Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Светлана Димитрова, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова

Публикации

Емил Табаков

90 години Софийска филхармония – 5 част

Спомени на Богомил Караконов, който казва: „Емил Табаков изработи много добре оркестровия звук. При него звукът на оркестъра се промени. Той целенасочено работеше за това, искаше го и го постигна. Оркестърът получи голям международен приз за записа на..

публикувано на 17.04.19 в 09:35
Димитър Манолов

90 години Софийска филхармония – 4 част

Ето какво си спомня обоистът Георги Йоцов: „Димитър Манолов дойде през 1971 г. във филхармонията след като Константин Илиев напусна. Предстоеше ни голямо договорено турне в Англия. Ние му възложихме големи надежди и той ги оправда. Неговото кръщение беше..

публикувано на 15.04.19 в 09:05

Ерик Клептън

Ерик Клептън е единственият изпълнител, който е вписван три пъти в Залата на славата на рокендрола. Оставяйки значима следа в историята на блуса и музиката въобще, той е считан за един от най-важните и влиятелни китаристи на всички времена, заемайки второ..

публикувано на 12.04.19 в 08:30

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“: География на Испания – Исак Албенис

Албенис, един от най-значимите испански композитори, е роден в Жирона, Каталуния, на 29 май 1860 г. Започва блестящата си кариера като пианист на 9 години – обикаля Европа, Северна и Южна Америка. Като млад композитор попада под влиянието на Фелипе..

публикувано на 07.04.19 в 10:00

Б. Б. Кинг

„Ами, разбира се, че блусът е чувство. Но с него може да се напише история. Понякога се чувстваш добре, понякога – зле, но блусът е винаги за някой, когото обичаш, или за някой, който те е изоставил“ – това са думи на Букър Уайт, които биха могли да покажат..

публикувано на 05.04.19 в 08:30

Беси Смит

Беси Смит – първата певица в историята на блуса, постигнала всеобщо признание. Със своя плътен, мощен глас и завладяваща емоционалност Беси Смит се е превърнала в символ на афро-американската музика и остава в блус историята като „Императрица на блуса“...

публикувано на 28.03.19 в 08:45

Бети Картър

Бети Картър е единствената, която не прекланя глава пред законите на шоубизнеса, не допуска компромис, дори след като става ясно, че звукозаписните компании ще се разпореждат с музиката й, независимо нейните желания. Така тя създава своята..

публикувано на 21.03.19 в 14:25
Добрин Петков

90 години от създаването на Софийската филхармония – 3 част

Ето какво си спомнят четирима музиканти, които по това време са били в оркестъра - Михаил Чакъров, Богомил Караконов, Георги Йоцов и Георги Велков: „И двамата бяха големи личности. Всеки със собствения си характер. Без съмнение Константин Илиев..

публикувано на 20.03.19 в 13:02
Константин Илиев

90 години от създаването на Софийската филхармония – 2 част

От 1956 до 1972 начело на Софийската филхармония е Константин Илиев, който си спомня: „Филхармонията беше моделът, по който ние по-младите диригенти започнахме да създаваме симфонични оркестри в другите градове в страната. Ние нямахме никакъв..

публикувано на 14.03.19 в 09:20
Шер

Шер

Шерилин Саркисян или добре познатата Шер, с арменски произход по бащина линия и чероки-индианка по майчина линия. Носителка е на наградите Оскар, Грами, Тони, Еми, Златен глобус, както и има звезда на Алеята на Славата в Холивуд. Родена да бъде звезда, Шер..

публикувано на 14.03.19 в 09:15