Ибрахим Карахасан-Чънар: Обединението на ДОСТ и НПСД е плюс за Местан

Писателят Ибрахим Карахасан – Чънар в студиото на "Познати и непознати"
Снимка: Емил Николов

Обединението на ДОСТ и Националната партия "Свобода и достойнство" е плюс за формацията на Лютви Местан, заяви в предаването "Преди всички" по "Хоризонт"  Ибрахим Карахасан-Чънар – историк, изследовател и писател:

Явно новият лидер на партията на Касим Дал - Орхан Исмаилов, е по-диалогичен и по-компромисна фигура и на практика той направи моста с ДОСТ, както станаха нещата. Според мен това е плюс на тази формация. Аз лично бях леко предубеден към шансовете на Лютви Местан, но с този акт, който стана тия дни, той има шанс да влезе в парламента.

Последните години има промяна на настроенията в Турция. Според мен и двете формации имат някакви позиции там и ще бъдат подкрепени от изселническите организации. Точно това е разковничето – в Турция ще бъде мобилизирана нашата маса с двойно гражданство, има изселнически организации, които според мен ще застанат зад двете формации, които са едно обединение.

На практика това е една нова етническа партия. Според мен обаче да не стане така, че двете – ДПС и ДОСТ, да прескочат бариерата, но да се неутрализират. Всичко е възможно, защото според мен има някакъв паритет.

Ще бъде жалко, ако новото обединение ДОСТ заиграе със същите лостове, с които играеше ДПС в провинцията. Смятам, че все пак един екип в обединението е доста силен - Касим Дал, специално той, защото той беше функционерът, който изграждаше структурите на ДПС в страната, дали той наистина ще заиграе с Лютви Местан, за които е всеизвестно, че имат търкания, дали ще съумее да мобилизира своята маса в името на Местан и новия лидер - в кавички, Орхан Исмаилов. Аз смятам че нещата няма да са цветущи, в този смисъл искам да кажа, че народът пак ще бъде проигран по някакъв начин, страхът в тези райони е много голям.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!