Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Светлана Димитрова, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова

Публикации

Андреа Бочели

Андреа Бочели и Барбра Стрейзънд

Андреа Бочели е италиански оперен певец, тенор. Световноизвестен изпълнител, добре познат от роли в оперите „Бохеми“, „Тоска“ и „Трубадур“. Изпълнявал е дуети със Селин Дион, Кристина Агилера, Лаура Паузини и други. Има издадени 20 албума, от които са..

публикувано на 21.12.18 в 08:30
Аарон Копланд

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“ - Гласове от Америка: Аарон Копланд

Американската нация, конгломерат от множество нации и етноси, намерили нова родина в тая точка на света, създава постепенно и своя култура. На базата на онова, което всеки етнос, акостирал на гостоприемния американски бряг, носи като бит и душевност,..

публикувано на 16.12.18 в 10:30

Ариана Гранде и Сий Ло Грийн

Ариана Гранде е американска актриса, певица и автор на песни. Тя започва кариерата си през 2008 г. в мюзикъла „13“, на Бродуей. Издава четири студийни албума. Първият от тях е озаглавен Yours Truly и излиза през 2013 година. Дебютира под номер 1 в..

публикувано на 13.12.18 в 13:30

Звукови хроники „Фолклор и композиторско творчество“ – звуци от Аржентина

Процесите на изграждането на аржентинската професионална музикална култура са като при всяка млада национална култура – в т.ч. и българската: дълбока връзка с националния фолклор във всички пластове и разновидности. Т.н. генерацията на столетието –..

публикувано на 09.12.18 в 10:30

Ал Жеро и "Чикаго" – Коледа

Днес ще се насладим заедно на някои от най-известните песни, посветени на Коледа, в изпълнение на Ал Жеро и група „Чикаго“ . Ще припомня, че Ал Жеро е американски джазпевец и музикант от френско-креолски произход. Професионално се занимава с джаз музика..

публикувано на 07.12.18 в 08:30

Музикалните изкушения на „Киномания 2018“

Макар че, за разлика от своя с 10 години по-малък събрат „София Филм Фест“, не започва като музикално-филмов фестивал, а като световна кинопанорама, в „Киномания“ музиката винаги е била на почит. Ще припомним, че именно софийският есенен кинофорум бе..

публикувано на 04.12.18 в 09:05
Ани Ленъкс

Ани Ленъкс – певицата, която печели "Оскар" за песента си във филма "Властелинът на пръстените: Завръщането на краля"

Характерният тембър на шотландската Ани Ленъкс е лесноразпознаваем. Началото на музикалната си кариера тя поставя с участието си в британската поп група „Туристс“. По-късно, заедно с Дейвид Стюарт, Ани Ленъкс основава култовия дует „Юритмикс“ – един от..

публикувано на 29.11.18 в 09:15
Моцарт, Хайдн и Бетовен

Виенските класици

Виенските класици довеждат до съвършенство сонатната форма, основана на хармонична симетрия, контрастност в темите и разработките – форма универсална, неподлежаща на национални ограничения. Взирането в т.нар. "национален колорит" ще дойде по-късно, при..

публикувано на 26.11.18 в 11:50
Ениа

Ениа

Нежният ангелски глас на Ениа няма как да остане незабелязан. Въздушни вокали, които плуват в море от електронни звуци – така може да се опише гласът й. Макар че тя изгря на световната музикална сцена преди доста години решихме в "Звукови хроники"  да чуем..

публикувано на 22.11.18 в 09:05
Франсис Пуленк, Мануел де Фая, Морис Равел

Де Файя, Равел, Пуленк – три различни погледа

След романтичната „обсебеност“ от фолклора, в който творците намират изгубени национални и човешки ценности, композиторите от началото на ХХ в. и по-нататък излизат извън националните граници в търсене на колорит, нови идеи. Испанското по традиция..

публикувано на 19.11.18 в 09:05