Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Елиана Захариева, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова
Публикации

Забравени оперни страници: „Вълшебната флейта“ на Моцарт в Държавна опера - Русе

През този месец ще припомняме някои позабравени записи и изпълнители. А те не са от тъй отдавна. Годината е 1990 и на 18 октомври в Русе се играе операта „Вълшебната флейта“ на Моцарт. Дирижира Милен Начев, участват хорът и оркестърът на русенската опера,..

публикувано на 19.10.17 в 14:10

Джеймс Браун

Eдин от значимите вокалисти от соул сцената Джеймс Браун – американски певец, композитор, музикален продуцент и шоумен, смятан за една от най-влиятелните фигури в поп музиката. Той често е наричан „Кръстникът на соула“ заради силното влияние, което оказва..

публикувано на 19.10.17 в 09:30

Митологични образи: Нишката на Ариадна

Ариадна е дъщеря на царя на Крит - Минос. Синът на Минос е убит от атиняните след успешно участие в Панатинските игри. За наказание Минос изисква от тях всяка година да предоставят на Минотавъра, който обитава Лабиринта, построен от Дедал, 7 атински младежи..

публикувано на 15.10.17 в 09:05
Албърт Кинг

Албърт Кинг

Блус музиката е в основата на много жанрове, които знаем и слушаме днес. От блуса започва развитието и на вокалния и инструментален джаз. Един от най-великите блус музиканти, познат на цял свят е Би Би Кинг, а до него се нареждат още Фреди Кинг и Албърт Кинг..

публикувано на 12.10.17 в 10:05
Ета Джеймс

Ета Джеймс - един невероятен глас

Блус, R&B, рокендрол, джаз, соул и госпъл, четирикратна носителка на Грами, включена в залата на рокендрол славата през 1993 година. Това е Ета Джеймс - един невероятен глас на една по-невероятна блус певица. Тя прави първите си стъпки в музиката на..

публикувано на 05.10.17 в 12:23
Фрагмент от картината „Прометей дава огъня на хората” на Хайнрих Фюгер (ок. 1817 г.).

Звукови хроники „Митологични образи”: Прометей

Прометей - титанът, вечният бунтар, който се противопоставя на Зевс, е един от най-притегателните образи в изкуството за художници, поети, композитори от всички епохи. Привлекателен е с бунта и саможертвата - противопоставя се на боговете в името на хората,..

публикувано на 02.10.17 в 08:00
Джак ДеЖонет

Джак ДеЖонет

Представяме ви музика, изпълнена и композирана от Джак ДеЖонет - един от най-добрите барабанисти на съвременния джаз, повлиял изключително много на фюжън стила в жанра. Той не е само виртуоз като изпълнител, но си спечелва заслужена и световна..

публикувано на 28.09.17 в 10:20
Концерт на естрадно-духов оркестър „Севлиево” с гост-солист Людмил Георгиев

Портрет на Людмил Георгиев

Преди 14 години, на 73 години от този свят си отиде най-популярният български саксофонист и джаз музикант Людмил Георгиев. Меломаните със сигурност ще запомнят Саксофона или Людмата, както приживе го наричаха приятелите, като един от най-големите джаз..

публикувано на 21.09.17 в 14:05
Плакат за „Нестинарка

Звукови хроники „Музикални фамилии": Големинови - Марин Големинов и езичеството

Марин Големинов получава много сериозно музикално образование в София, продължава го в Париж и в Германия. Скола канторум, където отива с подобаващо самочувствие на образован млад музикант, завършва със златен диплом. Дипломната му работа е Първи струнен..

публикувано на 14.08.17 в 11:25

Звукови хроники „Биг бенд и джаз – музикално разнообразие и динамика“: Биг бендът на Чарлз Мингъс

Днес ще слушаме музика, изпълнена от Биг бенда на един от големите американски контрабасисти Чарлз Мингъс . Записите са от концерт на формацията, събрани в двойния албум In Time. Мингъс събира на една сцена значими имена от историята на съвременния джаз..

публикувано на 11.08.17 в 09:35