Проф. Красимир Калинов: Трябва да се експериментират предварително начините на разпределение на мандатите

Снимка: Радио Видин

В края на деня се очаква Централната избирателна комисия да обяви разпределението на депутатските мандати. Бившият член на ЦИК, проф. Красимир Калинов, подчерта, че системата, която страната ни използва, за да изчисли кой ще стане депутат и коя партия колко народни представители ще има, допуска изкривявания. Така, на практика, един депутат от една партия може да влезе в парламента със 100 гласа, а друга партия да има нужда от няколко хиляди гласа, за да получи мандат.
В Германия смениха тази система. Специално за българските условия има по-важно нещо. Има 4-5 места, които идват от чужбина, откъдето идва изкривяването в някои райони. На миналите избори проблем беше Видин. ДПС спечели мандат с 300 души. Но зад тях стоят хората, които са гласували извън България. Да се прецени, че този начин не отговаря на съвременните условия и да се промени, ако трябва. Навсякъде, където се е получил максимален брой мандати, системата е такава, че играе само  с остатъци. 
На въпроса дали може да се оспори преразпределението на гласовете, проф. Калинов каза: Не може да се оспорва преразпределението. Това е технология, която е известна отдавна. 
А дали е удачно да се въведе  нов – 32-ри избирателен район? За да се въведе 32 – район, ще има нови проблеми.
Да не се фиксира броят на мандатите предварително. Това може да е едно от решенията. Но в тази посока нито едно решение не е добро.
В България хората, които се занимават с това, не експериментират предварително решенията си, посочи като основен проблем проф. Калинов.


Интервюто на Таня Величкова с проф. Красимир Калинов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!