Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Светлана Димитрова, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова

Публикации

Фолклор и композиторско творчество – Панчо Владигеров и необятния свят на фолклора

Панчо Владигеров е роден на 13 март 1899 г. в Цюрих, но детството му протича в Шумен – родното място на бащата, на дедите. От там, от гласовитите си предци, по-късно от общуването с любимия учител Добри Христов той наследява любовта,..

публикувано на 11.03.19 в 11:10
Лиса Стенсфийлд

Лиса Стенсфийлд

Лиса Стенсфийлд e родена в Манчестър през 1966 г. Тя е едва на 14 години, когато се качва на музикалната сцена, печелейки състезание за млади таланти. Четири години по-късно става вокал на триото Blue Zone. Любимите ѝ стилове са соул, ритъм енд блус и поп..

публикувано на 07.03.19 в 09:10
Саша Попов (вдясно) с Панчо Владигеров

90 години Софийска филхармония - 1 част

90 години Софийска филхармония . Впечатляващ юбилей за първия оркестър на страната ни. У нас музикална култура в класиката започва в края на 19 в. Първата българска опера е написана през 1899 г., а първата българска симфония през 1912 г. В началото на..

публикувано на 06.03.19 в 14:45

Под знака на 23-ия София филм фест с неговите музикални герои и акценти

Международният София филм фест е безспорно най-значимото киносъбитие у нас, което всяка година през март събира киномани, специалисти и творци, за да им предложи премиерни и позабравени кино заглавия от всички краища на света, игрални и документални..

публикувано на 04.03.19 в 09:10
Арета Франклин

Арета Франклин

Арета Франклин - американска певица, пианистка и композитор, призната за една от основните фигури в соул музиката. Тя дава своя принос за джаз музиката, ритъм енд блус, както и за традиционния негърски госпъл. Наричат я The Queen Of Soul или Lady Soul,..

публикувано на 28.02.19 в 09:05
Игор Стравински

Фолклор и композиторско творчество – Игор Стравински и руската старина

В блестящата си книга за Игор Стравински Андре Букурещлиев припомня една вече позабравена схема за дълбоко автентично руския Стравински в първите му произведения, който по-късно заменя националната си вярност с космополитизъм. Дали националната..

публикувано на 25.02.19 в 10:05
Стенли Кларк

Стенли Кларк

Стенли Кларк е един от виртуозите, които изглаждат облика на новото направление фюжън в началото на 70-те.Завършил музикална академия в родната Филаделфия, той бързо се прочува сред джазмените като една от големите надежди сред басистите от новото..

публикувано на 21.02.19 в 09:10
Марин Големинов

Фолклор и композиторско творчество – три различни точки на света – Аржентина, Великобритания, България

Аржентинецът Луис Хианео е от поколението композитори, които консолидират националната музика с високите естетически стандарти на европейската музика от началото на ХХ в. Влиянията са взаимни: Европа дава, но и получава импулс от богатата презокеанска..

публикувано на 18.02.19 в 09:10

Стен Гец

Боса нова – понятието означава „ново вълнение“, „ ново чувство“ на португалски език и представлява съчетание на ритъма на самбата с джаз импровизацията. Един от основателите на боса нова като музикален стил в джаза е Стен Гец. Боса нова се заражда в..

публикувано на 14.02.19 в 09:10
Маккой Тайнър

Маккой Тайнър

Маккой Тайнър - независимо, че неговото име най-често се спряга до това на Джон Колтрейн – има солови албуми, много авторски пиеси, както и колаборации с други световноизвестни джазмени. Всъщност, Маккой Тайнър е до Джон Колтрейн пет години от кариерата..

публикувано на 07.02.19 в 09:05