Борислав Ангелов: Към днешна дата по-скоро 5 формации ще влязат в парламента

Шансовете на „Да, България“, „Обединение ДОСТ“, АБВ и „Движение 21“ са малки

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Към този момент не виждам, как „Обединение ДОСТ“ ще успеят да влязат в парламента. Ще са им необходими поне 140 000 гласа. Само на Турция не могат да разчитат, само на гласове от Кърджали – също. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ политологът Борислав Ангелов

Очевидно целта е да се нанесе голям удар върху ДПС. Виждаме, че в момента ДПС, според социологическите проучвания, не се очертава като третия политически субект, което е нещо ново в България.

Според политолога „Обединени патриоти“ е коалиция, която се продължава по течението от президентските избори:

Там големият въпрос е как тази коалиция ще продължи да съществува след това, защото там имаме три различни тела, на практика. Много трудно могат да намерят общ език по много въпроси НФСБ и „Атака“. За мен, разногласията между Сидеров и Симеонов не са преминали и ще бъде много трудно на Каракачанов да намира баланса между двамата.

При парламентарните избори от голямо значение е кой ще бъде първа политическа сила, тъй като би имал „психологическо предимство“, заяви Ангелов. Той е категоричен, че ГЕРБ има повече потенциални коалиционни партньори.

Ще бъде трудно на едно разделено на три „автентично дясно“ да реализира голям изборен успех, убеден е Ангелов. Според него част от новите формации могат да станат причина някои от старите да не попаднат в НС.

До голяма степен въпросът е дали "АБВ и Движение 21“ имат потенциал да влезнат. Към този момент, аз не виждам такива. 

За мен лично, към днес, по-скоро 5 формации ще влязат в парламента – БСП, ГЕРБ, ДПС, „Обединени патриоти“ и формацията на Марешки - „Воля“. 

„Да, България“ е много шум и много малка дейност надолу – по структури и по места в страната. Залага се изключително много на PR, на медиен шум, на привличане на внимание. Въпросът е обаче, че в една кампания за парламентарни избори много голямо значение има и структурата ти по места -  кои са хората зад теб, кои работят… Те са изключително млада формация и много трудно биха събрали голяма инерция, за да могат да влязат в парламента. Ако влязат, ще е по-скоро заради грешки на останалите формации, а не толкова някакъв техен голям успех.

Ангелов очаква конфронтационна предизборна кампания, купуване на гласове и разпределение на корпоративен вот.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!