Ваня Нушева: В кампанията имаше един положителен и един негативен факт

Снимка: БГНЕС

Наблюдателите на "Прозрачност без граници" за пореден път ще следят за честното и демократично провеждане на вота. В предаването "Преди всички" програмният директор на асоциацията Ваня Нушева обясни какво ѝ е направило впечатление в тази кампания: 
 

В рамките на тази кампания ни направиха впечатление един негативен и един позитивен факт. Позитивният факт са опитите за завръщане на дискусията за това какво предлагат политическите партии. Ако си спомняте, в периода 2011-2014 година една от основните критики, които ние отправяхме всеки път към политическите партии, е, че не се стремят да разработят политически платформи, да предложат, т.е. не се състезават с идеи за гласа на избирателя. Така че този позитивен факт няма как да не го отчетем. За съжаление остава и негативния факт – размножаване на методите за черен пиар, за компрометиране на политическия противник. И тук откриваме феномена на социалните медии, на социалните мрежи, които позволяват още повече да се прилагат подобни практики.

Една много интензивна кампания се проведе в последните няколко дни, различна кампания, кампания, при която политическите партии наистина се опитват да мобилизират гласа на избирателите. Остава да видим и в изборният ден как ще протече – дали ще се прилагат отново незаконни практики за реклама в изборния ден, за контролиран вот. 

Ваня Нушева обясни за какви нередности могат да сигнализират хората: 

Кои са най-важните нарушения? Организационните нарушения. Когато говорим за контролирания вот и за организационните нарушения в работата на комисиите, трябва да имаме предвид, че е не е допустимо в изборните помещения да присъстват самите кандидати за народни представители, представители на местните власти, хора без обозначен статут, когато има лица без обозначителни знаци, които проследяват как гласуват избирателите. Когато има организирано безплатно извозване, съпровождане на избирателите, групово гласуване, заплахи, възпрепятстване на хора да гласуват, хора без ясен статут си водят бележки кой как гласува, когато разпитват избирателите или избирателите доброволно си отварят бюлетината, когато се раздава храна, опрощават се дългове.

Асоциация "Прозрачност без граници" днес ще обяви един информационен материал да сигнализират на безплатния телефон 0800 11 224, да сигнализират на органите на МВР, когато видят нарушения.

Интервюто на Силвия Великова с Ваня Нушева можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!