрана от творчеството на американския композитор Джордж Гершуин. Ще се насладим на прекрасния тембър на Ела Фиджералд, както и на цигулковия дует Стефан Грапели и Йехуди Менухин. Двамата записват чудесен..

публикувано на 27.04.17 в 10:20
Дюк Елингтън и биг бенда му (17 септември 1965 г.)

Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Дюк Елингтън – Duke Ellington’s Sacred Concert

През 1923 година Дюк Елингтън създава собствен биг бенд, който ръководи до смъртта си. С участията на състава в Cotton Club, Елингтън, както и бенда му добиват огромна популярност. В началото на 30-те, преди Втората световна война изнасят концерти и в..

публикувано на 21.04.17 в 08:50

Звукови хроники „Жени композиторки“: Изабела Леонарда

Италианката Изабела Леонарда – музата от Новара, е една от най-продуктивните жени композитори и музикални педагози от епохата на барока. Творчеството ѝ е предимно на духовна тематика – 20 опуса с над 120 мотети, 18 духовни концерти, 17 меси, 12 сонати, 11..

публикувано на 20.04.17 в 08:55

Звукови хроники „Жени композиторки“: Касия

Касиани Константинополска или Касия е византийска средновековна поетеса, една от първите жени композиторки, игуменка и химнограф. Изследователите на творчеството й смятат, че има над 50 химна, като 23 от тях са включени в богослужебните книги на..

публикувано на 18.04.17 в 09:35

Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Биг бенд на БНР

Този петък (14 април) в предаването „Звукови хроники“ ще слушаме музика, изпълнена от един от водещите състави в България – Биг бенда на БНР. Той е основан през 1960 година на националния ни празник – 3 март. Създаването му във време на система,..

публикувано на 13.04.17 в 10:45
Франц Шуберт

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма“: „Зимен път“ от Шуберт по стихове на Вилхелм Мюлер

„Зимен път“ по стихове на Вилхелм Мюлер е последният голям вокален опус на Шуберт. Той е типично романтична творба – с идеята за самотата и страданието. В този цикъл, за разлика от „Хубавата мелничарка“, то е доведено до краен предел. Сюжетът тук е условно..

публикувано на 10.04.17 в 08:05

Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Биг бендът на Чарлз Мингъс

Днес ще слушаме музика, изпълнена от Биг бенда на един от големите американски контрабасисти Чарлз Мингъс . Записите са от концерт на формацията, събрани в двойния албум In Time. Мингъс събира на една сцена значими имена от историята на съвременния джаз..

публикувано на 07.04.17 в 08:15
В „Звукови хроники“ слушаме изпълнения на Александрина Милчева

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма“: „Любовта и животът на жената“ от Роберт Шуман

Цикълът, опус 42, е по стихове на Шамисо. Аделберт Шамисо е немското име на френския аристократ Луи Шарл Аделаид де Шамисо. Семейството му е избягало в Германия по време на Терора във Франция. Младият Шамисо живее типичен живот на романтичен авантюрист:..

публикувано на 03.04.17 в 08:10

Владимир Радулов

Този петък в предаването „Звукови хроники“ ще чуете изпълнения на българския Рей Чарлз, джаз пианиста Владимир Радулов . Общото между тях не е факта, че са незрящи, а друго  много по-важно – любовта и на двамата към джаз музиката, и по-конкретно към..

публикувано на 31.03.17 в 08:00

Звукови хроники „Жените композиторки“: Антония Бембо

Италианската певица и композиторка Антония Падоани Бембо е родена около 1640 година във Венеция в семейството на доктор Джакомо Падоани и Диана Парески. Историята мълчи относно подробности в нейния личен и творчески живот. През 1659 година се омъжва за..

публикувано на 30.03.17 в 08:05