Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Светлана Димитрова, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова

Публикации

Рено Гарсия Фонс (в средата)

Рено Гарсия Фонс

„Срещата ми с контрабаса беше любов от пръв поглед. От няколкото минути, прекарани с контрабаса на един приятел, разбрах, че това е инструментът, на който щях най-пълноценно да се изразявам отсега нататък“ – това са думи на Рено Гарсия Фонс . Французинът..

публикувано на 03.05.19 в 08:30

Звукови хроники „Приказни герои, претворени в музика“: Приказно-фантастични същества в музиката

Феи, русалки, джуджета, гноми, тролове, сирени… Многобройни са названията на фантастичните същества, които откриваме в митологията, народния епос, че дори и нови, измислени от творците образи. Поетични, визуални и музикални творби ни представят огромно..

публикувано на 02.05.19 в 09:57

Каунт Бейзи

Уилям „Каунт“ Бейзи или познат само като Каунт Бейзи, е американски джазпианист и композитор. В продължение на почти 50 години той ръководи своя оркестър „Каунт Бейзи Оркестра“, чрез който стават известни много изявени музиканти, като саксофонистите..

публикувано на 26.04.19 в 08:30
Йордан Дафов

90 години Софийска филхармония – 6 част

Ето как той представя състава: „Симфоничният оркестър е 116 души, има два духови квинтета, 1 брас колегиум, няколко струнни триа, квартети и други формации, 1 камерен оркестър от 13 души, който при необходимост може да стане симфониета, БХК „Светослав..

публикувано на 22.04.19 в 09:40

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“ – Испански вдъхновения

Испанският колорит е бил привлекателен за многобройни творци; бил е идеализиран, изпълнен с огнени ритми и искрящо вино... Романтиците се вдъхновяват от прекрасните, тайнствени сеньори, мъжествените тореадори, огнени, фатални любови. Импресионизмът бележи..

публикувано на 21.04.19 в 10:00

Карлос Сантана

Карлос Сантана е роден в Мексико преди 72 години. Когато през лятото на 1969 г. една неизвестна група довежда до екстаз многохилядната публика на фестивала Удсток, рокмузиката неусетно разширява границите си. Макар във времето Сантана да е по-разпознаваем..

публикувано на 19.04.19 в 08:30
Емил Табаков

90 години Софийска филхармония – 5 част

Спомени на Богомил Караконов, който казва: „Емил Табаков изработи много добре оркестровия звук. При него звукът на оркестъра се промени. Той целенасочено работеше за това, искаше го и го постигна. Оркестърът получи голям международен приз за записа на..

публикувано на 17.04.19 в 09:35
Димитър Манолов

90 години Софийска филхармония – 4 част

Ето какво си спомня обоистът Георги Йоцов: „Димитър Манолов дойде през 1971 г. във филхармонията след като Константин Илиев напусна. Предстоеше ни голямо договорено турне в Англия. Ние му възложихме големи надежди и той ги оправда. Неговото кръщение беше..

публикувано на 15.04.19 в 09:05

Ерик Клептън

Ерик Клептън е единственият изпълнител, който е вписван три пъти в Залата на славата на рокендрола. Оставяйки значима следа в историята на блуса и музиката въобще, той е считан за един от най-важните и влиятелни китаристи на всички времена, заемайки второ..

публикувано на 12.04.19 в 08:30

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“: География на Испания – Исак Албенис

Албенис, един от най-значимите испански композитори, е роден в Жирона, Каталуния, на 29 май 1860 г. Започва блестящата си кариера като пианист на 9 години – обикаля Европа, Северна и Южна Америка. Като млад композитор попада под влиянието на Фелипе..

публикувано на 07.04.19 в 10:00