Димитър Йончев: Изборният туризъм не е новина и не е повод да се караме със съседите

Протести срещу изборния туризъм започнаха по българо – турската граница. Блокирани са и трите КПП-та. През последните дни турският и българският президент си размениха остри коментари за случващото се у нас. Експертът по национална сигурност Димитър Йончев не е обезпокоен от случващото се. Ако не бяха изборите в неделя и референдумът в Турция това нямаше да се случи. 

Автобуси е имало винаги, защото става въпрос за българи с двойно гражданство. Това не е причина да си разваляме отношенията със съседна страна. От друга страна Ердоган използва т.нар. международно междучасие за по- резки действия, коментира пред Радио Пловдив той. Най- вероятно ще си присвои резултата от референдума, защото явно добре го организира, но никой не може да се върне там, откъдето е дошъл. Султанската империя не може да се възстанови, защото все пак е 21 век, смята експертът.

По думите му, не е в духа на добросъседството две страни да се месят взаимно във вътрешните си работи. В същото време този спор трябва да се гледа в контекста на изострените отношения на Ердоган  с цяла Европа. Той гледа и на нас като част от колективния противник, защото сме член на ЕС, смята Йончев. Той е категоричен, че Турция не може да си позволи да затвори вратата си към Европа. В противен случай Ердоган ще изпадне в изолация, а икономиката на страната ще катастрофира.

Терорът е в Европа като резултат на „приключението“ в Близкия изток, но през последно време наблюдаваме един разум, който се появява по скрит начин. Като не човъркаме мравуняка и бежанците  намаляват, смята Димитър Йончев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!