Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Светлана Димитрова, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова

Публикации

Стенли Кларк

Стенли Кларк

Стенли Кларк е един от виртуозите, които изглаждат облика на новото направление фюжън в началото на 70-те.Завършил музикална академия в родната Филаделфия, той бързо се прочува сред джазмените като една от големите надежди сред басистите от новото..

публикувано на 21.02.19 в 09:10
Марин Големинов

Фолклор и композиторско творчество – три различни точки на света – Аржентина, Великобритания, България

Аржентинецът Луис Хианео е от поколението композитори, които консолидират националната музика с високите естетически стандарти на европейската музика от началото на ХХ в. Влиянията са взаимни: Европа дава, но и получава импулс от богатата презокеанска..

публикувано на 18.02.19 в 09:10

Стен Гец

Боса нова – понятието означава „ново вълнение“, „ ново чувство“ на португалски език и представлява съчетание на ритъма на самбата с джаз импровизацията. Един от основателите на боса нова като музикален стил в джаза е Стен Гец. Боса нова се заражда в..

публикувано на 14.02.19 в 09:10
Маккой Тайнър

Маккой Тайнър

Маккой Тайнър - независимо, че неговото име най-често се спряга до това на Джон Колтрейн – има солови албуми, много авторски пиеси, както и колаборации с други световноизвестни джазмени. Всъщност, Маккой Тайнър е до Джон Колтрейн пет години от кариерата..

публикувано на 07.02.19 в 09:05

Фолклор и композиторско творчество: Сюитата – български варианти

Романтизмът и следващите епохи разширяват неимоверно порядъка, който е заложен в старата сюита. Към основните танци – алеманда, куранта, сарабанда, жига се прибавят нови и нови. Високият барок – особено Бах с партитите си, се издига над земното притегляне..

публикувано на 03.02.19 в 14:55

Джон Колтрейн

Пътят на Джон Колтрейн не е лесен и утъпкан. За разлика от всички други големи музиканти, той привлича вниманието едва към своята 29, 30-годишна възраст, късна за музикално откритие или пробив на талант. Звездата му изгрява тогава, но в следващите 10..

публикувано на 31.01.19 в 09:45
Самуел Шайдт

Фолклор и композиторско творчество – Сюитата

„Сюита“ – от френски: „редица“, „последователност“. За първи път в 1557 г. Етиен дю Тертр публикува под това заглавие чифт танци. В 17 в. във Франция и почти веднага из цяла Европа сюитата бележи ранен разцвет. Старата сюита е последование от танци –..

публикувано на 27.01.19 в 12:15

Лили Илиева и „Минимум квартет“

Както знаем, джазмузиката е свобода, форма на изразяване, покорила джазмените от нейното създаване. Джазпевица Лили Илиева, заедно с музикантите от „Минимум квартет“ пресъздаде това усещане през миналото лято по повод, представянето на дебютният..

публикувано на 24.01.19 в 09:50

Фолклор и композиторско творчество – Рапсодия

Рапсодията е много популярна при романтизма – едночастната форма предлага свободно контрастно развихряне на различни фолклорни мотиви. А самият фолклор е на особена почит у романтиците. Запазва популярността си и през ХХ в. – тогава сред обикнатите..

публикувано на 20.01.19 в 10:25

Mind Trips: Винаги намираме верния път

„Около 10 години изминаха от последното участие на Mind Trips. Но с днешната дата мога да кажа, че това беше едно затишие пред буря“ – това са думи на Ясмин Исинов – кийбордист на Mind Trips, който говори за третия албум на формацията, MY. „На промоцията на..

публикувано на 17.01.19 в 10:15