Румяна Дечева: Липсва активна информационна кампания за парламентарните избори

Снимка: Булфото

Днес се провежда работна среща, инициирана от представители на неправителствения сектор в Обществения съвет към Централната избирателна комисия. На нея ще бъдат дебатирани важни теми като избирателните списъци, превенцията на покупко-продажбата на гласове, повишаване квалификацията на членове на секционните избирателни комисии, кампанията, която да разясни особеностите на предстоящия предсрочен парламентарен вот.

Според председателя на Обществения съвет към Централната избирателна комисия Румяна Дечева липсва активна информационна кампания за парламентарните избори на 26 март. Това заяви тя в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт":

Единичната преференция, която на всичкото отгоре не е и задължителна, въобще не се споменава по начина, по който би могла да бъде предложена. Това е именно въпросът, който засягаме в информационната кампания.

Според нас е много важно всеки един гласоподавател да знае, че освен да гласува за политическа партия, може да гласува и да предпочете човек от листата. Много редки са случаите, когато определени кандидати подготвят собствени кампании. 


Цялото интервю с Румяна Дечева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!