Изборни нарушения в страната

Снимка: БТА

В Бургаска област са образувани от прокуратурата 4 досъдебни производства и 3 преписки за престъпления против избирателните права на гражданите. 2 неоснователни жалби пък са постъпили в Районната избирателна комисия.

В Средец с мярка "подписка" са освободени двама души, за които има данни, че са оказвали и са заплашвали хората да гласуват за определена партия.

За изборни нарушения говорят жители на община Айтос.

В айтоското село Карагеоргиево изборите протичат при висока избирателна активност. Една от партиите раздава агитационни материали и днес твърдят, местни жители.
В цялото село раздават кафета, за да гласуват хората.
Една от партиите има 25 застъпници тука. Това е легално купуване на гласове.
Оказва ли се натиск върху хората да гласуват?
Да. Оказва се. Има заплахи към хората със саморазправа. Плашат ги с работните им места, че ще бъдат изгонени, ако не гласуват за тази партия.
На граничния пункт Малко Търново е спокойно, няма протестиращи. Един автобус, пътуващ по редовна линия Турция-България, е влязъл в страната ни през последното денонощие, а от сутринта досега през пункта са преминали 15 автомобила. 

Председателят на една от секционните комисии в Петрич е неграмотен. Районната избирателна комисия няма законово основание да го отстрани.  

Сигналът е подаден от  останалите членове на комисията.

Това според жалбоподателите може да  провали оформянето на изборните книжа в края на деня. Аргументите им обаче също се оказали неграмотно написани:

В сигнала от комисията пише, че той в края няма да има възможност да оформи протокола. Това е трагедията за съжаление. По закон няма регламент за образование и ние не можем да кажем нищо. Ние не можем да го констатираме.
Според заместник-председателя на РИК Йордан Симонски, неграмотният председател на секционната комисия може да бъде отстранен или сменен.
Ако има предложение от същата партия.

Две жалби са подадени до ранния следобед в Русе и региона. Едната е оставена без уважение, а по другата, от град Сливо поле, РИК се е произнесла.

В Районната избирателна комисия в Разград до момента са подадени 6 жалби, две от които не са потвърдени, а по другите проверките все още не са приключили. Сигналите са свързани най-вече с неправомерна агитация. Половината от тях са за подобни нарушения в едно от най-големите села в региона – Ясеновец.

На който казват, там ще хвърлим. Не знам коя партия е, аз не знам нито партия, нито нищо, споделя възрастна жена от селото.

Разговорът с жената спира, когато се приближава младеж от група мъже, стоящи пред близката секция. Той не пожелава да говори. Групичката е доминирана от застъпници на една политическа сила. Един от тях посочва как протича вотът: 

Много точно, много чисто. Това е голямо село.

Председателят на РИК в Перник Надя Боянова, съобщи, че към момента на територията на област Перник няма констатирани нарушения, свързани с провеждането на изборния ден. По обяд бяха получени сигнали за политическа агитация, но беше установено, че те са неоснователни.
По-рано ви съобщихме за получен сигнал в село Рударци, свързан с разпространението на агитационни материали. Екип на Районната избирателна комисия установи, че на въпросната спирка не е имало никакви разлепени плакати.

Окръжният прокурор на Пазарджик Васил Малинов каза, че вече има сигнали в прокуратурата за купуване на гласове. Те са основно от селата. Как става търговията и какви са цените, обясняват жителите на едно село:

Има си хора, различно, обаче под 30 лева не падат.

30, някои 25.

Всичко се урежда със списъци, всичко се урежда и се знае колко гласа ще вземе и какво ще стане.

Очаква се търговията с гласове да се увеличи след 17.00 часа, според междинните паралелни резултати. От високопланинските села съобщават, че служители на кметствата помагат в придвижването на гласоподаватели до избирателните секции. 
Единайсет са сигналите за нарушения в изборния ден в 27-и Старозагорски избирателен район. Последният е за недопускането в тъмната стая на придружител за 94-годишна жена с нарушено зрение. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!