Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Елиана Захариева, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова
Публикации

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Вълшебникът Моцарт и веселякът Пуленк

Класика и съвременност - изтънчената магия на Моцартовото вокално творчество и един вокален стил, в който самият Пуленк се е стремил да деформира звуците и думите, да смесва вулгарни хармонии с изтънчени такива, да е пълен с щури идеи, да прилича малко на..

публикувано на 26.06.17 в 08:30
 Джон Скофийлд

Звукови хроники: Джон Скофийлд

Американският китарист Джон Скофийлд е един от най-добрите фюжън китаристи от средата на 80-те години на миналия век. Наред с друг голям китарист - Пат Матини, интересите и възможностите на Скофийлд покриват целия стилов периметър на китарата в джаза – от..

публикувано на 23.06.17 в 09:10
Сюзън Бронфийлд

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Вокални виждания през погледа на Флорестан

Това беше един от концертите на фестивала „АмБъл”, 2011 г.: песни за глас и пиано от Стефания де Кенеси, Рут Крофърд Сийгър, Димитър Ненов, Либи Ларсен. Проектът „Флорестан” е институция в САЩ, която насърчава развитието на художествената песен,..

публикувано на 19.06.17 в 08:30
Майлс Дейвис

Звукови Хроники: Майлс Дейвис

Този път ще отделим специално внимание на великият американски джаз музикант Майлс Дейвис. Невероятен тромпетист и композитор, наред с Луис Армстронг и Дизи Гилеспи, той е причисляван към тримата най-добри джаз тромпетисти в света до сега. Израснал в Ийст..

публикувано на 15.06.17 в 09:35
Борис Христов

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Големите майстори на малката вокална форма - Борис Христов и руската песен

Интересът на великия бас към руското вокално творчество продължава след осъществяването на грандиозния му замисъл - запис на 4 грамофонни плочи на песни на Мусоргски. Следват плочи с песните на останалите членове на Могъщата петорка, по-нататък и на..

публикувано на 12.06.17 в 10:20
Борис Христов в ролята на Борис Годунов

Звукови хроники „Големите майстори на малката вокална форма”: Борис Христов и Могъщата петорка

През 1953-57 г. великият бас реализира една голяма своя идея - запис на 4 грамофонни плочи на песните на Мусоргски. В книжното тяло към този грандиозен албум публикува бележки и анализи на отделните песни - направени са от самия него. Пак той осигурява..

публикувано на 29.05.17 в 08:30

Звукови хроники: Бебел Жилберто

Бразилката Бебел Жилберто продължава традицията на боса нова, стил, до голяма степен създаден от нейния баща Жоан Жилберто. Разбира се, тя като един млад човек, много успешно го обновява и пресъздава по свой начин, използвайки освен акустични, и..

публикувано на 25.05.17 в 11:00
Тереза Кареньо.

Звукови хроники „Жените композиторки”: Тереза Кареньо

Мария Тереза Кареньо Гарсия де Сена - венецуелската пианистка, певица, композиторка и диригентка е наричана „кралицата и Валкюрата на пианото”. Този прякор символизира не само нейната огромна творческа енергия в изпълнителското и композиторското поприще, но..

публикувано на 24.05.17 в 10:00
Сюзън Бронфийлд

Звукови хроники „Магията на камерната песен”: Страници из българската класика

Димитър Ненов и Любомир Пипков - двама от майсторите на камерната песен. Песните от Димитър Ненов са по стихове на Елисавета Багряна, изпълнени от американското сопрано Сюзан Бронфийлд . Тя е сред авторите на интересния американски проект „Флорестан”. Този..

публикувано на 22.05.17 в 08:30

Звукови хроники: Жоан Жилберто

Жоан Жилберто е бразилският китарист, певец, композитор и текстописец. Заедно с Антонио Карлос Жобим, той е един от създателите на популярния и много обичан музикален жанр боса нова. Музиката е част от живота на Жоан още от неговото детство. Получава..

публикувано на 18.05.17 в 12:00