Цветан Цветков: Недекларираните предизборни дарения ще станат ясни при проверката на партийните отчети

Снимка: БНР

Съвместните одити на българската Сметна палата с други европейски сметни палати дават възможност да се поставят важни въпроси пред евроинституциите, включително за промяна на европейското законодателство. Това каза председателят на Сметната палата Цветан Цветков пред "Хоризонт". Днес се навършват 15 години от членството на Българската сметна палата в Организацията на европейските сметни палати, която е професионална 50-членна организация.

Когато се изследва един проблем, той се изследва на европейско ниво, извършват се одити по въпроси, които вълнуват повечето европейски страни – енергийна ефективност в публичния сектор, управлението на националните паркове, климатични изменения, социалните политики на отделните страни, отбеляза Цветков в кратък обзор на членството ни в европейското семейство на върховните одитни институции. 

Декларирането в Единния регистър по Изборния кодекс на даренията, които партиите получават за предстоящите избори върви изключително динамично, увери още председателят на Сметната палата.

След проверката на партийните отчети ще стане ясно има ли недекларирани дарения, или има непосочени, но реално извършени разходи.

Цялото интервю на Диана Дончева с Цветан Цветков е в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!