Какви са невербалните послания на кандидатите за президент

Доц. Андреана Ефтимова от ФЖМК на СУ, която е специалист по невербална комуникация, коментира в ефира на "Хоризонт" изминалата предизборна кампания, като открои няколко групи кандидати – първо професионалните политици, при които не е имало нарушаване на вече изработения невербален имидж, без агресивни и недопустими прояви в публичното пространство . Към втората група  може да се причислят такива кандидати, които са се опитали да се "превърнат" в политици по време на кампанията или такива със спорна репутация. За някои от тях доц. Евтимова спомена, че са използвали фамилиарни обръщания като   "приятелю" или " братя  и сестри", с които са се опитали да скъсят максимално дистанцията с избирателите.

За двамата кандидати, които ще се явят на балотажа в неделя, Андреана Ефтимова коментира:

Госпожа Цачева остава в добре утвърдения си образ на умерен и разумен политик, който до известна степен се възползва от т.нар. брюкселски новоговор – така определям едно политическо говорене, което се придържа съм стандарти, определени от Европа за политическо поведение, докато господин Радев, който не е професионален политик, разбира се, претърпява развитие. Той много бързо , много гъвкаво се адаптира към политическата си вече роля и мисля, че добре се справя с усвояването на един умерен тон и във вербалното, и в невербалното поведение- разбира се, се той отговаря, когато е нужно, с категоричност, която се отразява както вербално, така и невербално.

Доц. Ефтимова смята, че и до балотажа тонът на комуникация между двамата кандидати ще се задържи сравнително спокоен и коректен и дори да прехвърчат искри на противопоставяне, то ще бъде формулирано по адекватен и културен начин.

Повече от анализа на Андреана Ефтимова чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!