"Галъп интернешънъл": Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени

Влизащите в парламента партии са 5+1

Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени, а формулата на влизащите в парламента партии, от днешна гледна точка, е 5+1. Това показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл".

Сред твърдо решилите да гласуват: 30,2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 28,3%, за Обединените патриоти – 11,9%, за ДПС - 8,2%, за партията на Веселин Марешки "Воля" – 7,4% и за коалицията „РБ - „Глас народен“ - 4,3%. Тези формации биха попаднали в следващото Народното събрание от днешна гледна точка, като при Реформаторите ще се наложи много усилена кампания, тъй като са с резултат около бариерата.

ГЕРБ разполага с малко по-широка ниша, но в момента тя не е напълно мобилизирана. Оставащите две седмици кампания ще бъдат решаващи за това кой ще победи в изборите.

Очакваната активност към днешна дата, според декларативните нагласи, е около 55% спрямо избирателните списъци.

Сред останалите формации личат коалициите "АБВ и Движение 21" с 2,6%, „Да, България“ с 2,3%, "Нова република" с 1,6%. За други партии биха гласували 3,2%. Сред тях личи ДОСТ с под процент. Подкрепата за такъв тип формации в България обаче е трудно уловима със социологически методи. 

2,8% от твърдо решилите  да гласуват биха гласували с „Не подкрепям никого“. Тези гласове не са калкулирани в изборния резултат.

Данните са регистрирани по метода "лице в лице" сред 1003 души от 27 февруари до 5 март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!