Мариана Тодорова: Мобилизацията за БСП изтегли доста ресурс от АБВ

Снимка: БГНЕС

Има минимален шанс, тъй като много от социолозите обясниха, че за по-малките партии, които са с много близък резултат, е важно самото автентично преброяване, а не паралелното, тъй като има място за статистическа грешка, но по-вероятно е да не попаднем в следващия парламент.

Това каза за „Хоризонт“ заместник-председателят на АБВ Мариана Тодорова, според която изборите са доказали, че лявото е в криза, а желанието за промяна сред хората - не толкова голямо:

Нашата загуба може да се обясни именно с налагането на двуполюсния модел в страната,  връщането му и изострената битка между първите две политически сили. Мобилизацията за БСП изтегли доста ресурс от АБВ, което е в периферията на левицата заради  желание да е полезен вотът, да не бъде изгубен гласът. Тук, разбира се, намеса можем да кажем, че имат и доста социологически агенции, които непрекъснато даваха прогнози, които бяха в ущърб на по-малките партии.

Разбира се, и в АБВ се случиха някои промени и аз мисля, че те бяха положителни за проекта. Просто новото ръководство, което е от малко по-малко от два месеца и което пое един доста по-ляв курс, не успя да изложи идеите си и да им даде гласност, нямаше достатъчно време да обясни.

АБВ и "Движение 21" все още не са обсъждали дали да продължат коалицията си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!