ЦИК започва консултации за съставите на секционните избирателни комисии в чужбина

| обновено на 08.03.17 в 12:17
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще проведе консултации за съставите на секционните избирателни комисии в чужбина.

Най-много заявления за гласуване зад граница за изборите на 26-и март бяха подадени от български граждани в Турция – над 19 хиляди. Заради ограниченията в закона обаче в югоизточната ни съседка ще могат да бъдат открити до 35 секции за предстоящия вот. Във вторник Министерството на външните работи реагира остро на информацията, че турският министър на труда е агитирал пред български изселници в Турция на изборите на 26-и март у нас да се гласува за определена политическа партия.

Заместник-министърът на външните работи Бойко Мирчев привика турския посланик у нас, пред когото нарече агитацията от страна на турския министър директна намеса във вътрешните работи на България. Мирчев е призовал да не бъдат допускани повече подобни нарушения.

И на тези избори българските граждани, живеещи в Германия, ще бъдат изправени пред предизвикателството да упражнят правото си на глас. Заради ограничения брой секции, които ще бъдат разкрити на територията на Федералната република за предстоящите парламентарни избори – само 13, сънародниците ни там намериха друг начин да пуснат гласа си – да гласуват в съседни европейски държави.
Попарени от ефекта от последните президентски избори през ноември 2016 година, когато отново заради недостатъчния брой места за гласуване в Германия се стигна да огромни опашки на гласоподаватели и чакане с часове, този път от българската диаспора решават да не чакат да стане чудо и да си помогнат сами, като съберат необходимия брой заявления за най-близката секция в близост до гранични на Германия държави - общо за близо 20 в Дания, Белгия, Холандия, Люксембург, Франция, Швейцария, Австрия и Чехия.

Подробности по темата можете да чуете в репортажа на Валерия Николова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!