Д. Живков: На тези избори има много сериозна поляризация по много разделителни линии в обществото

Цв. Томов: Няма сериозно основание да се говори за касиране на избори заради липсата на машинно гласуване

Р. Коларова: Поляризацията е рутинният инструмент, чрез който партиите търсят максимална мобилизация на собствения електорат

От "Лирекс" не можаха да ни дадат гаранции, че дори на 20-и март могат да доставят всички необходими машини и съответно да се извършат всички необходими дейности, които трябва, за да може на 26-и да се проведат нормални избори. Това каза за предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той уточни, че от фирмата са започнали предварителна работа веднага след решението на Административния съд и са извършили голям обем предварителна работа.

Томов коментира, че ЦИК е обсъждала дали поръчката за доставка на машини да бъде разделена на лотове, но е решено това да не бъде правено, тъй като поражда други проблеми като синхронизацията на софтуеъра между различните машини и създаването на логистика с общ координационен център и др.

Според Томов няма сериозно основание да се обсъжда възможността за касиране на резултатите от изборите заради липса на машинно гласуване. В лично качество той каза:

27 години в тази страна не се изчистиха избирателните списъци, но не обсъждаме кой знае колко въпросът дали това може да бъде повод за касиране на избори, въпреки че това много по-сериозно нарушава права и създава риск от манипулация на избори. Откакто се произвеждат избори в България, избирателите извън страната нямат равни права с тези вътре в страната. Ето и в случая те няма да могат да дадат преференциален вот, защото няма избирателен район "извън страната".

На всички български избори изборното законодателство се променя понякога дни преди произвеждането им. Така беше и през последните избори, президентските. Като че ли никой не задава публично въпроса с какъв бюджет ЦИК би могла да осигури 12 500 машини, логистика и всичко останало. Правителството каза, че ще даде нужното, но след като бяха насрочени изборите, тоест в тези два месеца, а не в предхождащите 3 години. Казвам това не за да изкарам Централната избирателна комисия цялата в бяло, а за да призова към малко повече разум и хладнокръвие. Най-малкото, което може да се каже, е, че правата на хората, записани в Конституцията, няма да бъдат нарушени, ако те нямат възможност да гласуват машинно. Според мен няма сериозно основание да се говори за касиране на избори във връзка с липсата на машинно гласуване.

Гласовете с "не подкрепям никого" ще се броят като навремето с празните бюлетини, уточни говорителят на ЦИК.

За избирателната активност те се броят! Не се броят при разпределението на действителните гласове за рекрутирането на парламентарното представителство, въпреки че имат статус на действителни гласове. Тоест, когато се изчисляват квотите на партиите, прескочили четирипроцентовата бариера, тогава тези гласове няма да се вземат предвид.

Това не означава, че тези гласове са "на боклука", коментира Томов по повод медийни публикации:

Има логика те да не бъдат взети при разпределението на гласовете. Да, вярно е, че ако те се брояха, когато се изчисляват процентите на партиите и тяхното парламентарно присъствие, реално партиите, прескочили 4-процентовата бариера, трябваше да я прескочат заедно с броенето на тези гласове, а това сега не става. Eдинственото, което става – не знам до колко това може да бъде свързано с думичката "боклук" – е, че леко намаляват шансовете на най-големите политически партии да доминират политическото пространство.

Каквито и манипулации да се правят по време на избори, те слабо влияят върху финалния политически резултат, категоричен е Томов, според когото "не е вярно, че от изборите нищо не зависи".

Политологът Румяна Коларова допълни, че българският политически живот има характерни особености, които наблюдаваме в навечерието на предсрочните избори, които са са предизвикани от криза на легитимността, а не на управлението:

Над 60 процента от избирателите предварително знаят за коя партия ще гласуват. Заради това винаги, на всички избори, въпросът как да мобилизираш собствените си избиратели, е големият въпрос. Фактически резултатът много често отразява неспособността на една или повече от една партии да мобилизира онзи електорат, който принципно се идентифицира с нея. Разбира се, в тази ситуация в момента, очевидно е, че поляризацията е рутинният инструмент, чрез който се търси максимална мобилизация на собствения електорат. Но поляризацията се сблъсква с едно друго нещо, което е характерно почти за всички избори до този момент, но за тези е очевадно – че всяка една партия се идентифицира с промяна.

Освен промяната на лицата партиите разчитат и на промяна на основните си приоритети, каза тя и посочи, че всички десни партии обещават повишаване на доходите и ограничаване на корупцията.

Досегашните големи промени в парламентарното представителство са били свързани с два процеса: поява на нова партия, обикновено влиятелна, и изчезването на стари партии. Това води до радикално разместване в парламента. Сега като че ли българският избирател вече се е ориентирал, че новата партия не му гарантира нещо ново. Освен това самите стари партии са се ориентирали, че ако залагат само на стари имена и на твърд електорат, на твърдо ядро, това няма да им гарантира съвсем успех.

Коларова изтъкна, че избирателите не прощават на политиците, които са сменили партиите си, но обикновено това се е случвало след изборите, а в момента е по-честно спрямо хората. Смяната на лагери обаче е и "един вид изграждане на мостове за бъдещи коалиции", коментира тя.

Макар контролираният вот да не е бил тема на президентските избори, явлението не е изчезнало и неграмотните български граждани на практика не разполагат с личните си документи.

Социологът Добромир Живков отчете, че на тези избори има "много сериозна поляризация по много разделителни линии в обществото":

Естествено, това е следствие и от общата геополитическа обстановка  и големите проблеми на съвремието ни, свързани, ако щете, с бежанската вълна, ако щете, свързано с общата несигурност, която наблюдаваме в света, от популизма – неговото съживяване през последните години и все по-голямата му власт.

Живков допълни, че разделението на прозападни и проруски позиции преобладава и в настоящата кампания. Той допълни, че сред хората има разочарование, че ЕС не е успял да нормализира политическия живот и да минимизира порочните управленски практики у нас.

Интервютата на Таня Величкова с Цветозар Томов, Румяна Коларова и Добромир Живков можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!