Огнян Минчев: Липсата на идейни платформи води до битпазар за политика

Не е възможно да има машинно гласуване, би поставило под въпрос самите избори

Снимка: БГНЕС


Политологът Огнян Минчев коментира в "Нещо повече" масовото политическо номадство в партийсните листи.

Има пълно изтощение на идейно-политическата легитимност на почти всички участници в изборите. Когато нямаш платформа, върху която да спечелиш доверието на избирателите, се насочваш към комбинации в рамките на политическото брокерство, отбеляза Минчев.

Това е битпазар за политика. Зад кулисите се договарят определени реалности и се оказва те да бъдат демонстрирани в изборния ден. Дали сметката ще бъде добра или без кръчмар - предстои да видим.

Намираме се в сериозна морална криза. Има и институционална криза и пълно изтощение на сегашната партийна система. БСП по принцип е кланова партия - там дори вкараха децата и внуците на бившите величия с цел да мобилизират остатъчния си ресурс, каза още политологът.

Той добави, че има доста популистки проекти от типа на Марешки. Рано или късно ще си отговорим на въпроса доколко е самостоятелен този проект.

Всичко останало е преиграване на добре познати схеми и лица, които трескаво се мъчат да се гримират и обновят чрез рекомбиниране на парчета с надежда да минат 4-те процента, отбеляза политологът.

Няма особено свежи идеи и позиции, от които да се спори. Това е първата причина за очакваната компроматна кампания. Освен това, в България набира сили мощна кампания, осъществявана чрез Путин срещу Запада. На карта е поставен шансът на България да се развие като пълноценен член на европейското семейство, смята политологът.

Има относителна умора в обществото от разговора за Държавна сигурност, отбеляза Огнян Минчев.

Не е възможно да има машинно гласуване, освен ако не се проведе по неперфектен начин, който да постави под въпрос провеждането на самите избори, каза още Огнян Минчев.

В звуковите файлове можете да чуете интервюто с Огнян Минчев, както и репортажа на Кети Тренчева, кор. на БНР в Благоевград.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!