"Галъп интернешънъл": Последната седмица решава вота

Дали БСП или ГЕРБ ще спечели изборите ще зависи от последните дни на кампанията. Това показват данните от проучване на "Галъп интернешънъл". Данните преди решителната фаза на изборната кампания показват равенство сред онези, за които може да се очаква да гласуват със сигурност. Формулата на влизащите в парламента остава 5+1. Сред твърдо решилите да гласуват 30,3% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 29,9%, за Обединените патриоти – 11,5%, за ДПС - 8,1%, за партията на Веселин Марешки ВОЛЯ – 6,5% и за коалицията „РБ - „Глас народен“ - 4,4%. Това са формациите, които биха попаднали в Народното събрание, ако изборите бяха днес. До изборите обаче има още една решаваща седмица.

ГЕРБ разполага с малко по-широк електорален корпус и в момента работи по оползотворяването му. Електоратът на БСП обаче остава в по-мобилизирана форма в сравнение с конкурентния електорат. При Обединените патриоти е възможна динамика в дяловете подкрепа във връзка с напрежението с Турция.

Данните от проучването на "Галъп интернешънъл" са получени сред 1012 души по метода на прякото лично интервю между 10 и 15-и март. Изследването е независимо от външно финансиране. Данните показват моментното състояние и декларативните нагласи. Затова и не са прогноза за изборния резултат.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!