Официално стартира предизборната кампания за президентския вот и информационно-разяснителната кампания за референдума

Снимка: БГНЕС

Започва предизборната кампания на кандидатите за президент и вицепрезидент, както и информационно-разяснителната кампания за референдума на 6 ноември. Основното правило, което е задължително за участниците, е да няма смесване на двете кампании.

Какво е новото в правилата според изменените текстове в Изборния кодекс - говорителят на ЦИК Александър Андреев обобщи забраните в следващия месец:

Не може да се използват в агитационни материали българското знаме и българският герб, знамената на чужди държави, както и не може да се извършва агитация от лица, които са ангажирани в религиозен обред, като самото извършване на религиозния обред не е агитация. Всеки един от кандидатите има право до еднакъв достъп до информация, да провежда събрания за предизборна агитация, като се спазват, разбира се, разпоредбите на закона.

Андреев обясни и какво е важно да знаят сънародниците ни в чужбина, които искат да участват в изборите и референдума. До 11 октомври те трябва да подадат заявленията си за гласуване:

Българските граждани, които желаят да упражнят своето право на глас в чужбина, могат да подадат заявление за разкриване на секция в мястото, където те се намират или пък, за да бъдат включени в списъците за гласуване извън страната, като подадат това заявление или чрез страницата на ЦИК, където има рубрика "Гласуване в чужбина", там има електронния формат на заявлението, което могат да попълнят, или пък да го попълнят чрез дипломатическото и консулското представителство, за да може да бъдат включени и в списъка за гласуване извън страната. Тези заявления служат, както за разкриване на секции, ако са повече от 60 за определено място, така и за включване на избирателите в списъка за гласуване.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!