Звукови хроники (1001 защо – Ефир знание)

от понеделник до петък
от 17.30 до 18.00 часа
Теми от историята на класическата, поп и рок музика, история на филмовата и театралната музика.
Екип: Елена Хубанова, Даниела Найденова, Наталия Илиева, Светлана Димитрова, Дарина Христова, Янина Богданова и Сибила Лилова

Публикации

Един от първите български професионални композитори - Панайот Пипков, създател на химна

Китката – романтичното детство на българската професионална музика

Петко Наумов, Димитър Хаджигеоргиев, Александър Кръстев, Емануил Манолов, Панайот Пипков – първите български професионални композитори, получили началното си музикално образование предимно от чешки музиканти, които около Освобождението пристигат в..

публикувано на 12.11.18 в 08:20

Сузан Вега

Сузан Вега е американска певица и китаристка, автор на музика и текстове, тя е и музикална продуцентка, позната най-вече с еклектичната си, вдъхновена от фолклора поп и рок музика. Автор е на осем студийни албума (към септември 2016 г.). Две от песните..

публикувано на 09.11.18 в 11:20
Кронос квартет по време на записи, 2012 г.

Фолклорни фантазии на квартет „Кронос“ – ІІ

Уникалността на квартета не е просто в перфектното свирене – тя е в амбицията за съзидание, за постоянно творчество; амбицията да облича в музика всяко явление, да превръща музицирането в средство за общуване. За „Кронос“ фолклорът е не само модел, той е..

публикувано на 05.11.18 в 10:10
Ерика Баду у нас, на фестивала Елевейшън през 2102

Ерика Баду

Ерика Аби Райт, по-известна със сценичното си име Ерика Баду е американска певица, носителка на награда Грами, авторка на песни, продуцент, активист и актриса. Африканските й корени са основата, върху която изгражда стилистиката си – от музиката до външния..

публикувано на 02.11.18 в 10:30
Дейвид Харингтън, Джон Шерба, Ханк Дът и Съни Янг

Фолклорни фантазии с квартет „Кронос“

В 45-годишното си съществуване уникалната институция „Кронос“ създава и нова публика, и нов музикален продукт. „Кронос“ руши граници между жанровете, между публика и изпълнители. Провокира и толерира типичното за американеца любопитство – да види как..

публикувано на 29.10.18 в 09:10

Кийт Джарет

Кийт Джарет – личност, допринесла невероятно много за съвременното и модерно джазово звукоизвличане. Той е американски джаз и класически пианист и композитор, родом от Елънтаун, САЩ. Утвърждава се в света на джаза и класическата музика в началото на 70-те...

публикувано на 26.10.18 в 10:10

Фолклор и композиторско творчество

На международния фестивал за съвременна клавирна музика прекрасният арменски пианист Хайк Меликян изпълни – в рамките на разнообразна стилистично програма – две творби от арменски композитори: Соната – посвещение на Комитас от Арутюн Делалян и Шест..

публикувано на 22.10.18 в 10:15

Чарли Хейдън

Джазмен, определен от сп. "Тайм" за "един от най-надарените и смели джаз музиканти", това е Чарли Хейдън. За съжаление той си отиде от този свят неотдавна, на 76 г. Последният му албум носеше заглавието "Last Dance" - може би усещане за пътя към друг свят...

публикувано на 19.10.18 в 10:25
Уинтън Марсалис

Уинтън Марсалис

Уинтън Марсалис е роден в люлката на джаза – Ню Орлиънс. Има късмет да расте и в семейство на музиканти. Баща му Елис Марсалис – младши, е професионален джаз пианист и учител по музика. Свири в биг-бенда на знаменития през 60-те години на 20 век тромпетист..

публикувано на 12.10.18 в 11:20
Питер Паул Рубенс,

Фолклор и композиторско творчество – Ла фолиа

Произхожда от Иберийския полуостров – към 15 век. Португалецът Жил Висенте в книгата си "Ауто де Сибила Касандра" описва фолиа като бърз селски танц с травестия. Участниците – мъже, предрешени като жени, изпадат в транс от шума на ударни и струнни, от..

публикувано на 08.10.18 в 08:05